Vakantie, reizen. Foto: iStock / champlifezy

Toeriste krijgt schade door diefstal taxichauffeur vergoed

Een Nederlandse toeriste van wie de bagage door een taxichauffeur op Ibiza werd gestolen, moet die schade vergoed krijgen van haar verzekeraar. Die had de claim afgewezen omdat de vrouw zelf onvoorzichtig zou zijn geweest. Maar volgens een bindende uitspraak van financieel klachteninstituut Kifid was daar geen sprake van.

De vrouw nam aan het einde van haar vakantie op Ibiza samen met haar zus en moeder een taxi naar het vliegveld. Zodra de taxi wegreed, bleek de handbagage niet te zijn uitgeladen. De vrouw claimde dit als diefstal bij haar verzekeraar. Deze wilde echter alleen de niet diefstalgevoelige spullen uit de tas vergoeden, omdat diefstalgevoelige goederen (bijvoorbeeld tablets en smartphones) alleen verzekerd zijn als de eigenaar daar extra goed op let. En dat was volgens de verzekeraar niet gebeurd.

Hangt van omstandigheden af

De Geschillencommissie van Kifid boog zich over de zaak, en dan met name over de vraag of de toeriste voldoende voorzichtig met haar bagage was om eventuele diefstal door de taxichauffeur te voorkomen. Of iemand voorzichtig genoeg is, hangt volgens de commissie elke keer weer van de omstandigheden af. Wat was bijvoorbeeld de afstand tussen de verzekerde en haar bagage? Was zij misschien ergens door afgeleid?

In dit geval mocht worden verwacht dat de vrouw extra goed op haar tas lette, omdat er allerlei luxe merkartikelen in zaten. Zij zat voorin, de tas bevond zich achterin bij haar zus. Pas bij het uitstappen verloor ze tas even uit het oog en vervolgens was ze afgeleid door het afrekenen met de taxichauffeur.

Niet onvoldoende voorzichtig

Volgens de Geschillencommissie heeft het er alle schijn van dat die chauffeur zich, door gebruik te maken van de drukte op het vliegveld, bewust de tas heeft toegeëigend. Bovendien is het allemaal zeer snel gegaan. Er was misschien sprake van een moment van onbedachtzaamheid, maar er kan niet worden gesteld dat de vrouw onvoldoende voorzichtig was. Het lijkt in alles op juist zo’n vooral waar iemand een reisverzekering voor afsluit. De verzekeraar moet de schade daarom alsnog vergoeden, aldus de bindende uitspraak.

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij ProMedia. Binnen dat team is hij de vaste redacteur van Infrasite.nl.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.