Zebra

Zebra zet zijn elektrische taxi stil

Voor site workshops

De elektrische taxi van het Groningse Rij met Zebra staat sinds kort stil en er is nog geen zicht op hervatting van de activiteiten. Oprichter Gerrit Janknegt koos voor een andere uitdaging maar is wel trots op wat er de afgelopen jaren is bereikt en veranderd.

De eerste taxi-snellaadpaal kwam er op initiatief van Zebra en energiebedrijf Grunneger Power, in samenwerking met de gemeente Groningen. Zebra ging als eerste in de stad rijden met een elektrische taxi, bestuurd door studenten en met een vooraf bekende ritprijs die werd berekend over een rechte lijn van vertrekpunt naar bestemming.

Slapend bestaan

“Het ging goed met Zebra”, geeft Gerrit Janknegt aan. “We kwamen uit de kosten en het was al langer de bedoeling om op enig moment te gaan opschalen, zowel in Groningen als daarbuiten. Nu waren we op het punt gekomen om daar een besluit over te nemen.” Maar Janknegt is ook al jarenlang werkzaam voor Koppert Biological Systems en kreeg de kans om een stap maken die hem nog meer aan dat bedrijf verbindt. “Ik heb besloten die stap te zetten, maar dat betekent wel dat ik Zebra er niet meer naast kan doen.”

Daarom staat de taxi van Zebra sinds kort stil. Het bedrijf is nog niet opgeheven maar leidt voor nu wel een slapend bestaan. Links en rechts hebben zich wel mensen gemeld om verder te gaan met Zebra, maar vooralsnog niet op een manier die Gerrit Janknegt echt aanspreekt. En dus is er vooralsnog een einde gekomen aan het eerste elektrische taxibedrijf van Groningen.

Negen elektrische taxi’s

Janknegt kijkt tevreden en trots terug op wat hij heeft neergezet als nieuwkomer in de taxibranche. En hij ziet ook dat goed voorbeeld doet volgen. “Inmiddels rijden er negen elektrische taxi’s in Groningen; toen wij begonnen waren er nul. De snellaadpaal bij het station wordt dan ook volop gebruikt en er wordt al gepraat over de mogelijkheid om er nog één of twee neer te zetten.”

Zebra werd in het leven geroepen om het personenvervoer te helpen verschonen, maar ook omdat er volgens Janknegt veel waarde onbenut bleef in de taximarkt. Hij breekt dan ook een lans voor innovatie en denkt dat de sector daarvoor ook buiten de deur moet kijken. “Een elektrische taxi spreekt mensen wel aan, maar het echte onderscheid maakten wij met onze studentenchauffeurs en de transparantie in de ritprijs. Innovatie in de taxibranche moet echt van buiten de sector komen.”

Lees ook: Anders ondernemen in de opstapmarkt

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

1 reactie op “Zebra zet zijn elektrische taxi stil”

Peter Vriens|07.05.18|12:57

Weer een project uitgevoerd door hobbyisten, volgepompt met subsidie, waarbij geld afgepakt is van de belastingbetaler ter ziele.
Kan je daar trots op zijn?
Het is maar hoe je het bekijkt.

Zebra zet zijn elektrische taxi stil | TaxiPro
Zebra

Zebra zet zijn elektrische taxi stil

Voor site workshops

De elektrische taxi van het Groningse Rij met Zebra staat sinds kort stil en er is nog geen zicht op hervatting van de activiteiten. Oprichter Gerrit Janknegt koos voor een andere uitdaging maar is wel trots op wat er de afgelopen jaren is bereikt en veranderd.

De eerste taxi-snellaadpaal kwam er op initiatief van Zebra en energiebedrijf Grunneger Power, in samenwerking met de gemeente Groningen. Zebra ging als eerste in de stad rijden met een elektrische taxi, bestuurd door studenten en met een vooraf bekende ritprijs die werd berekend over een rechte lijn van vertrekpunt naar bestemming.

Slapend bestaan

“Het ging goed met Zebra”, geeft Gerrit Janknegt aan. “We kwamen uit de kosten en het was al langer de bedoeling om op enig moment te gaan opschalen, zowel in Groningen als daarbuiten. Nu waren we op het punt gekomen om daar een besluit over te nemen.” Maar Janknegt is ook al jarenlang werkzaam voor Koppert Biological Systems en kreeg de kans om een stap maken die hem nog meer aan dat bedrijf verbindt. “Ik heb besloten die stap te zetten, maar dat betekent wel dat ik Zebra er niet meer naast kan doen.”

Daarom staat de taxi van Zebra sinds kort stil. Het bedrijf is nog niet opgeheven maar leidt voor nu wel een slapend bestaan. Links en rechts hebben zich wel mensen gemeld om verder te gaan met Zebra, maar vooralsnog niet op een manier die Gerrit Janknegt echt aanspreekt. En dus is er vooralsnog een einde gekomen aan het eerste elektrische taxibedrijf van Groningen.

Negen elektrische taxi’s

Janknegt kijkt tevreden en trots terug op wat hij heeft neergezet als nieuwkomer in de taxibranche. En hij ziet ook dat goed voorbeeld doet volgen. “Inmiddels rijden er negen elektrische taxi’s in Groningen; toen wij begonnen waren er nul. De snellaadpaal bij het station wordt dan ook volop gebruikt en er wordt al gepraat over de mogelijkheid om er nog één of twee neer te zetten.”

Zebra werd in het leven geroepen om het personenvervoer te helpen verschonen, maar ook omdat er volgens Janknegt veel waarde onbenut bleef in de taximarkt. Hij breekt dan ook een lans voor innovatie en denkt dat de sector daarvoor ook buiten de deur moet kijken. “Een elektrische taxi spreekt mensen wel aan, maar het echte onderscheid maakten wij met onze studentenchauffeurs en de transparantie in de ritprijs. Innovatie in de taxibranche moet echt van buiten de sector komen.”

Lees ook: Anders ondernemen in de opstapmarkt

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

1 reactie op “Zebra zet zijn elektrische taxi stil”

Peter Vriens|07.05.18|12:57

Weer een project uitgevoerd door hobbyisten, volgepompt met subsidie, waarbij geld afgepakt is van de belastingbetaler ter ziele.
Kan je daar trots op zijn?
Het is maar hoe je het bekijkt.