Cabman BCT

Tientallen BCT’s uit taxi’s gestolen

Diverse vervoerders zijn de afgelopen dagen het slachtoffer geworden van BCT-diefstal uit taxi’s. In totaal gaat het tot nu toe om tientallen boordcomputers, zo meldt de producent van de Cabman BCT. Dit bedrijf benadrukt dat de dieven niets aan de gestolen apparaten hebben, omdat ze niet de noodzakelijke update krijgen of niet opnieuw kunnen worden geactiveerd.

Cabman krijgt nu dagelijks bericht van vervoerders die bij aanvang van een nieuwe werkdag merken dat er BCT’s uit diverse taxivoertuigen zijn verdwenen. Het gaat vooral om busjes die bij chauffeurs thuis voor de deur staan, maar in tenminste één geval vond de diefstal plaats bij tientallen busjes op dezelfde standplaats.

“In de nacht van maandag op dinsdag zijn er van een vervoerder tien BCT’s gestolen”, vertelt Toshin Tjin-a-Sie van Cabman. “Bij een ander zijn enkele dagen geleden in één nacht 28 BCT’s gestolen, en een dag later nog een stuk of acht. Daarvoor ging het bij een bedrijf al een keer om zestien exemplaren. Ook vanuit Friesland en veel andere delen van het land krijgen we deze meldingen. Het gebeurt eigenlijk overal in Nederland.”

BCT’s te koop aangeboden

Vanaf 1 oktober wordt er volledig op aanwezigheid en goed gebruik van de boordcomputer gehandhaafd door ILT. Tjin-a-Sie denkt dat er een samenhang is tussen de golf aan BCT-diefstallen en die naderende datum. “Bepaalde personen of groepen hebben misschien gemerkt dat veel mensen nog steeds geen BCT hebben en denken daar op deze manier een slaatje uit te kunnen slaan.”

Dat idee wordt nog versterkt door de melding die Cabman kreeg van een bedrijf dat hun BCT’s inbouwt in taxi’s en taxibusjes. “Die kreeg een lading BCT’s te koop aangeboden, zogenaamd van een taxibedrijf dat failliet was gegaan. Maar als de inbouwer er meer wilde hebben, dan kon dat ook wel geregeld worden”, vertelt Tjin-a-Sie. “Op basis van serienummers konden we achterhalen dat de aangeboden BCT’s van onze klanten gestolen waren. Het lijkt dus om georganiseerde acties te gaan.”

Geen update naar 2.0

De BCT’s zijn zoals gezegd voor ieder ander dan de geregistreerde gebruikers nutteloos. “We zullen gestolen BCT’s die nog niet de update naar onze 2.0-versie hebben gehad uiteraard niet meer updaten. Als dat al wel is gebeurd, dan moet de boordcomputer eerst gedeactiveerd worden voordat hij in een nieuw voertuig met bijbehorend kenteken kan worden geheractiveerd. Dat laatste kan niet zonder licentie. Dus ofwel heeft zo’n gestolen BCT na 1 oktober niet de noodzakelijke update gehad, ofwel kan hij niet worden geactiveerd”, benadrukt Tjin-a-Sie.

“Wij zijn overigens ook druk met een instructiefilmpje en printmateriaal dat ondernemers kunnen downloaden via onze website om in hun auto’s te leggen. Met deze preventieve maatregel hopen we aan iedereen duidelijk te maken dat een gestolen BCT niets waard is.”

De BCT’s zijn eigendom van de vervoerders; zij moeten dan ook zelf aangifte doen als deze gestolen zijn of worden. Wel doet Cabman er alles aan om de gedupeerde bedrijven zo snel mogelijk aan een nieuwe BCT te helpen, verzekert Toshin Tjin-a-Sie. “Het is in dit geval een kwestie van dagen voordat de voertuigen in kwestie weer met onze BCT kunnen worden uitgerust.”

Cabman is één van de vele deelnemers aan het beursgedeelte van Taxi Expo 2016, op 12 en 13 oktober in Expo Houten. Meld je nu aan voor dit belangrijke taxi-evenement.

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij ProMedia. Binnen dat team is hij de vaste redacteur van Infrasite.nl.

6 reacties op “Tientallen BCT’s uit taxi’s gestolen”

Harry Souverijn|29.09.16|11:50

Helaas waren ook wij gedupeerd in de nacht van vrijdag 23 op zaterdag 24 september vanuit onze locatie HILVERSUM.

Dick Bakker|29.09.16|23:44

wellicht het rijk aansprakelijk stellen maar dan massaal. Deze verplicht ons om deze zichtbare kostbare spullen voor onwetende in de auto te laten maken. Terwijl de politie waarschuwt met “buit eruit”. Je laat toch ook je computer toch niet zichtbaar op de achterbank liggen?Vragen om inbraak, maar voor de gevolgen is het ILT niet thuis.

Duco Douwstra|30.09.16|15:55

De ILT is zo wie zo niet thuis. Het BCT project is dood, alleen de ILT wil dat niet toegeven en de voor het project verantwoordelijke ambtenaren zijn of al gevlucht of houden vol dat het nog wat wordt, totdat zij ook een vluchtroute hebben gevonden. Maar degene die er nog wel zitten zijn zo dom dat niemand ze over wil nemen. BCT Startdatum 2006 nu 10 jaar later nog steeds een miskraam,sommigen willen nog meehelpen om te reanimeren,maar het is trekken aan een dood paard en het zit vol valkuilen.

Ed de Callafon|01.10.16|07:05

Ook bij mij was er een crmineel bezig om mijn apparatuur uit mijn wagen te stelen.
Een oplettende buurtbewoner heeft de politie gebeld en de man is aangehouden.

2 dagen later kreeg ik een brief van OVJ dat de zaak geseponeerd is wegens onvoldoende bewijs. De voortaan ga ik maar voor eigen rechter spelen.

Ton van Dalfsen|03.10.16|14:08

@Duco, Helemaal juist. En als ik iedereen was zou ik geen update laten uitvoeren. Dan heeft het ILT een nog groter probleem erbij. Ik laat de updates niet uitvoeren en ga dan met vertrouwen de rechtzaal in mocht het erop aankomen. En trouwens: de update software is niet helemaal goed. hoor om mij heen dat er vastlopende BCT’s zijn na de update.

Ton van Dalfsen|03.10.16|14:12

Bij een controle van het ILT vraag ik met heel veel plezier een PV op te stellen. Als iedereen dat nou deed zie je de ILT auto’s de komende maanden alleen nog maar bij de rechtbank op de Parnassusweg staan.