Taxistandplaats, Centraal Station, Rotterdam

50 procent meer zelfstandige taxichauffeurs in eerste half jaar

Het aantal zelfstandige taxichauffeurs is in de eerste helft van dit jaar met vijftig procent toegenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een onderzoek van ING Economisch Bureau. Het totaal aantal starters is in de eerste helft van 2016 met zes procent toegenomen ten opzichte van het jaar daarvoor.

Volgens het onderzoeksbureau is de stijging van het aantal zzp’ers in de taxibranche het gevolg van een vereenvoudiging van de taxiwet, die het makkelijker maakt om als ondernemer aan de slag te gaan. Daarbij is onder andere de eis vakbekwaamheid vervallen, waardoor de kosten lager zijn om van start te gaan.

Starters

In totaal waren er in de eerste zes maanden van 2016 70.500 starters. Dat is het hoogste aantal sinds de start van de tellingen in 2009. ING Economisch Bureau stelt dat de stijging te verklaren is ‘doordat er een aanhoudende vraag is naar flexibele arbeid’ en dat mensen ‘weer kansen zien doordat de economie aantrekt’ en daardoor voor zichzelf beginnen.

Bekijk hier het onderzoek van ING Economische Bureau.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke is algemeen hoofdredacteur van van ProMedia Group.

10 reacties op “50 procent meer zelfstandige taxichauffeurs in eerste half jaar”

Ton van Dalfsen|06.09.16|15:19

Aanhoudende vraag naar flexibel arbeid? Dat zei een kamerlid ( de Boer ) al dat de mensen die een gewone baan hebben de kans moeten krijgen om wat bij te verdienen met bijv. een eigen taxi voor bijv. Uber zouden kunnen rijden. Rij en rusttijden? kunnen ook koerier chauffeurs zijn die de hele week lange dagen maken. Dus, kom maar op ILT !!!!!!! leggen jullie dat maar eens uit aan ons

Johan Zevenbergen|06.09.16|15:53

Zou wel is willen weten hoeveel er daarvan uit de vof/ pacht constructie komen, of te wel hoeveel er daadwerkelijk nieuw zijn.

Jos Borsboom|06.09.16|16:19

Zou toch heerlijk zijn als er weer een minimale omzet aan wordt gekoppeld. Niet uit eigen gegevens maar door de belastingdienst verstrekt. Kijken of er dan nog zoveel over blijven.

Rodney Barten|06.09.16|18:42

70500 starters in een half jaar? Dat is ongeveer 380 nieuwe per dag:) Lijkt me sterk!

Ton van Dalfsen|07.09.16|06:06

Volgens mij is het aantal starters 70500 over het algemeen voor alle beroepen. Ook ik zou wel willen weten hoeveel starters van deze branche uit constructies kwamen.

Tjerk Vinckx|07.09.16|23:28

Gisteren (waar gebeurd!!), Keizersgracht naar Schiphol, collega hoe kom ik daar, uhhh dan rijd je zo en zo.Ohhh ik heb TomTom, die kan nie vinden ….Laat mij even kijken, wat een oen, tikt die de hele tijd – Schephol – in.Graag nog meer starters als het kan, wat een zooitje !!!!!

Ton van Dalfsen|08.09.16|11:32

@ Tjerk, Zelfs als vuilniswagen chauffeur zou hij niet geschikt zijn

Duco Douwstra|08.09.16|11:50

Jammer dat het artikel niet duidelijk is,er zijn hooguit 60 000 taxichauffeurs in Nederland. Dus er kunnen nooit 70500 nieuwe ondernemers zijn bijgekomen. Graag een rectificatie redactie. De nieuwe wet afschaffing vakbekwaamheid is eigenlijk gewoon het legaliseren van het door mij bedachte en medio 1985 verboden verpachten. Een chauffeurs mocht toen niet werken voor eigen rekening en risico, op mijn vakbekwaamheid.Ik verpachte indertijd de auto,aandeel taxicentrale en inbreng vakbekwaamheid:-}}

Peter Toonen|08.09.16|13:07

Duco het tweede gedeelte gaat over het gehele aantal starters in Nederland en niet alleen over de taxibranche, Het gehele aantal starters is dus 70.500 en toegenomen met 6% en het aantal starters in de taxibranche is toegenomen met 50%.

John James Quid|20.09.16|21:38

Topper! Taxi is van een volwaardige baan naar een onderbetaald bijbaantje gegaan. Straks kunnen mensen in hun uber auto slapen omdat ze hun huis verhuren via airbnb en dan net aan een minimum salaris binnenschrapen. Goeie ontwikkelingen! Ga zo door

50 procent meer zelfstandige taxichauffeurs in eerste half jaar | TaxiPro
Taxistandplaats, Centraal Station, Rotterdam

50 procent meer zelfstandige taxichauffeurs in eerste half jaar

Het aantal zelfstandige taxichauffeurs is in de eerste helft van dit jaar met vijftig procent toegenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een onderzoek van ING Economisch Bureau. Het totaal aantal starters is in de eerste helft van 2016 met zes procent toegenomen ten opzichte van het jaar daarvoor.

Volgens het onderzoeksbureau is de stijging van het aantal zzp’ers in de taxibranche het gevolg van een vereenvoudiging van de taxiwet, die het makkelijker maakt om als ondernemer aan de slag te gaan. Daarbij is onder andere de eis vakbekwaamheid vervallen, waardoor de kosten lager zijn om van start te gaan.

Starters

In totaal waren er in de eerste zes maanden van 2016 70.500 starters. Dat is het hoogste aantal sinds de start van de tellingen in 2009. ING Economisch Bureau stelt dat de stijging te verklaren is ‘doordat er een aanhoudende vraag is naar flexibele arbeid’ en dat mensen ‘weer kansen zien doordat de economie aantrekt’ en daardoor voor zichzelf beginnen.

Bekijk hier het onderzoek van ING Economische Bureau.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke is algemeen hoofdredacteur van van ProMedia Group.

10 reacties op “50 procent meer zelfstandige taxichauffeurs in eerste half jaar”

Ton van Dalfsen|06.09.16|15:19

Aanhoudende vraag naar flexibel arbeid? Dat zei een kamerlid ( de Boer ) al dat de mensen die een gewone baan hebben de kans moeten krijgen om wat bij te verdienen met bijv. een eigen taxi voor bijv. Uber zouden kunnen rijden. Rij en rusttijden? kunnen ook koerier chauffeurs zijn die de hele week lange dagen maken. Dus, kom maar op ILT !!!!!!! leggen jullie dat maar eens uit aan ons

Johan Zevenbergen|06.09.16|15:53

Zou wel is willen weten hoeveel er daarvan uit de vof/ pacht constructie komen, of te wel hoeveel er daadwerkelijk nieuw zijn.

Jos Borsboom|06.09.16|16:19

Zou toch heerlijk zijn als er weer een minimale omzet aan wordt gekoppeld. Niet uit eigen gegevens maar door de belastingdienst verstrekt. Kijken of er dan nog zoveel over blijven.

Rodney Barten|06.09.16|18:42

70500 starters in een half jaar? Dat is ongeveer 380 nieuwe per dag:) Lijkt me sterk!

Ton van Dalfsen|07.09.16|06:06

Volgens mij is het aantal starters 70500 over het algemeen voor alle beroepen. Ook ik zou wel willen weten hoeveel starters van deze branche uit constructies kwamen.

Tjerk Vinckx|07.09.16|23:28

Gisteren (waar gebeurd!!), Keizersgracht naar Schiphol, collega hoe kom ik daar, uhhh dan rijd je zo en zo.Ohhh ik heb TomTom, die kan nie vinden ….Laat mij even kijken, wat een oen, tikt die de hele tijd – Schephol – in.Graag nog meer starters als het kan, wat een zooitje !!!!!

Ton van Dalfsen|08.09.16|11:32

@ Tjerk, Zelfs als vuilniswagen chauffeur zou hij niet geschikt zijn

Duco Douwstra|08.09.16|11:50

Jammer dat het artikel niet duidelijk is,er zijn hooguit 60 000 taxichauffeurs in Nederland. Dus er kunnen nooit 70500 nieuwe ondernemers zijn bijgekomen. Graag een rectificatie redactie. De nieuwe wet afschaffing vakbekwaamheid is eigenlijk gewoon het legaliseren van het door mij bedachte en medio 1985 verboden verpachten. Een chauffeurs mocht toen niet werken voor eigen rekening en risico, op mijn vakbekwaamheid.Ik verpachte indertijd de auto,aandeel taxicentrale en inbreng vakbekwaamheid:-}}

Peter Toonen|08.09.16|13:07

Duco het tweede gedeelte gaat over het gehele aantal starters in Nederland en niet alleen over de taxibranche, Het gehele aantal starters is dus 70.500 en toegenomen met 6% en het aantal starters in de taxibranche is toegenomen met 50%.

John James Quid|20.09.16|21:38

Topper! Taxi is van een volwaardige baan naar een onderbetaald bijbaantje gegaan. Straks kunnen mensen in hun uber auto slapen omdat ze hun huis verhuren via airbnb en dan net aan een minimum salaris binnenschrapen. Goeie ontwikkelingen! Ga zo door