Standplaats Utrecht

Kiwa kan tijdelijk geen ondernemerskaart BCT uitgeven

Foto: ProMedia (VK)

Kiwa Register kan momenteel geen ondernemerskaarten voor de boordcomputer taxi uitgeven. De leverancier van de kaarten kampt met een tekort aan chips en kan pas begin maart weer nieuwe exemplaren leveren. Intussen werkt Kiwa aan diverse tussenoplossingen en wordt er gezorgd dat ondernemers die tijdelijk geen kaart hebben niet in de problemen komen.

Kiwa geeft in opdracht van inspectiedienst ILT diverse vergunningen op het gebied van taxivervoer uit, waaronder de ondernemerskaart. Deze smartcard is nodig om de BCT te koppelen aan de onderneming en de gegevens uit de boordcomputer om de drie maanden uit te lezen. De kaart moet na een aantal jaren worden vervangen door een nieuwe, maar de leverancier van de kaarten kan niet beschikken over voldoende chips. Daardoor kunnen de smartcards pas vanaf 4 maart weer worden geleverd. Met de andere taxikaarten die Kiwa uitgeeft spelen deze problemen niet.

Gegevens alsnog uit BCT halen

Het zou volgens Kiwa Register gaan om 280 tot 450 taxiondernemers die in deze periode geen nieuwe ondernemerskaart voor de BCT kunnen ontvangen. Met hen wordt persoonlijk overlegd over de levertermijn van hun kaart en de manier waarop zij tijdelijk met ritgegevens moeten omgaan. “Ze kunnen die gegevens nu niet downloaden, maar ze blijven wel gewoon 26 weken in de BCT staan. Als de ondernemerskaart dan over een paar weken wordt geleverd, kunnen die gegevens alsnog uit de boordcomputer worden gehaald”, legt Paul Ras van Kiwa uit.

Dan zijn er nog de ondernemers die net een taxi hebben gekocht. “Zij moeten de BCT aan de onderneming koppelen, maar dat kan zonder de ondernemerskaart absoluut niet. Deze groep heeft administratief gezien de meeste last van de vertraging. In overleg met de ILT is afgesproken dat zijn de komende tijd alles op rittenstaten moeten bijhouden.”

Tijdelijke oplossingen

Ras benadrukt verder dat politie en handhavingsdiensten op de hoogte zijn van de situatie, zodat taxiondernemers zonder kaart niet in de problemen komen bij controles. Ook geeft hij aan dat er contact is met brancheorganisatie KNV om op signalen van ondernemers die daar binnenkomen zo snel mogelijk te kunnen reageren.

Intussen probeert Kiwa tijdelijke oplossingen te realiseren, legt Paul Ras uit. “We kijken bijvoorbeeld naar de mogelijkheid om de ondernemerskaart BCT op andere typen kaarten te printen, bijvoorbeeld de bestuurderskaart. Of dat succesvol kan zijn, moet de komende dagen duidelijk worden. Maar we wachten in elk geval niet af tot de leverancier het probleem heeft opgelost. We zijn echt zelf op zoek naar andere oplossingen en daar proberen we zo creatief mogelijk in te zijn.”

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur bij ProMedia, de uitgeverij van TaxiPro.

5 reacties op “Kiwa kan tijdelijk geen ondernemerskaart BCT uitgeven”

Peter Vriens|07.02.19|16:59

Waarom is dit alleen bekend bij KNV ?
Is het veel moeite voor Kiwa dit probleem op de site van Taxipro te plaatsen of de ondernemers te mailen?

Taxi At Sea|08.02.19|17:52

Jammer dat er ook niet gelijk in het verhaal wordt vermeldt dat de houdbaarheid van de ondernemerskaart is verlaagt van 5 naar 3 jaar. Dit betekend waarschijnlijk dus weer een kosten verhoging, want ik ga er niet van uit dat de kaart 40% goedkoper wordt!

Jorg|08.02.19|18:13

Tussendoor zijn er ook nog ondernemerskaarten uitgegeven die 4 jaar geldig zijn.
heb hier bv. kaarten 2014 tm 2019 en 2016 tm 2020.

Holland Taxi Peter Walgreen|08.02.19|18:13

Eind oktober een nieuwe taxipas aangeschaft omdat de vorige na 5 jaar verliep, hoor ik een paar weken later dat deze hoogstwaarschijnlijk maar tot 01-01-2020 geldig zal zijn vanwege het verlopen van de BCT licenties, weer een staaltje gelegaliseerde diefstal van de KIWA criminelen.

Ingrid Hermans|09.02.19|10:09

Kiwa is verantwoordelijk voor de door haar voor dit overheidscontract in te schakelen leveranciers. Ik neem aan dat kiwa de schade aan de ondernemers gaat vergoeden?