Uber

Uber volledig verboden in Italië

Bron: Uber

Volgens een Italiaanse rechtbank maakt Uber zich schuldig aan oneerlijke concurrentie. De taxidienst wordt daarom in Italië verboden. Het bedrijf heeft tien dagen de tijd gekregen om zijn activiteiten in Italië te staken. Uber Italië is vanzelfsprekend niet blij met deze uitspraak.

Onlangs werd er al bijna een week gestaakt door Italiaanse taxichauffeurs die zo hun onvrede over Uber kenbaar wensten te maken. De staking hield bijna een week aan. De chauffeurs zijn ongetwijfeld blij met het gerechtelijke oordeel dat Uber al zijn diensten en reclame-activiteiten binnen tien dagen na de uitspraak moet staken. De zaak was voor de rechter gebracht door verschillende organisaties die de traditionele taxibranche vertegenwoordigen.

Het gaat dus niet om een gedeeltelijk verbod zoals in Nederland, waar alleen de dienst Uberpop als illegaal werd aangemerkt. Al sinds de lancering in de zomer van 2014 merkte de Inspectie Leefomgeving en Transport UberPop als illegale taxidienst aan. Het ging om particulieren die mensen in hun eigen auto vervoerder. Na het nodige gesteggel en het opgelegd krijgen van aanzienlijke boetes, trok Uber eind 2015 weer de stekker uit UberPop in Nederland.

Geheel verdwijnen

In Italië gaat het om alle diensten die nu nog worden aangeboden: Back, Lux, SUV, X, XL, Select en Van. Het is Uber nu binnenkort ook verboden om deze diensten te promoten. Italië is het eerste Europese land waar Uber vooralsnog in zijn geheel van de markt dient te verdwijnen. De taxidienst heeft wel aangegeven in beroep te gaan tegen deze uitspraak.

Uber geeft aan verbaasd te zijn dat de uitspraak van de rechter in Rome lijkt in te druisen tegen de kant die Europese regels en wetten op lijken te gaan. Uber blijft tot de tien dagen voorbij zijn wel actief op de Italiaanse markt. Het bedrijf is vastbesloten de duizenden chauffeurs die in Italië bij het platform zijn aangesloten diensten te laten aanbieden waar klanten vrij voor kunnen kiezen. Daarbij probeert Uber ook die klanten in beweging te brengen door ze te laten vertellen hoe de dienst het leven van chauffeurs en passagiers heeft veranderd.

Bedrijfscultuur

Het is in korte tijd de zoveelste keer dat Uber met tegenslag te maken krijgt. In Nederland werd de dienst weliswaar uitgebreid naar Eindhoven, maar er is in brede zin veel te doen om de bedrijfscultuur van de onderneming. Oprichter Travis Kalanick kwam onlangs meermaals negatief in het nieuws, onder meer door een gefilmde woede-uitbarsting tegen een Uber-chauffeur die hem vervoerde. Daarnaast was er veel onrust omtrent de vermeend seksistische bedrijfscultuur van Uber. En na nog geen zes maanden vertrok topman Jeff Jones alweer, omdat hij zich niet kon vinden in de omstreden managementcultuur van de taxidienst.

Wil je ook elke week de gratis nieuwsbrief van TaxiPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur bij ProMedia, de uitgeverij van TaxiPro.

1 reactie op “Uber volledig verboden in Italië”

taxibelangen STN|13.04.17|16:29

Als je je niet aan de wet houdt en je activiteiten daarom moet staken had je dat natuurlijk aan kunnen zien komen. Dat de regels in Europa (door heel veel zelf lobbyen) in jouw ogen ‘een andere kant op lijken te gaan’ zegt natuurlijk helemaal niks. Dat Uber hier ‘verbaasd’ over is klinkt meer als ‘we hadden nog wel zoveel gelobbyd en nu krijgen we toch onze zin niet’ krokodillentranen. Tijd dat ze bij Uber leren dat wetten en regels ook voor multinationals gelden.