Daklicht. Foto: ProMedia (VK)

ILT: berekening milieumaatregelen personenvervoer gedateerd

Daklicht. Foto ter illustratie.Foto: ProMedia

De berekeningen van de overheid die bepalen of een milieumaatregel op het gebied van personenvervoer kosteneffectief is, zijn gedateerd. Dat constateert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

De laatste berekeningen dateren uit 1995. De overheid ging daarbij uit van de destijds hoge rentestand. Dat geeft echter geen goed beeld meer. “Hierdoor was een aantal emissiebeperkende maatregelen indertijd te duur. Die situatie is inmiddels achterhaald omdat de rente al jaren veel lager ligt.”

Actualiseren

De toezichthouder stelt voor om de kostenberekening van milieumaatregelen voor schone uitstoot regelmatig te actualiseren op basis van de reële rente. Om in de toekomst juiste berekeningen te maken, pleit de inspectie er ook voor om rekening te houden met de jaarlijkse inflatie.

Actuele tarieven zorgen volgens de ILT indirect voor minder uitstoot van luchtverontreinigende stoffen zoals fijnstof, stikstof en zwaveldioxide. Want wanneer milieumaatregelen kosteneffectief zijn, kan de overheid het nemen van maatregelen afdwingen bij bedrijven.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Jan Pieter Rottier

Jan Pieter Rottier is vaste redacteur voor Verkeersnet.nl. Regelmatig schrijft hij ook voor de andere ProMedia-websites.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.