AxiTaxi, verlof en vakantiedagen, Rianne en Edo

Verlof en vakantiedagen voor taxichauffeurs in loondienst

De vakantieperiode is begonnen. Want werken is niks mis mee, maar vakantie is ook leuk. Daar heb je dan vakantiedagen voor nodig. Als alles goed gaat, bouw je die automatisch op als taxichauffeur in loondienst. Eigenlijk is het heel eenvoudig: elk uur dat je werkt, bouw je vrije dagen op. En met bijna elk uur dat je extra werkt, bouw je extra vrije dagen op. Hoe dat precies in zijn werk gaat, heeft AxiTaxi op een rij gezet.

Recht op vakantie
Als je werkt heb je recht op vakantie. Werk je fulltime dan heb je minstens 25 vakantiedagen. Werk je parttime, dan hangt het af van het aantal uren dat je werkt. Heb je bijvoorbeeld een halve baan, dan heb je recht op 12,5 vakantiedagen per jaar.

Uren of dagen
Soms is het makkelijker om in vakantie-uren te rekenen. Als je 20 uur werkt, verdeeld over drie dagen, rekent dat eenvoudiger. Stel je werkt twee dagen van 7 uur hebt en 1 dag van 6 uur. Dan neem je de vakantie-uren op die je nodig hebt. Meer niet. Zo verlies je niks.

Extra uren maken
Als je meer uren maakt dan in je contract staat, zijn er twee mogelijkheden. Je kunt vakantie-uren sparen die je dan later opneemt. Als je de extra uren uitbetaald krijgt, bouw je ook vakantie-uren op. Je mag zelf bepalen wat je met die vakantie-uren doet: opnemen of laten uitbetalen.

Rekenvoorbeeld
Minimaal heb je recht op 25 vakantiedagen. Maar hoe werkt het als je parttimer bent? Stel je hebt een contract voor 8 uur per week (20% oftewel 1/5). Je hebt dan recht op 5 vakantiedagen. Je kunt ook met uren rekenen. Als fulltimer werk je 8 uur per dag en heb je bij 25 vakantiedagen recht op 200 uur. Als je als parttimer 8 uur per week werkt, heb je dus recht op 1/5 = 40 uur.

Deze laatste manier van rekenen is vooral handig als je bijvoorbeeld niet op elke dag hetzelfde aantal uren werkt. Stel dat je maandag en vrijdag 6 uur per dag werkt en dinsdag en donderdag 4 uur per dag. Je werkt dan dus 20 uur per week (50%). Je hebt bij 25 vakantiedagen dan dus recht op 100 vakantie-uren (50% van 200). Als je maandag dan een vrije dag wil, krijg je gewoon 6 uur doorbetaald en wordt 6 uur van je tegoed afgeschreven.

Ik heb geen vakantiekaart. Wat moet ik doen?
Je hebt recht op een vakantiekaart. Dan weet je waar je aan toe bent. Vraag ernaar bij Personeelszaken. Het tegoed aan vakantiedagen kan ook op de loonspecificatie vermeld worden.

Mag ik altijd zelf bepalen of ik mijn vakantie-uren in tijd of geld krijg?
Nee, dat mag niet. Toen je begon met werken bij je werkgever, is je uitgelegd hoe het verlof is geregeld. De meest fulltimers en parttimers krijgen verlof in uren. Die hebben dus een vakantiekaart. De meeste MUP-ers krijgen hun verlof uitbetaald in geld.

AxiTaxi

AxiTaxi is een initiatief van FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen. AxiTaxi wil samen met taxichauffeurs checken of je krijgt waar je recht op hebt. Het zou zomaar kunnen dat er een rekenfoutje is gemaakt. Of dat je meeruren niet worden uitbetaald. Noem maar op. Dus samen sterk voor een goede en eerlijke taxibranche.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

4 reacties op “Verlof en vakantiedagen voor taxichauffeurs in loondienst”

Yvonne Jansen|09.07.15|18:47

Ik krijg per uur inclusief vakantiedagen uitbetaald. Dat wordt gekort door de Sociale Dienst. In de grote vakantie ben ik werkloos, dus heb ik een werkloosheidsuitkering van het UWV ipv loon. Het UWV wil mij al jaren dan geen vakantie geven omdat ik bij het UWV nog geen dagen heb opgebouwd, maar ik heb het hele jaar gewerkt en vakantiedagen opgebouwd, alleen worden die meteen uitbetaald. Ik vind het een schande dat ik al jaren geen vakantie krijg van het UWV!!!!!

Hans Kuipers|09.07.15|20:12

Hallo Rianne en Edo,

Hoe zit dat met de vakantiedagen wanneer je een MUP contract hebt?

Grt,
Hans Kuipers

Ingeborg Fellman|23.07.15|10:32

Hoe zit het dan met vakantiedagen, als je contract niet verlengd wordt, ben je die kwijt en krijg je die dan ook niet uitbetaald?

Paul Dijkhuizen|27.07.15|15:28

Yvonne, Je krijgt die vakantiedagen toch al van je werkgever? Hans, ook met een MUP contract heb je recht op (uitbetaling van) de door jou opgebouwde vakantie uren. Ingeborg, als je contract niet wordt verlengd zal er een eindafrekening moeten plaatsvinden, hierin moet dan ook het tegoed aan vakantie uren verrekend zijn.

Verlof en vakantiedagen voor taxichauffeurs in loondienst | TaxiPro
AxiTaxi, verlof en vakantiedagen, Rianne en Edo

Verlof en vakantiedagen voor taxichauffeurs in loondienst

De vakantieperiode is begonnen. Want werken is niks mis mee, maar vakantie is ook leuk. Daar heb je dan vakantiedagen voor nodig. Als alles goed gaat, bouw je die automatisch op als taxichauffeur in loondienst. Eigenlijk is het heel eenvoudig: elk uur dat je werkt, bouw je vrije dagen op. En met bijna elk uur dat je extra werkt, bouw je extra vrije dagen op. Hoe dat precies in zijn werk gaat, heeft AxiTaxi op een rij gezet.

Recht op vakantie
Als je werkt heb je recht op vakantie. Werk je fulltime dan heb je minstens 25 vakantiedagen. Werk je parttime, dan hangt het af van het aantal uren dat je werkt. Heb je bijvoorbeeld een halve baan, dan heb je recht op 12,5 vakantiedagen per jaar.

Uren of dagen
Soms is het makkelijker om in vakantie-uren te rekenen. Als je 20 uur werkt, verdeeld over drie dagen, rekent dat eenvoudiger. Stel je werkt twee dagen van 7 uur hebt en 1 dag van 6 uur. Dan neem je de vakantie-uren op die je nodig hebt. Meer niet. Zo verlies je niks.

Extra uren maken
Als je meer uren maakt dan in je contract staat, zijn er twee mogelijkheden. Je kunt vakantie-uren sparen die je dan later opneemt. Als je de extra uren uitbetaald krijgt, bouw je ook vakantie-uren op. Je mag zelf bepalen wat je met die vakantie-uren doet: opnemen of laten uitbetalen.

Rekenvoorbeeld
Minimaal heb je recht op 25 vakantiedagen. Maar hoe werkt het als je parttimer bent? Stel je hebt een contract voor 8 uur per week (20% oftewel 1/5). Je hebt dan recht op 5 vakantiedagen. Je kunt ook met uren rekenen. Als fulltimer werk je 8 uur per dag en heb je bij 25 vakantiedagen recht op 200 uur. Als je als parttimer 8 uur per week werkt, heb je dus recht op 1/5 = 40 uur.

Deze laatste manier van rekenen is vooral handig als je bijvoorbeeld niet op elke dag hetzelfde aantal uren werkt. Stel dat je maandag en vrijdag 6 uur per dag werkt en dinsdag en donderdag 4 uur per dag. Je werkt dan dus 20 uur per week (50%). Je hebt bij 25 vakantiedagen dan dus recht op 100 vakantie-uren (50% van 200). Als je maandag dan een vrije dag wil, krijg je gewoon 6 uur doorbetaald en wordt 6 uur van je tegoed afgeschreven.

Ik heb geen vakantiekaart. Wat moet ik doen?
Je hebt recht op een vakantiekaart. Dan weet je waar je aan toe bent. Vraag ernaar bij Personeelszaken. Het tegoed aan vakantiedagen kan ook op de loonspecificatie vermeld worden.

Mag ik altijd zelf bepalen of ik mijn vakantie-uren in tijd of geld krijg?
Nee, dat mag niet. Toen je begon met werken bij je werkgever, is je uitgelegd hoe het verlof is geregeld. De meest fulltimers en parttimers krijgen verlof in uren. Die hebben dus een vakantiekaart. De meeste MUP-ers krijgen hun verlof uitbetaald in geld.

AxiTaxi

AxiTaxi is een initiatief van FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen. AxiTaxi wil samen met taxichauffeurs checken of je krijgt waar je recht op hebt. Het zou zomaar kunnen dat er een rekenfoutje is gemaakt. Of dat je meeruren niet worden uitbetaald. Noem maar op. Dus samen sterk voor een goede en eerlijke taxibranche.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

4 reacties op “Verlof en vakantiedagen voor taxichauffeurs in loondienst”

Yvonne Jansen|09.07.15|18:47

Ik krijg per uur inclusief vakantiedagen uitbetaald. Dat wordt gekort door de Sociale Dienst. In de grote vakantie ben ik werkloos, dus heb ik een werkloosheidsuitkering van het UWV ipv loon. Het UWV wil mij al jaren dan geen vakantie geven omdat ik bij het UWV nog geen dagen heb opgebouwd, maar ik heb het hele jaar gewerkt en vakantiedagen opgebouwd, alleen worden die meteen uitbetaald. Ik vind het een schande dat ik al jaren geen vakantie krijg van het UWV!!!!!

Hans Kuipers|09.07.15|20:12

Hallo Rianne en Edo,

Hoe zit dat met de vakantiedagen wanneer je een MUP contract hebt?

Grt,
Hans Kuipers

Ingeborg Fellman|23.07.15|10:32

Hoe zit het dan met vakantiedagen, als je contract niet verlengd wordt, ben je die kwijt en krijg je die dan ook niet uitbetaald?

Paul Dijkhuizen|27.07.15|15:28

Yvonne, Je krijgt die vakantiedagen toch al van je werkgever? Hans, ook met een MUP contract heb je recht op (uitbetaling van) de door jou opgebouwde vakantie uren. Ingeborg, als je contract niet wordt verlengd zal er een eindafrekening moeten plaatsvinden, hierin moet dan ook het tegoed aan vakantie uren verrekend zijn.