ILT, Inspectie Leefomgeving en Transport, inval, Uber

Slechts vier boetes voor ontbreken boordcomputer taxi

De inspecteurs van ILT hebben in juli verspreid over heel Nederland 302 taxi’s gecontroleerd. Daarbij zijn vier boetes opgelegd omdat de BCT ontbrak. Er zijn daarnaast vijf boetes gegeven omdat de chauffeur de boordcomputer opzettelijk verkeerd gebruikte. Juli was de eerste maand waarin er werd gehandhaafd op aanwezigheid van de BCT in taxi’s.

De meeste taxichauffeurs beschikken over de verplichte boordcomputer taxi en weten bovendien hoe zij die moeten gebruiken, concludeert ILT. Slechts in enkele gevallen hoefde er een boete te worden opgelegd. Afwezigheid van de BCT spreekt voor zich; met opzettelijke fouten kan worden gedacht aan het niet correct invoeren van het ondernemersnummer.

Arbeids- en rusttijden

Chauffeurs die per ongeluk fouten in de bediening hadden gemaakt, kwamen er vooralsnog met een waarschuwing vanaf. Sommigen voerden hun arbeids- en rusttijden niet goed in of gebruikten hun burgerservicenummer (BSN) ten onrechte in de BCT. Dit laatste is alleen toegestaan als er bijvoorbeeld sprake is van een beschadigde chauffeurskaart.

Eerder dit jaar heeft de inspectie alle houders van een taxivergunning middels een brief laten weten dat zij vanaf 1 juli zou gaan controleren op het bezit van de BCT. Tot 1 oktober kunnen chauffeurs nog wennen aan het bedienen ervan. De ILT legt tot die datum geen boetes op als bij het gebruik van de BCT per ongeluk fouten zijn gemaakt.

Boete of rijverbod

“Indien chauffeurs na die datum het apparaat niet goed gebruiken, zal de inspectie boetes opleggen. Vanaf oktober zijn de softwareproblemen opgelost die het betrouwbaar uitlezen van de werk- en rusttijden nu nog kunnen bemoeilijken”, zo licht de inspectiedienst toe. De boete voor het niet beschikken over een BCT kan oplopen tot 1800 euro. Ook kan een chauffeur een rijverbod krijgen.

Uiteraard wordt bij de controles door ILT niet alleen naar aanwezigheid en gebruik van de boordcomputer taxi gekeken. Bij de juli-controles zijn verder 70 boetes opgelegd voor andere overtredingen zoals te gladde banden, het verlopen van de APK of het verlopen van de taxameter-keuring. Ruim vijftig chauffeurs kregen een waarschuwing omdat er geen tariefkaart in de taxi aanwezig was of omdat die niet in het zicht hing.

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van TaxiPro en hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij ProMedia.

56 reacties op “Slechts vier boetes voor ontbreken boordcomputer taxi”

Rodney Barten|03.09.16|21:11

Ton: Jij hebt toch een software pakket van Taxitronic, dan ben je nu voordeliger uit.

Rodney Barten|03.09.16|21:16

@ Duco: Ik ben ook nog steeds blij met uw werkmapjes hoor, deze vul ik ook nog steeds trouw in. Daarnaast ben ik een keurige taxi ondernemer die zich gewoon aan de wet houd en uitvoert wat me opgedragen word, dat daar dan soms dingen bij zijn wat niet helemaal goed is neem ik dan maar voor lief.

Ton van Dalfsen|04.09.16|12:12

@ Rodney, Nee wat ik heb is alleen om de bestanden om te zetten. Software pakket is voor de grote bedrijven die hun centrale er ook aan hebben hangen. Maar ik heb een manier gevonden als ik volgend jaar mijn eigen BCT heb ILT om de tuin te lijden. Ik spreek je nog wel een keer langs de weg en zal ik het je uitleggen.

Ton van Dalfsen|04.09.16|12:15

In ieder geval voel ik mij door TAXiTRONiC gepakt. Komende week een nieuwe wagen maar daar komt geen TAXiTRONiC BCT meer in. zal een Cabman worden door de hoge update kosten

Taxi Volendam|09.09.16|11:33

De laatste BCT update blijkt vol met fouten. Dit is te lezen op de site van Taxibelangen.
Om deze fouten te herstellen zullen alle BCT’s wederom gecertificeerd en geupdated moeten worden wat wederom een jaar in beslag zal nemen.
Wie gaat dit betalen ???
Het was te voorspellen doordat de apparaten niet in de praktijk zijn uitgetest .
Wanneer grijpt de politiek eindelijk in?
Nu 5 jaar na een verplichtte BCT die nog steeds niet naar behoren werkt is het welletjes.

Duco Douwstra|13.09.16|10:06

De ILT liegt dat ze barst,door te zeggen dat ze 4 boetes hebben uitgedeeld voor het niet hebben van een BCT. Op mijn oproep om zich te melden voor gratis rechtsbijstand heeft nog niemand gereageerd. Een BCT zou goed moeten werken en als dat niet het geval is omdat de software niet deugt,dat moet een update gratis zijn en mag er geen € 250,00 in rekening worden gebracht. Ondernemers toon lef en laat het er op aan komen.De ILT zal hiermee voor de zoveelste keer op haar bek gaan.Kijk naar Urban