Flex-i-Trans, Fit System Pro, rolstoelbus

Curator zet grote vraagtekens bij faillissement Flex-i-Trans

De curator van het failliete Flex-i-Trans doet onderzoek naar onregelmatigheden bij het bedrijf. Diverse zaken hebben zijn aandacht getrokken. Zo kwamen alle octrooien van door Flex-i-Trans ontwikkelde producten terecht bij de moedermaatschappij Verachtert BV. Verder heeft Flex-i-Trans BV in het jaar voor het faillissement extra grote voorraden aangelegd, terwijl het bedrijf aangeeft dat een ‘dalende markt’ oorzaak is van het faillissement. Ook zet curator C.G. Klomp van Bierman Advocaten vraagtekens bij de betaling van € 100.000 euro aan achterstallige huur die kort voor faillissementsdatum plaatsvond aan moedermaatschappij Verachtert BV.

B-Style Business maakte deze week bekend de activiteiten van Flex-i-Trans per 1 augustus voortgezet te hebben onder de nieuwe naam B-Style & Flex-i-Trans BV. B-Style heeft de voorraden onderdelen opgekocht uit de failliete boedel Flex-i-Trans en mag van Verachtert BV het Fit System Pro-systeem gaan produceren. Zonder deze toestemming is de boedel waardeloos voor andere geïnteresseerde partijen. Ook huurt B-Style nu het oude Flex-i-Trans-bedrijfspand van Verachtert.

Eigendomsrechten

Opmerkelijk is dat rolstoelbus-bouwer Flex-i-Trans BV erg weinig bezat. In de boedel zitten alleen wat voorraden. Alle waardevolle zaken, zoals het pand, alle octrooien, eigendomsrechten en knowhow zitten in de moedermaatschappij, die buiten het faillissement blijft. Daar zet de curator grote vraagtekens bij. “Het lijkt erop dat octrooien met betrekking tot binnen Flex-i-Trans ontwikkelde producten en systemen steeds bij groepsmaatschappijen terecht zijn gekomen, zonder dat duidelijk is geworden op welke titel dit is gebeurd”, meldt de curator in zijn verslag.

Opvallend is dat het nieuw ontwikkelde systeem, Fit System Pro, nog op 1 mei 2012 werd overgedragen aan de moedermaatschappij Verachtert. Terwijl het systeem door de werknemers van Flex-i-Trans ontwikkeld is. Het ging daarbij om de mallen, auteursrechten, domeinnamen en knowhow. Verachtert BV heeft op papier hiervoor een bedrag van € 4 miljoen betaald, maar daarvan is nooit één cent van in het bezit van Flex-i-Trans BV gekomen.

Dividend

De ‘betaling’ van 4 miljoen werd verrekend met een onmiddelijke dividenduitkering van € 2,25 miljoen aan de aandeelhouders (terwijl dat jaar fors verlies gemaakt werd). Het resterende bedrag van € 1,75 miljoen euro werd verrekend met een vordering van Verachtert BV. Maar de curator twijfelt of deze vordering ooit heeft bestaan. “De geldleningsovereenkomsten waarnaar wordt verwezen leveren echter niet direct vorderingsrechten op voor de Beheer- en Beleggingsmaatschappij Verachtert BV op Flex-i-Trans BV. Het is maar zeer de vraag of Beheer- en Beleggingsmaatschappij Verachtert BV ooit een verrekenbare vordering op Flex-i-Trans BV heeft verkregen.”

Opmerkelijk is volgens de curator ook dat direct na faillissement een ander bedrijf zich op de markt presenteerde met het product Fit System Pro. “Dit terwijl dit product toch ontwikkeld was door Flex-i-Trans BV en zij ook de exclusieve rechten bezat. De veel te grote voorraad van Flex-i-Trans BV was nota bene voornamelijk afgestemd op dit product”, aldus de curator. Hij onderzoekt nog welk soort onregelmatigheid zich hier heeft voorgedaan en wat de schadelijke effecten hiervan zijn geweest voor de schuldeisers.

Misbruik

Flex-i-Trans had zelf faillissement aangevraagd. Het initiatief voor een doorstart ging uit van moedermaatschappij Verachtert. De curator moest al snel constateren dat de feitelijk leidinggevenden daarin van de situatie misbruik maakten om vooruit te lopen op een transactie met B-Style. “Naar verluidt zou de heer A.P. Verachtert al vergaande afspraken hebben gemaakt met een bedrijf genaamd B-Style, die met het nieuwe product Fit System Pro op de markt zou moeten komen. Dit laatste werd bevestigd door een promotiefilmpje op internet waarin B-Style Fit System Pro presenteerde”, meldt de curator.

Belangrijk is dat Flex-i-Trans flink had geïnvesteerd en onnodig grote voorraden had aangelegd. Maar aangezien de intellectuele eigendomsrechten op FIT System Pro – en de voorloper van dat systeem – niet tot de boedel behoren, is de voorraad voor derde partijen niet veel waard. “Geen enkele partij zal immers gebruik kunnen maken van deze voorraad, zonder instemming van de eigenaar van deze rechten/de licentiegever”, zegt de curator.

Machtspositie

“Alle octrooien zijn verzameld binnen Beheer- en Beleggingsmaatschappij Verachtert BV en zij bepaalt dus wie Fit System Pro kan vervaardigen. Het bijzondere van deze hele situatie is dat Beheer- en Beleggingsmaatschappij Verachtert BV als bestuurster van Flex-i-Trans BV er mede voor heeft gezorgd dat er een te grote voorraad werd aangelegd en dat zij deze voorraad vervolgens, vanwege haar machtspositie, voor een bijzonder lage prijs kan verwerven.” Door deze meer dan normale voorraad nam de balanswaarde in 2012 toe met € 2 miljoen.

Hoeveel B-Style heeft betaald voor de boedel wil het bedrijf niet zeggen. Uit gegevens van de Kamer van Koophandel bijkt dat B-Style & BUSiness BV eind 2012 een eigen vermogen had van €170.000. Ze maakten € 214.000 winst in 2012. Het bedrijf had een schuld van €2,85 miljoen. De totale vlottende activa bedroeg €2,9 miljoen, waarvan €250k liquide middelen, €1,1 miljoen vorderingen en €1,5 miljoen voorraden. Met een dergelijke cash positie is het zeer waarschijnlijk dat ze externe financiering heeft gekregen om de overname van Flex-i-Trans te doen. Geruchten gaan dat de familie Verachtert als voormalig eigenaar van het failliette Flex-i-Trans, dit heeft gefinancierd.

Rolstoelbussen

Ton Verachtert weigert commentaar te geven op het faillissement van Flex-i-Trans. Vragen over de gebeurtenissen in de periode voor het faillissement vindt hij ‘niet relevant’. Hij bevestigt wel dat hij nog steeds het bedrijfspand en alle octrooien van Flex-i-Trans-producten bezit en een overeenkomst heeft met B-Style, zodat het bedrijf nu de rolstoelbussen met het Flex-i-Trans-systeem mag produceren en verkopen.

Wat ook opvallend is aan het faillissement van Flex-i-Trans is dat het bedrijf in 2010 een winst boekte van € 678.882, in 2011 een verlies € 246.470. Maar toen kwam het jaar 2012 (het jaar waarin het eigendom van Fit System Pro werd verkocht aan Verachtert BV). Daarin werd een fors verlies gemaakt van € 2.168.979. Terwijl Flex-i-Trans in dat jaar nog de grootste order uit haar bestaan had gewonnen; namelijk het leveren van 200 rolstoelbussen aan Connexxion.

Connexxion

De ‘calculatie van de prijs voor de inbouw’ van de order voor Connexxion zou volgens Flex-i-Trans niet goed zijn geweest, waardoor groot verlies zou zijn geleden op die order in 2012. “Desondanks is men op enig moment het nieuwe systeem voor nog veel lagere prijzen op de markt gaan wegzetten (25% reductie). Deze beleidsbeslissing zal ook nog kritisch worden bekeken”, kondigt de curator aan. “Ook de omzetting van een financiering door Verbu BVBA naar een financiering door de Curaçaose vennootschappen Ofelia NV en Notburgia NV wordt nader bekeken.”

Door het faillissement van Flex-i-Trans BV zijn in totaal 92 schuldeisers gedupeerd voor een bedrag van € 3,87 miljoen euro. Hierbij moet de vordering van de Belastingdienst nog opgeteld worden voor verschuldigde loon- en omzetbelasting. Die rekening is namelijk nog niet ingediiend. Bij het bedrijf werkten 39 werknemers, die hun baan kwijt zijn. De curator verwacht in oktober meer duidelijkheid te kunnen verschaffen.

Bart Pals

Lees het faillissementsverslag van curator mr. C.G. Klomp.

Auteur: Bart Pals

14 reacties op “Curator zet grote vraagtekens bij faillissement Flex-i-Trans”

Ada Hollandia|22.08.13|11:23

Heel goed dat er naar dit soort praktijken gekeken wordt!!

Karel SPoorman|22.08.13|11:40

Het is alleen jammer @Ada Hollandia dat er alleen naar dit soort fraude GEKEKEN wordt en niet tegen opgetreden wordt

Simone Berkelmans|22.08.13|14:29

@Karel SPoorman, precies daden en geen bla bla….

Michel Willekes|22.08.13|14:48

Dit zaakje stinkt aan alle kanten.

Peter Klercq|23.08.13|00:37

Deze constructie is dagelijkse kost voor sommige ondernemers..

Beschermen van kapitaal en kennis.

Nu handelen van de Curator afwachten…

John Janos|23.08.13|09:58

Oops… Ik moet mijn eerder geplaatse reactie herzien. Het faillissement is gewoon de schuld van een stelletje boeventuig…

John van Beek|23.08.13|12:50

Niet alleen die 39 werknemers bij Flex-i-Trans BV zijn hier de dupe van, wat dacht je van die 92 schuldeisers. Zij kunnen waarschijnlijk hun personeel ook niet meer normaal betalen. Ik zou die familie aan de schandpaal nagelen en in de toekomst niks meer op rekening leveren. Eerst betalen en daarna maken/leveren.

Antoine Koolen|24.08.13|20:13

namens alle (voormalig)medewerkers van flex i trans WIJ
VOELEN ONS GENAAIT)

Huub Den Teuling|24.08.13|23:07

Een FLINKE VERGOEDING zou voor ieder oud werknemer op z’n plaats zijn.
Inderdaad Antoine we zijn GENAAIT

Gerard de Beus|25.08.13|09:23

als ik de volgende keer genaaid word,MOET IK HET OOK LEKKER VINDEN!!!!!!

Edwin Pelzer|25.08.13|21:47

Ik wens mijn ex-collega’s veel sterkte en succes in hun strijd.

Duco Douwstra|03.09.13|10:15

Een goede curator met ballen, doet aangifte van paulianeus handelen en legt beslag bij de partijen die daaraan hebben meegewerkt. Of dat kans van slagen heeft is de vraag, maar leuk zullen de valsspelers die het personeel de dupe laten worden het niet vinden.

Huub Den Teuling|03.10.13|13:16

Dit is wat ik toch nog ff kwijt wil.
Grote Reclameborden langs de A2 bij Flex-i-trans met de woorden.
Het geld ligt op straat met groten letters. NEE NEE
De MENSEN liggen op straat.
Heb er nog zo een (let op)
Fit System Pro
Omdat het om mensen gaat. NEE NEE
Omdat het om GELD gaat.

Flex-i-trans Veldriel langs de A2

Mehmet Ulku|19.08.15|11:06

Beste Mensen, alles draait toch in deze samenleving om geld?
Ik kan het helaas niet anders beoordelen. Alles en iedereen werkt er aan mee om de burger van zijn geld te ontdoen. het wordt met de dag nog erger. de brave burgers zullen altijd de dupe blijven van zulks.