Geld, euro, bijdrage

Verzekeraar liet taxibedrijf te veel premie betalen voor taxi’s

Geld, euro, bijdrage

TIS Verzekeringen moet ruim € 40.000 vergoeden aan een taxi-ondernemer. Dat bedrag heeft het taxibedrijf onbewust teveel aan premie betaald. De verzekeraar liet het taxibedrijf jarenlang betalen voor schadeafhandeling en een rentevergoeding. Maar daartoe bestond geen enkele grond, vindt de rechtbank van Amsterdam. Dus moet de teveel betaalde premie teruggegeven worden.

De taxi-ondernemer had zijn wagenpark (40 taxi’s) via assurantietussenpersoon TIS (onderdeel van Tellus) verzekerd bij HDI-Gerling. TIS verschafte aan de ondernemer polis-certificaten (die niet de hoogte van de verschuldigde premie vermeldden) en bracht per kwartaal premie in rekening met behulp van verzamelnota’s.

Premie

Het taxibedrijf ging ervan uit dat de volledige premie in rekening werd gebracht. Maar toen hij de betaalde facturen vergeleek met de premie-opgaven van HDI, kwam hij er achter hij € 40.666,73 teveel had betaald, schrijft Assurantie Magazine.

Volgens TIS is de overeenkomst met de taxi-ondernemer een voortzetting van een eerdere overeenkomst tussen Sky Way Taxi en TIS. De taxi-ondernemer heeft na het faillissement van deze Sky Way in 2011 een deel van de voertuigen overgenomen en zou met TIS hebben afgesproken dat hij die op dezelfde condities wilde verzekeren.

Schadeafhandeling

TIS zegt dat met Sky Way was afgesproken dat een vergoeding van € 250 per taxi per jaar voor schadeafhandelingshulp zou worden betaald. Bovendien zit in het door TIS in rekening gebrachte bedrag een rentecomponent, zegt TIS, omdat de ondernemer maandelijks aan TIS betaalde en TIS aan HDI per jaar bij vooruitbetaling voldeed. Ook zegt de tussenpersoon dat was afgesproken dat de portefeuille voor een vaste all inprijs in dekking zou worden genomen. De door HDI in rekening gebrachte premies waren dus niet van belang.

Er zijn echter geen stukken over de schadeafhandeling van € 250,00 per taxi per jaar of over de rentevergoeding. Ook kan de rechtbank de verschillen in de bedragen niet verklaren door bij de door HDI in rekening gebrachte premies een bedrag van € 62,50 (¼ × € 250) op te tellen. Dat TIS bevoegd was een renteopslag in rekening te brengen is ook overigens in het geheel niet aannemelijk, meldt de rechtbank in de uitspraak. En dus moet het teveel betaalde bedrag teruggeven worden aan de taxi-ondernemer.

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.