Taxichauffeurs protesteren in Den Haag

Honderden taxichauffeurs uit met name de grote steden hebben op het Malieveld in Den Haag geprotesteerd tegen de problemen die zij zien in de taximarkt. Ze willen onder meer af van de in hun ogen oneerlijke concurrentie met Uber.

De demonstratie werd een week geleden aangekondigd en bracht uiteindelijk honderden taxichauffeurs met hun voertuig naar het Malieveld in Den Haag. De deelnemers aan het protest waren met name uit Rotterdam en Amsterdam afkomstig, maar ook uit andere steden in de Randstad sloten zich taxichauffeurs aan. Vanuit hun thuissteden reden zij in verschillende colonnes naar Den Haag. Op het Malieveld meldden zich ook diverse leden van de Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat om met de demonstranten in gesprek te gaan. Tevens werd er een petitie aangeboden.

Eerlijk concurreren

De klachten zijn niet nieuw, maar het is wel een tijdje geleden dat er gezamenlijk werd geprotesteerd. De laatste dagen kwam er vooral de nadruk op te liggen dat de chauffeurs op eerlijke wijze willen concurreren met diensten als Uber. Omdat dit bedrijf nog steeds wordt gezien als bemiddelaar en niet als taxidienst, gelden er in bepaalde opzichten andere regels. Wie in de opstapmarkt rijdt van een stad met TTO-systeem of officieel taxikeurmerk, moet aan regels voldoen die niet gelden in de bestelmarkt die Ubertaxi’s bedienen. Bovendien zeggen de taxichauffeurs uit de opstapmarkt niet te kunnen rijden voor de vaak lagere tarieven die voor ritten via Uber worden gerekend.

Hogere premie taxiverzekering

Maar er zit ook veel pijn op het gebied van taxiverzekeringen, die de laatste jaren steeds duurder worden. Dat is het gevolg van schades die al diverse jaren hoger uitpakken dan de premies die worden betaald. Veel traditionele taxiondernemers wijzen als het om schades gaat vooral naar de in hun ogen onbekwame Uberchauffeurs die met name in Amsterdam werken. Met hun vreedzaam verlopen demonstratie hopen de taxichauffeurs deze en andere kwesties op de agenda van de nationale politiek te hebben gezet.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

3 reacties op “Taxichauffeurs protesteren in Den Haag”

Holland Taxi Peter Walgreen|20.02.19|20:13

Ik ben het er helemaal mee eens dat er tussen “gewone” taxi’s en Uber wel een gelijk speelveld moet zijn, en niet dat de Ubers aan beduidend minder eisen en controles blootgesteld worden.
Gisteren hoorde ik iemand voor de camera zeggen dat Ubers te goedkoop zijn en dat andere “gewone” chauffeurs in dure auto’s rijden, dat zijn natuurlijk geen argumenten.
Je kan zelf zo duur rijden als je zelf wilt, maar is dat economisch dan wel verantwoord?

Taxi Amsterdam|22.02.19|08:06

Helaas worden die domme interviews / reacties vaak uitvergroot in de media. En de collega’s die het wel goed verwoorden / uitleggen dat lijkt dan wel niet interessant en zie je dat dus jammer genoeg niet zo uitvergroot word in de media. Iedereen weet dat de overheid alle deuren heeft opengegooid en zelfs de wet heeft aangepast voor uber. De grote machtige spelers hebben het voor het zeggen en jij als kleine ondernemer krijgt klappen vanuit alle hoeken dankzij het wanbeleid van de overheid.

Peter Vriens|25.02.19|10:46

De burger ziet taxibedrijven zelf als oorzaak van het slechte imago welke de branche heeft.
Zolang wij zelf niet in staat zijn ons imago op te krikken en duidelijk maken wat er schort aan het taxibeleid en te innoveren, zal er niet veel veranderen.
Het ligt voor de hand om lid te worden van KNV of Taxibelangen, om gezamenlijk het huidige Taxibeleid opgelegd door de overheid te verbeteren.