Uber

Aandeelhouders Uber dwingen topman Kalanick tot opstappen

Bron: Uber

Travis Kalanick, mede-oprichter en directeur van taxidienst Uber, moet zijn positie ter beschikking stellen. Dat willen vijf belangrijke aandeelhouders van het bedrijf en Kalanick is met die eis akkoord gegaan. Wel blijft hij in een nader te bepalen rol bij het bedrijf betrokken.

Kalanick kondigde vorige week al een tijdelijk verlof aan nadat een rapport van Covington & Burley verscheen. Dit bedrijf deed onderzoek naar de vermeende misstanden binnen de taxidienst, die begin dit jaar werden aangekaart door Susan Fowler. Als voormalig medewerker van Uber deed zij in een blog verslag van intimidatie, discriminatie en vergelding in de periode dat zij voor Uber werkte. Dit leidde op initiatief van Uber zelf tot een onderzoek en uiteindelijk het rapport met aanbevelingen dat vorige week werd gepubliceerd. Eén van de aanbevelingen was het heroverwegen van de positie en taken van Kalanick.

Gesprek van enkele uren

Hij stapte in reactie op het rapport tijdelijk op, maar dat ging de vijf grote aandeelhouders duidelijk niet ver genoeg. Het gaat om Benchmark, Fidelity Investments, First Round Capital, Lowercase Capital en Menlo Ventures. Samen hebben zij een kwart van alle Uber-aandelen in handen. Na een gesprek van enkele uren met Kalanick zijn ze overeengekomen dat het beter is als hij vertrekt. Hij blijft wel bij Uber betrokken, maar dan als lid van de board of directors. Wie zijn opvolger wordt, is nog niet duidelijk.

“Ik houd meer van Uber dan van wie of wat ook. Op dit moeilijke moment in mijn persoonlijke leven heb ik het verzoek van investeerders geaccepteerd, zodat Uber verder kan bouwen in plaats van afgeleid te zijn door weer een nieuw gevecht”, aldus Kalanick in een verklaring. Het moeilijke moment waar de ex-topman over spreekt, betreft het recente overlijden van zijn moeder tijdens een bootongeluk.

Illegale vervoersdienst

Uber kwam de laatste tijd niet alleen maar in opspraak om zijn bedrijfscultuur, die vanwege de snelle groei in enkele jaren tijd nogal nietsontziend zou zijn. Ook heeft het bedrijf een serie boetes gekregen vanwege de illegale vervoersdienst UberPop, dat onder meer in Nederland een kort leven beschoren was. Tevens is er een juridisch conflict met Google-zusterbedrijf Waymo over het vermeend stelen van gevoelige bedrijfsinformatie over zelfrijdende techniek en dook er een video op waarin Kalanick een Uber-chauffeur afsnauwt terwijl deze hem vervoert.

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur bij ProMedia, de uitgeverij van TaxiPro.

1 reactie op “Aandeelhouders Uber dwingen topman Kalanick tot opstappen”

Mark X|25.06.17|22:34

”een Uber-chauffeur afsnauwt ” nog ligt uitgedrukt. Ze zijn ziek in Den haag !!! En de rest van EU !!!