Smartphone, app, MaaS. Foto: iStock / LDProp

KNV start MaaS-Lab en sluit aan bij MaaS Alliance

Foto: iStock / LDProp

Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) heeft zijn geloof in MaaS recent op twee manieren onderbouwd. In december werd de aansluiting bij de internationale MaaS Alliance een feit en ging het eigen MaaS-Lab officieel van start.

“Vervoerders, MaaS-aanbieders en platformen hebben de handen ineengeslagen om een open MaaS-ecosysteem te bouwen”, meldt MaaS over het eigen initiatief. Het onderliggende idee is voorkomen dat alle macht binnen dit thema straks bij één partij ligt. “Het MaaS-Lab-alternatief is het creëren van een open ecosysteem met een gelijk speelveld, waar iedereen – reizigers op de eerste plaats – beter van wordt.” Hoe dat tot stand moet komen, wordt op 4 februari duidelijk. Dan wordt de gezamenlijke visie gepresenteerd tijdens de nieuwjaarsreceptie van KNV in Den Haag.

Iedereen plukt de vruchten

“Wij zien de oprichting van dit initiatief als een logische stap naar een integraal ecosysteem voor mobiliteit,” aldus Bertho Eckhardt, voorzitter van KNV.  “Met een open ecosysteem wordt de taart groter, voor grote én kleine bedrijven die mobiliteitsdiensten aanbieden. Ons doel is dat iedereen de vruchten plukt van deze positieve ontwikkeling. De komende tijd gaan we verder in op specifieke elementen van MaaS, zoals data-uitwisseling en kwaliteit. Wij richten ons nu op verdere groei van het MaaS-Lab en verankering van onze standpunten bij overheden en andere stakeholders”.

Een andere mijlpaal is het aansluiten van KNV bij de MaaS Alliance. Dit is een publiek-private samenwerking op Europees niveau, met “een open mobiliteitsmarkt en succesvolle implementatie” van MaaS als doel. Daarbij worden drie speerpunten in acht genomen: de ontwikkeling van een open markt, technologie en gebruikerswensen en regelgeving.

Actief meewerken

“Wij zetten in op de ontwikkeling van MaaS in Nederland. Met het MaaS-Lab brengen wij vervoerders, aanbieders en platformen samen om onderlinge samenwerking te bevorderen en belangenbehartiging richting overheden te faciliteren. Als lid van de Alliance werken we actief mee aan de verdere ontwikkeling van MaaS binnen Europa”, zegt Hubert Andela, directeur van KNV.

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur bij ProMedia, de uitgeverij van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.