Rufus Kohn, AxiTaxi, vakbond, FNV Taxi

Meeruren bij taxichauffeurs, hoe zit het ook alweer?

Veel chauffeurs maken geregeld meeruren. Dat betekent extra salaris of extra vrije tijd. Het bijhouden van de meeruren gaat helaas af en toe nog wel eens mis bij taxibedrijven, heeft AxiTaxi gemerkt. Daarom is het belangrijk om je loonstrook goed te controleren. Op je loonstrook staat precies hoeveel een chauffeur heeft gewerkt. Er staat natuurlijk ook op hoeveel loon hij betaald krijgt en waarvoor. Meeruren staan meestal op de loonstrook van de maand na de maand waarin je extra hebt gewerkt.

Meeruren zijn bovencontractuele uren tot de grens van gemiddeld 40 uur per week. Voor meeruren geldt geen toeslag. Overuren zijn de uren die de gemiddelde wekelijkse arbeidstijd van gemiddeld 40 uur per week te boven gaan. AxiTaxi heeft een aantal zaken voor dit onderwerp op een rij gezet.

Tijd of geld

Ieder jaar mag je aangeven of je meeruren in tijd of in geld uitbetaald wilt krijgen. Dat moet  per 1 januari. Je werkgever moet jou de keuze geven of je in tijd of geld betaald wilt krijgen. Hij moet er ook voor zorgen dat de afspraak op papier komt.

Uren in geld uitbetalen

De meeruren die je gespaard hebt, moeten uiterlijk in januari van het jaar daarna uitbetaald zijn. Dat kun je nakijken op de loonstrook van januari.

Uren in tijd sparen

Je kunt nooit een negatief urensaldo hebben van je meeruren. Het zijn niet voor niets meeruren. Werkgevers vullen soms contracturen aan met meeruren, als je niet genoeg contracturen maakt. Dat mag niet. Je kunt dat nakijken in het overzicht van je meeruren. Dat moet je werkgever iedere 3 maanden aan je geven.

Rekenvoorbeeld

Stel dat je normaal gesproken 20 uur per week werkt, maar je hebt in een week 30 uur gewerkt, dan heb je 10 meeruren.

Ik wil mijn meeruren in geld. Mijn baas wil me vrije dagen geven.

Jij bepaalt hoe je meeruren worden uitbetaald. Als het goed is, heeft je werkgever dat samen met jou op papier gezet. Als daarin staat dat je geld krijgt, mag je werkgever dat niet zomaar veranderen.

Ik wil mijn meeruren eerder uitbetaald krijgen. Kan dat?

Je moet ieder jaar op 1 januari aangeven hoe je de meeruren uitbetaald wilt krijgen: in uren of in geld. Tussentijds wijzigen is geen probleem als je werkgever ermee akkoord gaat. De meeste werkgevers zullen het prima vinden. Maar het moet dus in overleg

AxiTaxi

AxiTaxi is een initiatief van FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen. AxiTaxi wil samen met taxichauffeurs checken of je krijgt waar je recht op hebt. Het zou zomaar kunnen dat er een rekenfoutje is gemaakt. Of dat je meeruren niet worden uitbetaald. Noem maar op. Dus samen sterk voor een goede en eerlijke taxibranche.

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Meeruren bij taxichauffeurs, hoe zit het ook alweer?”

Ed Kipp|18.10.13|19:24

NOU HELAAS MOET IK U TELEUR STELLEN WANT OOK BIJ EEN VAST CONTRACT GAAT DIT NIET OP ALS JE DE ENE DAG 10 UUR DRAAI EN DE VOLGENDE 12 EN DE VOLGENDE 7 ENZ. EN JE DRAAIT OOK TWEE EXTRA DIENSTEN IN DE MAAND WORDEN ALLE UREN BIJ ELKAAR GE TELD EN DE MEER UREN UIT BETAALD HEB JE TOE VALIG 174 UUR JAMMER BEN JE 2 DAGEN KWIJT