Natasha en Edo, AxiTaxi, taxichauffeur, taxi

AxiTaxi over pensioen voor taxichauffeurs in loondienst

Alle taxichauffeurs in loondienst hebben recht op een goed pensioen. Met elk uur dat een chauffeur werkt, bouwt hij pensioen op. Dus ook als hij meeruren maakt, telt dat mee. Als een chauffeur op vaste tijden werkt en een vast aantal uren of dagen heeft, gaat het meestal wel goed. Het wordt wat ingewikkelder als de tijden en je ritten nogal uiteenlopen. Als het goed is krijgt een loondienstchauffeur ieder jaar het Uniform Pensioen Overzicht (UPO) van zijn werkgever. Daar staat precies in hoeveel pensioen hij heeft opgebouwd.

AxiTaxi heeft een aantal tips over het pensioen op een rij gezet voor taxichauffeurs in loondienst.

De opbouw van je pensioen

Om voor een goede oude dag te zorgen, bouwen je werkgever en jij pensioen op. In totaal gaat ongeveer 15% van je loon in de pensioenpot. Daarvan betaal je ongeveer 6% zelf. Je werkgever betaalt zo’n 9%. Bij maandverloning bouw je ieder jaar pensioen op over maximaal 2080 uur. Dat is 52 weken van 40 uur.

Recht op pensioen

Op je loonstrook kun je zien hoeveel pensioen er wordt ingehouden op je loon. Je bouwt pensioen op over je normale werkuren. Daarnaast heb je ook recht op pensioen over je uitbetaalde meeruren en uitbetaald verlof. Als je saldo uren in tijd worden uitbetaald in januari tellen die ook mee voor je pensioen. Dat geldt ook voor de uitbetaalde meeruren in augustus. Het gaat dan om de uren van de jaarurenregeling.

Heb je een all-in loon?

Dan moet je goed opletten. Als je een all-in loon hebt krijg je je loon inclusief verlof- en vakantietoeslag. Je werkgever moet daar niet twee keer premie voor je pensioen vanaf halen. En dat gebeurt nog wel eens. Als je een all-in loon hebt, is het verstandig om samen met AxiTaxi te bekijken of alles klopt. Dan heb je wel je loonstrook nodig.

In dienst vanaf 62 jaar

Geboren vóór 1950 en in dienst vanaf 62 jaar

Ben je geboren vòòr 1950? Dan bouw je geen ouderdomspensioen meer op. Dit is gestopt op de leeftijd van 60 jaar. Werkte je al op je 62ste verjaardag in de taxibranche? Dan blijf je wel prepensioen opbouwen, en dus ook premie betalen, tot uiterlijk 65 jaar.

Ben je in de taxibranche gaan werken na je 62ste verjaardag? Dan bouw je ook geen prepensioen meer op. Je werkgever mag dan geen pensioenpremie van je loon afhalen. Met andere woorden, vanaf die leeftijd krijg je dus meer loon. Misschien een goede reden om je loonstrook even na te kijken!

Geboren in 1950 of later en in dienst vanaf 62 jaar

Ben je geboren in 1950 of later? Dan blijf je pensioen opbouwen tot uiterlijk 67 jaar. Ook als je na je 62ste in de taxibranche bent gaan werken.

Rekenvoorbeeld

Stel je hebt een contract voor 24 uur. Dan werk je dus 60%. Over het jaar 2012 waren er 2 drukke maanden: november en december. Die maanden werkte je 40 uur. Over heel 2012 heb je dan 66% gewerkt. Je pensioen wordt berekend over een fulltime loon. Daar gaat dan eerst nog een vast bedrag van af. Dat geldt voor iedereen in loondienst.

Het fulltime loon is € 20.844 bruto per jaar. Voor de berekening gaat daar eerst het vaste bedrag vanaf: € 20.844 – € 11.953 (dat is het vaste bedrag van 2012; in 2013 wordt dit opnieuw berekend) = € 8.891. Dit laatste bedrag noem je de pensioengrondslag. Over dit bedrag bouw je dan pensioen op. Het percentage daarvoor is in 2012 1,99%. De pensioenopbouw komt dan uit op 0,66 (= 66% die je in 2012 hebt gewerkt) x 1,99% x 
€ 8.891 = € 116,77 per jaar.

Veel gestelde vragen

Ik ben mijn Uniform Pensioen Overzicht (UPO) kwijt. Wat moet ik doen?

Je kunt bij je werkgever een nieuw UPO aanvragen. Als dat lastig is, kun je die aanvraag ook bij het Pensioenfonds Vervoer doen.

Ik weet niet of ik recht heb op pensioen. Hoe kom ik daarachter?

Als je langer dan een jaar in dienst bent, heb je waarschijnlijk al een UPO ontvangen. Dat betekent dat je pensioen opbouwt. Deze vraag kun je ook gewoon stellen aan de afdeling Personeelszaken.

Bekijk de video van Natasha en Edo over dit onderwerp

AxiTaxi

AxiTaxi is een initiatief van FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen. Binnen Sociaal Fonds Taxi maken werknemers en werkgevers zich samen sterk voor goede afspraken in de taxibranche.

De vakbonden hebben samen met de werkgevers gezorgd voor een goede cao. Maar omdat het er allemaal vooral ingewikkelder op geworden is in de taxibranche, moeten zij geregeld controleren of alles klopt. Dat doen de vakbonden zelf natuurlijk, maar loondienstchauffeur kunnen ook veel doen.

AxiTaxi wil samen met hen checken of ze krijgen waar ze recht op hebben. Het zou zomaar kunnen dat er een rekenfoutje is gemaakt. Of dat meeruren niet worden uitbetaald. Noem maar op. Dus samen sterk voor een goede en eerlijke taxibranche. 

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.