Kiwa, Register, hoofdkantoor

Kiwa trekt Chauffeurskaarten met verkeerde einddatum niet meteen in

Kiwa Register heeft onlangs ruim 400 chauffeurs een brief gestuurd over chauffeurskaarten BCT met een onjuiste einddatum. Door een technische fout hebben de betrokken houders tijdens de verplichte Omwisseling van de Chauffeurspas naar de Boordcomputer Taxikaart (BCT) een kaart ontvangen met een verkeerde einddatum. Die zijn ten onrechte 4 tot 5 jaar langer geldig dan de onderliggende Chauffeurspas. Die geldigheid loopt tot 31 juli 2013, maar Kiwa Register zal deze passen niet meteen intrekken.

Om te voorkomen dat deze kaarten ongeldig worden, heeft Kiwa Register een voorstel gedaan richting betreffende chauffeurs om deze tegen ‘minimale kosten’ geldig te laten blijven. Hiervoor zijn de gebruikelijke wettelijk verplichte documenten behorende bij een verlenging nodig.

VOG en Geneeskundige Verklaring

Met een actuele Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) (25 euro) én Geneeskundige Verklaring (60 euro) kan de Chauffeurskaart BCT geldig blijven. “Voor deze documenten moeten helaas kosten gemaakt worden welke door de betreffende gemeente en keuringsarts berekend worden”, meldt Kiwa. “Met dit voorstel komen de reguliere leges voor een verlenging van € 131,89 euro te vervallen.”

“Uit vragen die Kiwa Register inmiddels van chauffeurs en KNV heeft ontvangen begrijpen we dat de datum van 1 augustus ongelukkig valt. Mogelijk zijn enkele chauffeurs met vakantie en daardoor niet in staat tijdig te reageren op de toegestuurde brief. In tegenstelling tot in de brieven vermeld zal de kaart niet per 1 augustus automatisch worden ingetrokken.”

Intrekkingsprocedure

Kiwa Register zegt echter wel wettelijk gehouden te zijn een intrekkingsprocedure te starten indien de genoemde documenten (een actuele VOG én Geneeskundige Verklaring) niet zijn ontvangen. Dit betekent dat Kiwa Register ná 1 augustus de betreffende chauffeurs wederom persoonlijk zal benaderen om het dossier alsnog compleet te maken.

KNV Taxi had forse kritiek hoe de Kiwa Register met de hele operatie omging. In eerste instantie bestond de indruk dat Kiwa de chauffeurskaarten in wilde trekken en chauffeurs een nieuwe kaart te laten bestellen indien zij niet op tijd reageerden. Het bedrijf hoopt dat de kwestie hiermee is opgelost. “Over de gehele operatie zal Kiwa Register contact blijven houden met KNV”, kondigt het bedrijf aan.

Lees ook: Taxichauffeurs op kosten gejaagd door nieuwe uitglijder KIWA

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.