Cloud, Uber

Uber verhuist en breidt uit in Amsterdam

Taxidienst Uber kan niet meer uit de voeten in zijn huidige internationale hoofdkantoor in Amsterdam. Bovendien zal het personeelsbestand de komende jaren verder groeien van vierhonderd naar duizend medewerkers. Eind dit jaar zal het hoofdkantoor dan ook verhuizen naar elders in de hoofdstad. Tegelijk blijft het onrustig in de top van het bedrijf.

Uber stuurt sinds 2012 al zijn activiteiten buiten de Verenigde Staten aan vanuit het internationale hoofdkantoor in Amsterdam. Wat een paar jaar terug met één medewerker begon, vraagt nu de inspanningen van 400 medewerkers. En de komende tien jaar komen daar naar verwachting nog 600 mensen bij. In 2014 werd al verhuisd en eind dit jaar gaat dat opnieuw gebeuren, zo weet Het Parool te melden.

Behoefte aan personeel

Een woordvoerder vertelt aan de krant dat er permanent zo’n vijftig tot zestig vacatures openstaan, vooral voor ontwikkelaars die werken aan diensten en apps voor Uber en de eetbezorgdienst Uber Eats. Maar Uber wil ook zijn taxidiensten in steeds meer landen gaan uitrollen. Ook die activiteiten worden vanuit Amsterdam aangestuurd. En naarmate al die werkzaamheden groeien, geldt hetzelfde voor de behoefte aan ondersteunend en leidinggevend personeel. Omdat Amsterdam een aantrekkelijke vestigingsplek is voor internationaal gekwalificeerd personeel, wilde Uber per se in Amsterdam gevestigd blijven.

Daarom verhuist de taxidienst eind dit jaar naar The Cloud, een gebouw dat momenteel wordt ontwikkeld door Cairn Real Estate en Impact Vastgoed. Voorheen waren hier ondersteundende afdelingen van diverse banken gehuisvest. Het gebouw heeft vijf bouwlagen en een oppervlakte van 22.500 meter. Het pand staat in de buurt van OV-stations, horecagelegenheden en onderwijsinstellingen. The Cloud gaat voor een hoge score op het gebied van duurzaamheid, met Energielabel A en de BREEAM-kwalificatie ‘zeer goed’. Mogelijk krijgt Uber techbedrijf Amazon als buren in The Cloud.

Bedrijfscultuur

Ondanks de snelle groei van Uber, of misschien wel juist daardoor, blijft het rommelen in en omtrent de top van het bedrijf. Oprichter Travis Kalanick kwam onlangs meermaals negatief in het nieuws, onder meer door een gefilmde woede-uitbarsting tegen een Uber-chauffeur die hem vervoerde. Daarnaast was er veel onrust omtrent de vermeend seksistische bedrijfscultuur van Uber. En na nog geen zes maanden vertrekt topman Jeff Jones alweer, omdat hij zich niet kan vinden in de omstreden managementcultuur van de taxidienst. Intussen is Kalanick op zoek naar een operationeel directeur om samen met hem aan de toekomst van het bedrijf te werken.

Wil je ook elke week de gratis nieuwsbrief van TaxiPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij ProMedia. Binnen dat team is hij de vaste redacteur van Infrasite.nl.

2 reacties op “Uber verhuist en breidt uit in Amsterdam”

Cor Verbrugh|23.03.17|20:15

En zo worden de centjes belastingvrij weggesluisd naar de vs, goed bezig Rutte, zeker goed geluisterd naar Neelie.