Sociaal Fonds Taxi, kantoor, SFT

SFT houdt dag met workshops voor preventiemedewerkers

Sociaal Fonds Taxi houdt op vrijdag 13 december een gratis preventiedag speciaal voor preventiemedewerkers, personeelsfunctionarissen en PVT-/OR-leden van taxibedrijven. Actuele thema’s op het gebied van ziekteverzuim en preventie staan deze dag centraal. Evenals de positie van de preventiemedewerker, de personeelsfunctionaris en het PVT-/OR-lid in het bedrijf.

Preventiemedewerkers worden binnen het bedrijf veelal aangewezen om de wettelijke arboverplichting van de werkgever na te komen. In de praktijk blijkt dat het vervolgens voor deze medewerker vaak niet zo eenvoudig is om zijn of haar rol te vervullen. Het voorkomen van arbeidsuitval door het inventariseren van risico’s en het nemen van maatregelen heeft niet altijd de prioriteit van de werkgever. Tijdens de preventiedag helpt SFT u op weg om uw taak in te vullen. U kunt op deze dag ervaringen uitwisselen met andere deelnemers en workshops volgen.

Programma

  • 09.30             Ontvangst
  • 10.00 – 11.00  1e plenaire bijeenkomst
  • * Korte pauze *
  • 11.15 – 12.15  2e plenaire bijeenkomst
  • 12.15 – 13.00  Lunch
  • 13.15 – 16.30  workshops
  • 16.30 – 17.00  evaluatie en afsluiting met borrel

Plenaire bijeenkomst

Wanneer u zich inschrijft voor deze dag vraat SFT u een enquête in te vullen waarmee zij een beeld krijgen hoe de branche er voor staat op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid.

In het eerste deel van de gezamenlijke bijeenkomst gaat SFT met u in gesprek over de uitkomsten van dit onderzoek en trekt u met elkaar conclusies. Door mensen uit de praktijk aan het woord te laten, krijgt SFT een beeld van de positie van de preventiemedewerker binnen het taxibedrijf. Ook zien ze tegen welke problemen hij aanloopt. Wat verwacht uw werkgever van u en hoe wordt het arbobeleid uitgevoerd?

In het tweede deel van de gezamenlijke bijeenkomst bespreekt SFT hoe u de aandacht krijgt van uw werkgever en hoe u arbo op de agenda krijgt.

Workshops

In totaal heeft u keuze uit zeven workshops. U kunt zich inschrijven voor twee workshops. Aan het einde van de dag krijgt u het lesmateriaal van alle workshops mee. U kunt kiezen uit de volgende workshops:

1. Schuldproblematiek (Nibud)
Wat heeft een werkgever te maken met de schulden van een medewerker ? Hoe kan u als werkgever uw medewerker ondersteunen? Is het opgelegde loonbeslag wel terecht? In deze workshop krijgt u inzicht in de rol die u als werkgever kunt vervullen.

2. Alcohol en Verkeer (Trafieq)
Iedereen weet dat alcohol en verkeer niet samen gaan. Wanneer heb je te veel gedronken en hoelang blijft alcohol in je lichaam aanwezig? Wat zijn de risico’s van een beroepschauffeur? U zult versteld staan over het geen u denkt te weten.

3. Zitergonomie (Gezond Transport)
Fysieke (over-)belasting is een toenemende oorzaak van verzuim en vroegtijdige uitval. De deelnemers aan deze workshop worden geïnformeerd over de wijze waarop chauffeurs geïnstrueerd kunnen worden over hun zithouding, stoelinstelling etc. Tevens wordt ingegaan op de noodzaak om ook onderhoud te plegen aan de chauffeursstoel.

4. Gezond aan het stuur (Veolia/Menzis)
Het voorkomen van vroegtijdige uitval als gevolg van een ongezonde leefstijl is een onderwerp dat de komende jaren steeds vaker op de agenda zal staan. Waarom wil je als bedrijf daarmee aan de gang gaan en hoe doe je dat dan? In deze workshop geeft Veolia toelichting over hun beweegredenen om een behoorlijke hoeveelheid geld uit te trekken voor het project Veolia Vitaal dat in 2014 van start gaat. Menzis laat in deze workshop zien wat zij u op dit terrein te bieden hebben en hoe zij samen met u willen optrekken.

5. Modernisering van de ziektewet (UWV)
In deze workshop wordt ingegaan op de gevolgen van de modernisering van de ziektewet voor de ondernemer. Duidelijk wordt gemaakt waarom het voorkomen van verzuim en een actief verzuimbeleid van levensbelang is voor een bedrijf.

6. Effectief Roosteren (TNO/VMNN)
Veel bedrijven werken zonder roosters om daarmee de maximale gewenste flexibiliteit te behouden. Waarom kiezen andere bedrijven daar dan toch wel voor? Wat zijn de mogelijkheden en wat is het effect dan je ermee bereikt als je overgaat tot het invoeren van een rooster?

7. Samenwerking en overleg (FNV Bondgenoten)
Hoe betrek je als preventiemedewerker de medewerkers van je bedrijf bij de taak die je hebt gekregen ? Welke mogelijkheden zijn er in je bedrijf als er een PVT of OR is? Wat kan je doen als er geen formele personeelsvertegenwoordiging in het bedrijf is? In deze workshop gaan we in op de mogelijkheden die er zijn om tot samenwerking te komen.

Locatie

De preventiedag vindt plaats bij Woudschoten Hotel & Conferentiecentrum in Zeist.

Aanmelden

U kunt zich online inschrijven voor twee workshops via het aanmeldformulier. Dit zijn voorkeuren. Vanwege de praktische indeling van alle workshops, garanderen wij u dat u minimaal bij één workshop van uw voorkeur wordt ingedeeld. Per workshop kunnen maximaal 15 personen deelnemen. Deelname aan de preventiedag is gratis. Het aantal plaatsen is echter beperkt. Schrijf u daarom snel in. Dan weet u zeker dat u er bij bent. Uiterlijk een week van tevoren ontvangt u een bevestiging van de workshops waarvoor u bent ingedeeld. 

>> Inschrijven

Lees ook: Preventiemedewerker taxibedrijf aanstellen is wettelijke arboverplichting

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.