Uber

Uber toch niet verboden in Italië

Bron: Uber

Uber heeft in Italië een hoger beroep gewonnen tegen het eerder opgelegde verbod tegen zijn taxidiensten in het land. Dat verbod werd een kleine twee maanden geleden opgelegd omdat Uber zich schuldig zou hebben gemaakt aan oneerlijke concurrentie, maar een hogere rechtbank heeft die uitspraak nu verworpen.

Op 7 april gaf een rechter in Rome Uber nog tien dagen om al zijn activiteiten in Italië te staken. Elke dag daarna dat de diensten toch werden aangeboden, zou het bedrijf op een boete van 10.000 euro komen te staan. De uitspraak kwam voort uit een zaak die was aangespannen door organisaties die de traditionele taxibranche in het land vertegenwoordigen. Door die branche was in de periode voor de uitspraak bijna een week op grote schaal gestaakt om de onvrede over Uber te benadrukken.

Van de markt verdwijnen

Het verbod betrof alle diensten die op dat moment nog werden aangeboden: Back, Lux, SUV, X, XL, Select en Van. UberPop is in Italië verboden, net als in Nederland. Het werd Uber door de rechter ook verboden om nog reclame te maken voor de diensten. Italië leek daarmee het eerste Europese land te worden waar Uber in zijn geheel van de markt diende te verdwijnen, met uitzondering van de voedselbezorgdienst UberEats. Uber reageerde verbaasd op de uitspraak omdat deze in leek te druisen tegen Europese regelgeving.

Wetten hervormen

Het bedrijf gaf dan ook aan tegen de uitspraak in beroep te gaan en dat heeft zonder meer zijn vruchten afgeworpen. Uber wil dan ook meteen doorpakken, zo citeert Politico een woordvoerder van het bedrijf. “We zijn zeer blij voor de duizenden chauffeurs en passagiers die Uber kunnen blijven gebruiken in Italië. “Echter, nu moet Italie zijn gedateerde wetten hervormen, zodat alle burgers en steden hun voordeel kunnen doen met moderne technologie.”

Lees ook: Uber volledig verboden in Italië

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur bij ProMedia, de uitgeverij van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.