jeroen dijsselbloem, minister financiën

Lage btw-tarief taxirit en zelfstandigenaftrek behouden

jeroen dijsselbloem, minister financiën

Het btw-tarief op personenvervoer blijft gewoon 6%. En de zelfstandigenaftrek voor onder meer zzp-taxichauffeurs blijft in stand. Plannen voor herziening van de belastingen die de vervoerssector flink zouden raken zijn in de ijskast gezet. Dat blijkt uit de kabinetsplannen die gepresenteerd zijn tijdens Prinsjesdag.

“De crisis lijkt voorbij, maar de positieve stemming moet nog terugkomen. Het kabinet werkt daar hard aan en begrijpt dat stabiliteit nu een vereiste is”, reageert werkgeversorganisatie KNV.

Btw-tarief

Voor de zomer ageerde KNV samen met anderen tegen de dreigende verhoging van het lage Btw-tarief op het personenvervoer. “We zijn blij te constateren dat dit blijvend succes heeft gehad.”

En over de in stand blijvende zelfstandigenaftrek: “Met name voor de zogenaamde eigen rijders in de taxibranche is dit goed nieuws. In een markt waarin de concurrentie door legale en illegale bedrijven moordend is, is het goed te constateren dat deze aftrekpost blijft en legaal taxivervoer lonend kan blijven.”

Loonkostensubsidie

Voor bedrijven met personeel geldt dat er een vorm van loonkostensubsidie komt voor werknemers met een loon tot 120% van het minimumloon. “Ook deze maatregel is positief voor vervoersbedrijven. In een markt waarin prijzen voortdurend onder druk staan, verschaft deze maatregel bedrijven lucht”, aldus KNV.

Ondanks de goede ontwikkelingen laat de crisis diepe wonden na, met veel negatief sentiment. Vervoerders hebben jaren van felle concurrentie achter de rug met een krimpende markt. Toch moet de aandacht volgens KNV naar de toekomst en duurzaamheid, temeer omdat mobiliteit een van de grootste veroorzakers van CO2 uitstoot is.

Elektrische taxi’s

KNV-directeur Ad Toet: “Hoe gaan we werken aan duurzaamheid en zaken zoals de invoering van elektrische bussen of taxi’s? De klimaatconferentie in Parijs staat voor de deur en het Nederlandse EU-voorzitterschap begint over drie maanden. KNV ziet mooie kansen om er samen de schouders onder te zetten.”

Lees ook: Kabinet wil btw op taxirit verhogen naar 21 procent

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Lage btw-tarief taxirit en zelfstandigenaftrek behouden”

Peter Driessen|20.09.15|10:57

En terecht maar hoe zit het met de bpm aftrek en de wegen belasting waar enkele maanden geleden over gepraat en gedreigd is.
Blijft die zoals het nu is of is dit het adertje onder het gras.
En veranderd die later nog in ons nadeel.
Want als het om geld innen gaat is Nederland de voor loper.