taximeter, taxi, prijs, tarief

Bijna helft van taxichauffeurs accepteert geen kaartbetalingen

Een kleine 40% van de Nederlandse straattaxi’s accepteert nog altijd geen kaartbetalingen. Redenen hiervoor zijn te hoge kosten voor transacties of te weinig vraag vanuit de klant. In relatie tot andere branches in Nederland, loopt de taxibranche hierin achter in het accepteren van kaartbetalingen. 

iZettle, een Zweedse leverancier van mobiele betaaloplossingen, hield tijdens Taxi Expo 2015 en op Amsterdam Centraal een steekproef onder 100 taxichauffeurs uit verschillende regio’s naar de acceptatie van kaartbetalingen binnen hun branche.

Kaarbetalingen

Uit de enquete blijkt dat 39% van de Nederlandse taxichauffeurs nog geen kaartbetalingen accepteert. 59% daarvan zegt wel plannen te hebben om dit wel te gaan doen. 48% van de Nederlandse taxichauffeurs, die al kaartbetalingen accepteren, geeft aan dat hun omzet is gegroeid sinds zij deze mogelijkheid aanbieden. Van hen zegt 85% dat hun klanten tevreden tot zeer tevreden zijn met de mogelijkheid om met kaart te kunnen betalen. En 61% zegt zich veiliger te voelen en vindt het prettig deze service te kunnen bieden aan hun klanten.

Wanneer deze cijfers vergeleken worden met andere branches in Nederland, lijkt de taxibranche achter te lopen in de acceptatie van kaartbetalingen. Uit een onderzoek van Stichting Efficiënt Betalen blijkt dat alle tankstations in Nederland inmiddels kaartbetalingen accepteren. Ook de detailhandel laat een 100% acceptatiegraad zien en in de horeca accepteert al 80% betalingen met kaart. Daarnaast biedt 55% van alle marktkramen, rijdende snackbars of andere kiosken of kraampjes de mogelijkheid om met kaart te betalen.

Taximarkt

Rick Frenken van iZettle zegt dat de Nederlandse taximarkt momenteel bezig is met een inhaalslag: “Vooral voor kleinere bedrijven en zelfstandige bestuurders waren de hoge kosten en de moeite van het aanvragen van het apparaat, altijd een drempel geweest om over te stappen op het accepteren van kaartbetalingen. Nieuwe technologieën en mogelijkheden, zoals iZettle, hebben ertoe geleid dat goedkopere en gebruiksvriendelijkere oplossingen terrein aan het winnen zijn.”

Auteur: Bart Pals

8 reacties op “Bijna helft van taxichauffeurs accepteert geen kaartbetalingen”

J.s. van Bochove|27.10.15|13:52

horeca, marktkraam, garage, etc. hebben vaak 1 tot maximaal 2 betaalautomaten willen wij als MKB bedrijven meedoen met deze betaalautomaten dan hebben we in iedere taxi er 1 nodig (in mijn geval). wij rijden met al onze voertuigen (24) bijna alle vervoersvormen dus 24 x een betaalautomaat met evenzoveel kosten en abonnementen. gezien de huidige prijsontwikkelingen en extra kosten zoals de BCT is dit niet vol te houden en kunnen we het helaas nog niet bieden.

Hans de Koning|27.10.15|14:16

Ik accepteer al 8 jaar pin en credit cards, en ben er erg blij mee. Mijn klanten ook. Wat ik zo jammer vind van de nieuwe aanbieders is dat zij, op een enkele uitzondering na, allemaal een commissie vragen van 2%-3% over ALLE betalingen, inclusief de pintransacties. Nederlanders zijn gewend om gratis te pinnen, en een dubbeltje op een bedrag van €50 is voor de ondernemer best verwaarloosbaar. In een branche waar men gaat kwispelen van een nettowinst van 10%, is 3% pinkosten echter veel te veel!

Jasper van der Pluym|28.10.15|23:09

@Bochoven; ik hoop voor u dat uw klanten niet meelezen. die gaan nu rechtstreeks uw collega’s in uw omgeving (of mij) bellen als ze met Visa card naar Schiphol willen… Nog een gratis tip; met een beetje creativiteit redt u het gemakkelijk met 2 terminals binnen uw vloot. Dat lukt mij namelijk ook!

Ton van Dalfsen|29.10.15|12:33

Het is een service en klantenbinding. Als je die service niet kan bieden lopen de klanten naar je concullega’s

Beste heer Bochove.

Betaalautomaten zijn in mijn Bedrijf onmisbaar
Even goed informeren en niet de gangbare aanbieder kiezen.
Wij rijden zonder abbo met een eenmalige aanschafprijs van € 63,- en per transfer 2,1%
Geen gezeur en acceptatie van alle aanbieders.

Jeroen van Amstel|30.10.15|13:10

@bochhoven ik werk met terminals van Payleven, eenmalige aanschaf € 79 , daarna cardbetalingen accepteren via app op je mobile telefoon, dus geen extra abbokosten.

Jeroen van Amstel|30.10.15|13:12

En in de toekomst kunnen deze terminals gekoppeld gaan worden aan je BCT, weet niet precies welke fabrikant hier momenteel mee bezig is maar daarvoor kun je natuurlijk bellen met je leverancier

Ger Jonker|14.12.15|09:15

naar mijn mening een absolute must is de tai branche, de klanten vinden het helemaal top als je digitaal kunt betalen, echter een flink nadeel voor zzp is dat bij de aanvraag van een pin apparaat een kvk nmmer verplicht is, met alle gevolgen vandien
Ik heb zelf de belasting dienst op mijn dak gekregen door de aanvraag, daar zit men toch helemaal niet op te wachten?
die 2/3% tja er wordt al erg scherp betaald als men kan pinnen fooi kun je direct vergeten in de meeste gevallen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.