Passagier Uber

VVN start verkeerstraining Uberchauffeurs

Veilig Verkeer Nederland is van start gegaan met het trainen van Uberchauffeurs op het gebied van veilige verkeersdeelname. Deze samenwerking kwam tot stand nadat de laatste tijd veel ongelukken plaatsvonden waar Uberchauffeurs bij betrokken waren. Zo’n 550 chauffeurs gaan de training verplicht volgen.

Onlangs vielen in ongeveer een maand tijd bij drie aanrijdingen door Uberchauffeurs vier doden. Bij veel andere ongelukken raakten mensen gewond. Het meest opvallende incident in die categorie was de aanrijding van een 9-jarig meisje door een Uberchauffeur, die enkele minuten daarvoor ook al een aanrijding had veroorzaakt. Hij reed na deze ongevallen in eerste instantie door, maar meldde zich later bij de politie. Deze en veel andere ongelukken, met en zonder gewonden, vonden vooral in Amsterdam plaats.

Minimumleeftijd 21 jaar

Naar aanleiding van de vele verkeersongevallen met Uberchauffeurs nam de taxidienst maatregelen. De minimumleeftijd om via Uber te werken werd verhoogd naar 21 jaar en ook moeten de chauffeurs voortaan minimaal een jaar rijervaring hebben. Kort voordat Uber deze maatregelen bekendmaakte, was Veilig Verkeer Nederland één van de partijen met forse kritiek op de taxidienst. Nu helpt VVN om te zorgen dat de chauffeurs op verantwoordelijke wijze aan het verkeer deelnemen.

“Veilig Verkeer Nederland is gestart met een nieuwe verkeerstraining voor Uberchauffeurs. Deze training wordt door Uber verplicht voor alle chauffeurs onder de 25 jaar. In de training wordt gewerkt aan sociaal weggedrag en aan het versterken van de risico inschatting van de chauffeurs. Uber geeft aan dat zo’n 550 chauffeurs de verplichte training moeten doen. Van chauffeurs die moeten deelnemen maar dat niet tijdig doen, worden de accounts gedeactiveerd.”

‘Hier blijft het niet bij’

Thijs Emondts van Uber is optimistisch over de impact van de training die Veilig Verkeer Nederland heeft opgesteld. “We zijn ervan overtuigd dat dit positief gaat bijdragen aan de verkeersveiligheid in de stad. Risico’s juist inschatten is een essentieel onderdeel van veilige deelname aan het verkeer, vooral in een drukke stad zoals Amsterdam. Maar hier blijft het niet bij: met de gemeente Amsterdam en landelijke overheid kijken we naar verdere maatregelen om veiligheid van onze app en taxi-industrie verder te verbeteren.”

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij ProMedia. Binnen dat team is hij de vaste redacteur van Infrasite.nl.

3 reacties op “VVN start verkeerstraining Uberchauffeurs”

Web KaBloom|12.02.19|22:07

Wat een grap!!! Na zoveel dodelijke slachtoffers, schijn zelfstandigheid, fraude met uberaccounts en schimmige bvtjes die zogenaamde chauffeurs in loondienst hebben maar geen arbeidscontract kunnen overleggen en dan komen ze met een cursusje van lik me reet. Ongelooflijk Uber heeft een vette dikke vinger in de politiekepap.

Oldtimer Bayern|14.02.19|16:44

Het is niet te bewijzen maar heb het vermoeden dat er achter de schermen “geschoven” wordt om Uber de hand boven het hoofd te houden!

Tjerk Vinckx|18.02.19|02:41

@Thijs Edmondts, waar neer men het fel begeerde rijbewijs heeft behaald kan men toch veronderstellen dat men de risico’s weet in te schatten betreffende het verkeer. Ik denk dat het met normen / waarden heeft te maken, het gedrag in de openbare samenleving, niet alleen in het verkeer maar ook in het dagelijks leven. Tip: ga eens kijken in de pisbak van de Uber buffer op Schiphol dan weet u genoeg. Conclusie: when you pay with peanuts you get monkey’s.