Taxi NOF, AED

Taxi NOF plaatst AED’s in taxi’s en rolstoelbussen

Taxi NOF, AED. Bron: Taxi NOF

Taxi NOF uit Kollumerzwaag heeft al zijn taxi’s en rolstoelbussen voor het wmo-vervoer in Noord Oost Fryslân uitgerust met apparaten die het hartritme weer kunnen herstellen bij een hartstilstand. Ook zijn de chauffeurs op deze voertuigen gecertificeerd om te reanimeren en getraind in het werken met deze AED’s.

Het idee om de taxi’s en bussen uit te rusten met automatische externe defibrillatoren (AED) is afkomstig van Taxi NOF-directeur Jessica van der Heiden (rechts op de foto). Zij geeft al jaren reanimatietrainingen als instructeur voor de Nederlandse Reanimatieraad. In juli 2017 voerde zij een succesvolle reanimatie uit, waarbij voor haar duidelijk werd dat het gebruik van de AED een groot verschil kan maken in de overlevingskans van het slachtoffer.

Daarom werd besloten een forse investering te doen en de dertien voertuigen die Taxi NOF inzet voor het wmo-vervoer in Noord Oost Fryslân van AED’s te voorzien. Dit vervoer in zes gemeenten wordt verzorgd binnen het vervoerssysteem Jobinder. Voordat de apparaten konden worden geplaatst, werden de betrokken chauffeurs door Van der Heiden opgeleid. Zij beschikken nu allemaal over een certificaat van de Nederlandse Reanimatieraad en kunnen worden ingezet als burgerhulpverleners bij HartslagNu.nl.

‘Baanbrekend in taxiwereld’

“Dit is echt baanbrekend in de taxiwereld”, aldus Jessica van der Heiden. “Ik ben er onwijs trots op dat we AED’s hebben kunnen realiseren in de taxi’s. Nog trotser ben ik op onze chauffeurs die hier ook achter staan en zich aan willen melden bij het burgerhulpverleningsnetwerk.

Het was dus haar eigen ervaring die de aanzet gaf tot het uitrusten van de voertuigen met AED’s. “Het voelt fantastisch wanneer je iemand hebt kunnen redden. Maar in veel gevallen lukt dit ook niet. Daar ben ik mij absoluut van bewust, maar hoe eerder er gehandeld kan worden, hoe beter de kansen,” aldus Van der Heiden. Zij geeft verder aan dat een reanimatie altijd impact heeft op degene die hem verleent, ongeacht het succes van de reanimatie. Nazorg is dus een belangrijk aspect van reanimeren. “Daarom heb ik twee jaar geleden een cursus gevolgd en ben ik gecertificeerd om nazorg te verlenen”, aldus Van der Heiden.

Reanimeren en defibrileren

Taxi NOF heeft gekozen voor de duurdere Lifepack CR2 defibrilator. Dit is de enige AED die borstcompressie toestaat tijdens de ECG-ritmeanalyse, waardoor het pauzeren tussen reanimeren en defibrileren wordt beperkt. Een ander voordeel is dat de elektroden van de AED niet hoeven te worden verwijderd als de ambulance arriveert. Alle ziekenhuizen in Friesland werken namelijk met dezelfde elektroden-aansluiting. Daardoor kunnen de stekkers van de AED-elektroden direct worden aangesloten op de eigen apparatuur.

Taxi NOF, AED

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.