Schultz van Haegen

Schultz weer in opspraak door zakelijke banden echtgenoot

Schultz van Haegen

Minister Melanie Schultz van Haegen is opnieuw in verlegenheid gebracht door de zakelijke relaties van haar man. Deze keer gaat het om het bedrijf Tocardo, dat actief is bij de ontwikkeling van windturbines bij de Oosterscheldekering en de Afsluitdijk. Haar echtgenoot Haro is investeerder en juridisch adviseur van de aandeelhouders van het bedrijf en het ministerie van Schultz houdt zich bezig met die waterkeringsprojecten. Eerder al kreeg de minister kritiek, omdat haar echtgenoot aandelen had van een consortium dat betrokken is bij keuringsinstituut Kiwa.

De minister heeft eind september vorig jaar besloten om de beslissingsbevoegdheid over de projecten waarbij Tocardo betrokken is, over te dragen aan de staatssecretaris. Zij deed dit na een bezoek aan de Afsluitdijk. Daar vernam zij dat het bedrijf een subsidie heeft aangevraagd. Om de schijn van belangenverstrengeling te verminderen, besloot zij geen beslissingen meer te nemen waarbij Tocardo belanghebbende is.

Aandelen

De minister was in de zomermaanden in opspraak geraakt. Bij de verkoop van aandelen van een organisatie rondom Kiwa heeft Haro Schultz van Haegen 3 miljoen euro verdiend. Daardoor kreeg zijn echtgenote destijds veel kritiek.

Kiwa heeft voor tientallen jaren het monopolie op uitgifte van chauffeurspassen. Die passen worden verstrekt tegen hoge tarieven. Onder andere de Tweede Kamer en brancheorganisatie KNV Taxi wilden inzicht in het contract. Dat weigert de minister echter te geven, ook tijdens de rechtszaak die eerder deze maand diende. Volgens de minister zouden in het contract vertrouwelijke bedrijfsgegevens staan en zou het arbeidsrechtelijke informatie van medewerkers bevatten.

Openheid

Tijdens een debat in de Tweede Kamer afgelopen zomer vroeg het parlement om meer openheid over zakelijke belangen van de minister en haar echtgenoot. Het belang in het bedrijf Tocardo kwam toen niet ter sprake.

In een reactie in de Volkskrant geeft de minister aan dat van het betreffende project het ’inhoudelijk en budgettair kader al eerder waren besloten en vastgesteld’. Ze vindt dat ze conform de regels van het Handboek Aantredende Bewindspersonen heeft gehandeld. Dat handboek staat toe dat partners van ministers aandelen hebben in bedrijven die binnen het beleidsterrein van de minister vallen.

Lees ook: Schultz weigert ook in rechtszaak openheid te geven in contract Kiwa

Auteur: Tom van Gurp

5 reacties op “Schultz weer in opspraak door zakelijke banden echtgenoot”

Bas Lachenal|27.01.14|18:28

Hoe corrupt wil je ministers hebben

Een taxi|28.01.14|07:53

Begint Griekenland te worden hier.

Duco Douwstra|29.01.14|00:03

Schultz van Haegen speelt een spelletje met sukkels en de sukkels laten een spelletje met zich spelen.Nergens overzicht van de criminele prijsverhogingen die de Kiwa heeft doorgevoerd en van de Minister mocht doorvoeren. Die miljoenen van haar man moesten wel terugverdient kunnen worden natuurlijk.Chauffeurspas bij IVW € 40,– bij Kiwa € 137,50 vergunningbewijzen ook + 300% reisbladen boekje touringcar bij IVW € 17,– bij Kiwa ineens € 65,45 voor 50 A4 tjes.En dan ook nog hele lange levertijd

Peter Walgreen|30.01.14|20:12

Wat maakt het nou uit, Nederland begint steeds meer op een bananenrepubliek te lijken, en wij burgers (lees sukkels) accepteren toch alles.

Johan Kruizinga|17.02.14|23:47

Tja typisch allemaal! 7 maart allemaal protesteren en het land platgooien!