Sander de Rouwe, Tweede Kamer, Kamerlid, CDA

Minister Schultz belooft De Rouwe inzage in Kiwa-contract

Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu is bereid parlementsleden ‘vertrouwelijk inzage te geven in het Kiwa-contract’. Dat heeft ze beloofd aan de Tweede Kamer. De zogenaamde ‘bedrijfsgevoelige gegevens’ worden echter gecensureerd. Wanneer de inzage zal plaatshebben, is nog niet bekend. De minister en Kamerlid Sander de Rouwe (CDA) zullen binnenkort bespreken hoe het geopenbaard kan worden aan de Kamer. Eerder wees ze het verzoek van de Rouwe tot openbaarmaking van het contract nog keihard af.

“De Kamer wil immers graag zien hoe het geregeld is. Ik heb van tevoren laten afstemmen of terinzagelegging tot de mogelijkheden behoort. Ik heb te horen gekregen dat dat kan”, zei de minister dinsdagavond tijdens een debat met de Tweede Kamer.

Aandelenbezit Kiwa

Het debat ging erover of de minister wel de juiste procedures had gevolg bij het melden van het aandelenbezit van haar echtgenoot. Die verdiende miljoenen met de verkoop van aandelen Kiwa. Terwijl het ministerie van Infrastructuur grote invloed heeft op de waarde ervan. Die had Kiwa immers een miljoenencontract gegund voor minimaal 20 jaar.

“De minister zegt nu dat er bedrijfsvertrouwelijke informatie in zit. Zou het een oplossing kunnen zijn om die niet openbaar te maken en de rest wel?”, vroeg De Rouwe aan de minister. “De discussie blijft namelijk terugkomen, ook nu weer in het kader van het Volkskrantartikel. Misschien is het terecht, misschien niet. Ik denk niet terecht, maar de discussie is er weer.”

Openbaar

De minister antwoordde dat ze niet meteen in staat is om alle juridische ins and outs te overzien en te zeggen wat wel en niet openbaar gemaakt kan worden van zo’n contract. Maar een inzage door het parlement is wel mogelijk.

“Daarmee wil ik nog eens laten zien dat ik het de Kamer niet ga toesturen omdat ik gebonden ben door juridische regels van vertrouwelijkheid”, licht Schultz van Haegen toe. “Maar dat er wel een mogelijkheid is om het in vertrouwen in te zien. Daarmee kan de openheid worden geschapen die de Kamer altijd van mij verlangt.”

Bedrijfsvertrouwelijk

In het contract van de overheid met Kiwa is opgenomen dat het ministerie de inhoud ervan niet openbaar mag maken, gaf de minister toe. “
Zoals ik heb begrepen, kan het contract niet openbaar worden omdat er bedrijfsvertrouwelijke gegevens in staan. Dat je dat soort dingen doet, neem je ook altijd op in je contract. Dus ja, er zal ongetwijfeld een regel in staan dat zo’n contract niet tot de openbaarheid behoort. Volgens mij is dat niet meer dan een juridische regel.”

Waarom die afspraak is opgenomen, zal ze binnenkort toelichten aan De Rouwe. Er wordt een vergadering gepland waarbij besproken wordt op welke manier de Kamer inzage in het contract krijgt. Ondertussen is Jos Haas van Nederlands Vervoer in samenwerking met KNV ook een rechtszaak begonnen om de geheime afspraken met Kiwa boven tafel te krijgen.

Bart Pals

Lees ook:

Auteur: Bart Pals

3 reacties op “Minister Schultz belooft De Rouwe inzage in Kiwa-contract”

Duco Douwstra|04.07.13|11:04

Dat heeft de man van Schultz van Haegen als adviseur indertijd slim bedacht. Een contract met de overheid opstellen dat geheim moet blijven. Als in dat contract staat dat de KIWA al de personen die verplicht bij de KIWA moeten winkelen, onbeperkt en ongelimiteerd mag beroven, dan snap ik dat dat niet openbaar gemaakt kan worden. Maar dat het het daglicht niet kan verdragen is wel duidelijk.
https://docs.google.com/document/d/13iGxe_ohvmgOW5ZzqGL5bhHXMMHoPrQLu5ziJH4k0Ag/edit?usp=sharing

Hans de Jeu|04.07.13|14:37

Ik vraag mij af of er ooit open en eerlijk door de regering gehandeld zal worden al hoe wel ik het antwoord al weet natuurlijk. Zolang zij de zakken kunnen vullen met dergelijke regeltje (clausules) in te bouwen waar blijven onze democratische rechten dan!Ik heb ooit eens iemand horen roepen over open communicatie naar de burgers toe!

Duco Douwstra|09.07.13|10:07

Lees dit https://docs.google.com/document/d/1WlsxH8niBfA0egj_X4vAE5bzDWON-wGm9ePlSg_tI7Y/edit en open een tipje van de sluier. Alle ex en zelfs sommige nog zittende Kamerleden zeggen dat Politiek Den Haag een slangenkuil is vol met ratten en ander gespuis, die er allemaal op uit zijn om elkaar allemaal een loer te draaien, ten koste van de burger (u en ik) natuurlijk. En omdat bijna niemand het lef heeft om daar tegen in opstand te komen, kunnen zij ongestoord doorgaan. Schultz lacht zich krom