CBR theorie

CBR betrapt lookalike bij theorie-examen taxi

Bij het CBR in Rijswijk is een man betrapt die namens een ander het theorie-examen taxi wilde afleggen. Een alerte CBR-medewerker heeft de politie ingelicht, waarop de man werd aangehouden en direct zijn fraude toegaf.

Het komt geregeld voor dat mensen een theorie-examen bij het CBR willen laten afleggen door iemand die veel op hen lijkt. Zo hopen zij zonder al te veel inspanning de vruchten van het succesvol afgelegde examen te kunnen plukken. Maar omdat het geregeld voorkomt, zijn de medewerkers van het CBR getraind om hier scherp op te letten.

In Rijswijk werd onlangs dus zo’n lookalike van een daadwerkelijke examenkandidaat betrapt bij het theorie-examen taxi. Een oplettende medewerker twijfelde bij de controle van het identiteitsbewijs aan de identiteit van de kandidaat. Deze medewerker heeft daarom de politie ingelicht. De ‘kandidaat’ is door de politie aangehouden en gaf direct toe dat hij examen deed voor zijn huisgenoot. Omdat dit een frauduleuze handeling is, werd hij is meegenomen door de politie.

Ontwikkeling theorievragen

Het CBR geeft aan geen fraude te accepteren en gaat dit ook actief tegen. “We werken met camera’s en andere apparatuur en trainen medewerkers op documentherkenning en lookalikes. Bij vermoedens van fraude doen wij altijd aangifte bij de politie en we werken actief mee aan lopende onderzoeken. Het CBR ontwikkelt continu nieuwe en andersoortige theorievragen om ongewenste voorspelbaarheid te voorkomen. We werken bovendien met een nieuw afnamesysteem voor het theorie-examen dat dan individueel wordt afgenomen. Spieken en elkaar onderling tekenen geven is hiermee helemaal kansloos.”

Wil je ook elke week de gratis nieuwsbrief van TaxiPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur bij ProMedia, de uitgeverij van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.