Voet

Voet en Krol wisselen activiteiten taxi en touringcar uit

Geen overname of fusie, maar een uitwisseling van activiteiten. Voet Personenvervoer neemt de taxi-werkzaamheden van streekgenoot Krol Reizen over. En Krol neemt op zijn beurt Streef Reizen over, het touringcarbedrijf van de Voet / Citax-groep. Zo kunnen beide ondernemingen zich richten op waar ze het beste in zijn.

In de regio Tiel – Culemborg behoren Voet / Citax en Krol Reizen tot de grootste overgebleven organisaties op het gebied van personenvervoer. Beide ondernemingen werken al heel veel samen, zo vertelt Bernd Verbeek van Voet Personenvervoer. “We voeren veel opdrachten gezamenlijk uit: het leerlingenvervoer in vier gemeenten, het Valysvervoer en het vervoer voor Menzis en Achmea in deze regio, we hebben samen diverse vervoersovereenkomsten met Transvision, verzorgen gezamenlijk het vervoer bij evenementen en meer.”

Groei in taxivervoer

Een dermate nauwe samenwerking zou kunnen leiden tot een overname of fusie. Maar de huidige oplossing is voortgekomen uit een gemeenschappelijke visie, waarin doen waar je sterk in bent een belangrijk speerpunt is. “Krol had nog zo’n dertig taxi’s, een aantal waar je het eigenlijk niet meer mee redt in een markt waar schaalgrootte steeds belangrijker is geworden. Zij zijn juist sterk gericht op het touringcarvervoer en hebben zich daar in gespecialiseerd. Dat is dus hun groeimarkt. Voor ons was de busmarkt nog maar een kleine activiteit. Bij ons is de focus namelijk steeds meer op het taxivervoer komen te liggen. En daar zijn we de laatste twee jaar dan ook sterk in gegroeid”, aldus Verbeek.

“De focus lag bij beide bedrijven op verschillende producten. Tegelijk willen we allebei de beste zijn in het leveren van die diensten”, verklaart Verbeek de veranderingen. “Bij Citax hebben we zo’n 140 auto’s. Krol had er nog zo’n dertig. Dan is het ook niet meer rendabel om dag en nacht centrale in de lucht te houden, terwijl het dat voor ons wel is”, legt Verbeek uit.

Andere werkgever

Bij het uitruilen van werkzaamheden komt natuurlijk ook een fysieke uitwisseling kijken: die van mensen en materieel. De dertig taxi’s en vijftig tot zestig taxichauffeurs (niet allemaal fulltime) van Krol gaan over naar Voet Personenvervoer, terwijl Voet / Citax zijn elf touringcars en twaalf chauffeurs bij Krol Reizen onderbrengt. De stelregel is nu, dat het vervoer tot en met acht personen door Voet / Citax wordt uitgevoerd. Alles vanaf negen passagiers komt voor rekening van Krol. Daarbij blijven de bedrijven ook intensief samenwerken op de manier die ze gewend zijn.

Voor de medewerkers in kwestie betekent het wel dat ze bij een andere werkgever in dienst komen. Voet en Krol zijn daar zorgvuldig mee omgegaan. Bernd Verbeek: “Voordat we het nieuws naar buiten brachten, hebben we een informatiebijeenkomsten gehouden voor het personeel. De herstructurering heeft geen gevolgen voor de werkgelegenheid. Ook de arbeidsvoorwaarden, contracten en alles wat men verder heeft opgebouwd, blijft in de nieuwe opzet van kracht. Zowel bij taxi als bij bus. Omdat wij de laatste jaren hard zijn gegroeid, waren we al op zoek naar planners. Dus die nieuwe collega’s zijn echt van harte welkom. Het nieuws is dan ook positief ontvangen door de medewerkers”, besluit Verbeek.

Wil je ook elke week de gratis nieuwsbrief van TaxiPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van TaxiPro en hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij ProMedia.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.