taxibord, daklicht, taxi

Faillissement Sieswerda in extra statenvergadering

De provincie Limburg houdt aan het einde van de woensdagmiddag een extra statenvergadering over de gang van zaken rondom het faillissement van het Sittardse taxibedrijf Sieswerda, een dochterbedrijf van Veolia. Het faillissement roept veel vraagtekens op.

Sieswerda ging onlangs failliet nadat Veolia het faillissement had aangevraagd. Sindsdien verkeren de ruim 150 werknemers in grote onzekerheid over hun toekomst. Het faillissement heeft geleid tot veel vragen en protest bij werknemers en vakbonden. Begin deze maand overhandigden ze gezamenlijk een petitie aan het Limburgse provinciebestuur.

Arbeidsvoorwaarden

FNV Bondgenoten verwijt Veolia Transport dat het de werknemers van Sieswerda aan hun lot overlaat door niet te zorgen voor een partij die het vervoer gaat rijden met behoud van dezelfde arbeidsvoorwaarden. Bij de taxibedrijven die het werk van Sieswerda hebben overgenomen zijn ze daar niet verzekerd van. Een groot deel van de werknemers zit nog zonder werk volgens FNV Bondgenoten.

Maar ook de provincie had meer kunnen doen, meent de bond. Uit een recente brief van de provincie Limburg aan Veolia blijkt dat de provincie de gehele concessieovereenkomst voor het openbaar vervoer had kunnen opzeggen. Dat vond de provincie geen wenselijke optie omdat anders het openbaar vervoer in Limburg stil zou komen te liggen en nog veel meer werknemers de dupe zouden worden.

In de brief dringt het provinciebestuur er wel bij Veolia op aan om erop toe te zien dat de partijen die het vervoer van Sieswerda overnemen de rechten respecteren van de Sieswerda-medewerkers.

Potje met geld

In de extra statenvergadering van woensdagmiddag gaat het specifiek om de rol van de betrokken overheden bij het faillissement van Sieswerda. FNV-bestuurder Marlies Peeters verwacht dat provincie, Veolia en gemeenten met geld over de brug komen, zegt ze op weg naar de statenvergadering. “Dat kan de scherpe kantjes van het faillissement afnemen. Ik hoop vooral dat het geen politiek debat over schuld wordt. Ik wil gewoon een potje met geld zien.”

Volgens haar is Sieswerda niet het enige slachtoffer van het beleid van provincie en gemeenten die structureel te weinig geld uittrekken voor de taxisector in Limburg. “Er staan een heleboel andere bedrijven ook op omvallen.”

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.