Oenema wint kort geding, Talant moet rekening betalen

Talant moet deze week nog de verschuldigde 500.000 euro overmaken aan taxibedrijf Oenema. Ook hoeft Oenema niet de rittenstaten van de afgelopen jaren te overleggen. Dat heeft de rechter beslist. Het taxibedrijf heeft het kort geding dus op alle punten gewonnen. Talant, onderdeel van zorgkoepel Alliade, weigerde de laatste factuur van 5 ton te voldoen omdat het bedrijf een conflict heeft met Oenema. Maar dat is dus niet toegestaan, heeft de rechtbank in Leeuwarden besloten.

Talant beschuldigde Oenema van fraude. Onlangs ging het vervoer over naar taxibedrijf Klomp. Die heeft veel minder tijd nodig om de ritten uit te voeren dan Oenema altijd opgaf.

Rittenstaten

De zorgkoepel Alliade, waartoe onder meer Talant behoort, wil dat Oenema alle rittenstaten van de afgelopen vijf jaar ter inzage geeft, om de rittijden te controleren. En daartoe ook een medewerker ter beschikking stelt. Maar ook dat heeft de rechter afgewezen.

Twijfels zijn onvoldoende grond voor opschorting van betaling, zei advocaat Joost van de Wetering van Infense Advocaten tijdens de zitting. Hij vertegenwoordigt Oenema in deze kwesite. De suggesties van factuurfraude noemde hij ‘ongepast en onbehoorlijk’. De rechter heeft nu Oenema op alle punten in het gelijk gesteld.

Liquiditeit

Doordat Talant weigerde de rekening te betalen, dreigde Oenema in liquiditeitsproblemen te komen. Ook diverse onderaannemers zouden daardoor niet betaald kunnen worden. Maar omdat Talant is veroordeeld tot het betalen van de volledige factuur binnen enkele dagen is dat van de baan, zo laat Oenema weten.

Bart Pals

Lees ook: Faillissement dreigt voor Fries taxibedrijf wegens conflict met Alliade

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.