Dijksma

Sharon Dijksma wordt taxiwethouder Amsterdam

Bron: TaxiPro

Nadat Sharon Dijksma zich eerder als staatssecretaris met taxibeleid bezighield, gaat zij dat nu ook in Amsterdam als wethouder doen. Dijksma wordt in de hoofdstad wethouder van verkeer en vervoer.

Hoewel Sharon Dijksma nog geen vijftig is, beschikt ze over een veel politieke ervaring op landelijk niveau. Van 1994 tot 2007 was ze Tweede Kamerlid, net als van 2010 tot 2012 en van 2017 tot nu. Tussen de genoemde periodes door diende ze als staatssecretaris in drie kabinetten. Van 2015 tot 2017 deed ze dat op het ministerie van Infrastructuur en Milieu, waar de taxibranche tot haar portefeuille behoorde. De Telegraaf meldt dat ze nu wethouder in Amsterdam wordt en stopt als Kamerlid voor de PvdA.

BCT en taxibevoegdheden

Een van de zaken waar ze zich mee bezighield, was de boordcomputer taxi. Dat liep al voor haar aantreden en is nog steeds onderwerp van gesprek nu Dijksma is opgevolgd, maar in de jaren dat zij staatssecretaris was zorgde de BCT voor veel discussie. Tegen het einde van haar ambtstermijn zei ze nog de onvrede over de BCT te snappen, maar voorlopig geen alternatief te zien. Ook gaf zij rond diezelfde tijd aan geen brood te zien in het afschaffen van gemeentelijke taxibevoegdheden en moedigde ze partijen in het doelgroepenvervoer aan om te experimenteren met budgetten.

Nu Dijksma verkeerswethouder wordt in Amsterdam, gaat ook de grootste gemeentelijke opstapmarkt van het land tot haar verantwoordelijkheden behoren. Daar is nog een hoop werk aan de winkel. Dijksma zal als staatssecretaris geen reden om aan de gemeentelijke taxibevoegdheden te tornen, maar onlangs bleek dat zes jaar Amsterdams taxibeleid met TTO’s nog geen vruchten heeft afgeworpen. Recent werd de verordening aangepast, waardoor de TTO’s nog meer verantwoordelijkheid krijgen voor de kwaliteit van het vervoer.

Overvolle taximarkt

FNV kwam onlangs met een oproep dat de gemeente moet ingrijpen in de overvolle taximarkt in Amsterdam. Brancheorganisatie KNV had er echter vertrouwen in dat een nieuw college van burgemeester en wethouders voor de nodige verandering zou gaan zorgen. Met Sharon Dijksma is in elk geval iemand aangetrokken met veel politieke ervaring en de nodige kennis van mobiliteit, waaronder de taximarkt. Voor de taximarkt en andere zware vervoersdossiers die haar wachten in Amsterdam zal ze die kennis en ervaring ook hard nodig hebben.

KNV is alvast erg enthousiast over de benoeming, zo blijkt op Twitter. “Met Sharon Dijksma op Verkeer en Vervoer haalt Amsterdam een van de allerbesten binnen. Flink door de wol geverfd maar met behoud van verstand.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.