FNV taxi, actie

Leden FNV Taxi willen acties voor meer loon

Bron: FNV taxi

De leden van FNV Taxi zijn bereid om actie te voeren voor meer loon. De vakbond wil er 3 procent salaris bij voor de taxichauffeurs. CNV Vakmensen peilt komende week de actiebereidheid onder zijn aanhang. Als daar hetzelfde uitkomt, kan er een ultimatum aan de werkgevers worden gesteld.

Vorige week hield FNV Taxi door het hele land zogenaamde ‘driekwartvergaderingen’. Als driekwart van de aanwezige leden op die bijeenkomsten vóór actie stemde, zou FNV de volgende stap kunnen zetten. Uit die bijeenkomsten kwam naar voren dat de FNV-leden in actie willen komen voor meer loon. Deze week vaart CNV Vakmensen dezelfde koers, met vermoedelijk dezelfde uitkomst. Als ook de leden van CNV zich actiebereid tonen, kan het ultimatum aan KNV de deur uit.

Verschil van inzicht

Aanvankelijk kwam de werkgever en werknemers er met elkaar uit voor een nieuwe cao, maar bij het opstellen van de definitieve teksten bleek er toch een onoverbrugbaar verschil van inzicht te bestaan. Ook het overleg om dat conflict op te leggen ging niet door, waarmee de bestaande cao met een jaar werd verlengd. Dat is op zichzelf geen probleem voor de vakbonden, maar zij willen pertinent geen verlenging zonder loonsverhoging. Er moet wat de bonden betreft minstens 3 procent salaris bij in de taxibranche.

Een voorultimatum aan de werkgevers liep af. Nu moet, via het peilen van de actiebereidheid, een definitief ultimatum aan KNV worden gesteld. De looneis die daar in zal staan is dus duidelijk, maar welke acties in het vooruitzocht worden gesteld, moet worden afgewacht. De bonden lijken zich hoe dan ook niet bij een ‘nee’ van de werkgevers neer te leggen.

Geen handtekening

CNV-onderhandelaar Agostino di Giacomo Russo: “Er is een bizarre situatie ontstaan. We dachten voor de zomer, na anderhalf jaar onderhandelen, eindelijk een akkoord te hebben met de werkgevers over een nieuwe cao. Alles stond al op papier. Maar op het laatste moment wilden de werkgevers er geen handtekening onder zetten. In plaats daarvan willen ze nu alleen een eenzijdige verlenging van de huidige cao met een jaar. Zónder loonsverhoging.”

“Een nullijn is echt niet te verkopen, zeker niet in een tijd waarin de lonen voor veel werknemers flink omhoog zullen gaan”, vevolgt hij. “De taxichauffeurs realiseren zich intussen heel goed dat ze er sinds 2014 maar 2 procent bij hebben gekregen.”

Workshop op Taxi Expo

Over de cao Taxivervoer door al deze ontwikkelingen momenteel erg veel onduidelijkheid. Tijdens Taxi Expo 2017 wordt daarom een workshop over dit onderwerp verzorgd door Henk van Gelderen en Remco Wasser van Sociaal Fonds Taxi. Zij leggen de stand van zaken uit en beantwoorden vragen van de deelnemers. Meld je nu aan voor deelname (gratis voor mensen uit de taxibranche) en kies meteen de workshop(s) die jij wilt bijwonen.

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur bij ProMedia, de uitgeverij van TaxiPro.

3 reacties op “Leden FNV Taxi willen acties voor meer loon”

Taxi Volendam|03.10.17|12:54

Zolang vrijwilligers de taxi of belbus mogen besturen zit meer loon er niet in.
Eerder ontslag wel, doordat Taxibedrijven nooit tegen vrijwilligers, belbussen e.d. op kunnen.
FNV zou de moeite kunnen nemen deze “vrijwilligers misstanden” aan de kaak te stellen.
Wie weet gebeurt er dan eindelijk iets tegen deze oneerlijke concurrentie.

Petrus PK Kerstens|04.10.17|09:16

Als je 3 % meer loon wil, zal je moeten beginnen met 6 % eisen. En laten ze dan de feestdagentoeslag van 100 % zomaar vallen ? Wordt niet over gesproken.

Petrus PK Kerstens|04.10.17|10:32

@ Taxi Volendam

Daarom protesteren de werkgevers ook niet zo hard tegen de vrijwilligers voor belbussen, de angst voor baanverlies ondermijnt de onderhandelingspositie van de FNV.