Uber

Oprichter vertrekt bij Uber met 3 miljard dollar

De omstreden mede-oprichter van Uber, Travis Kalanick, treedt op 31 december af als commissaris bij het taxiplatform. Hij heeft de laatste weken ook zijn laatste pakketten aandelen verkocht, waardoor hij rond de drie miljard dollar op zijn rekening kon bijschrijven. Kalanick heeft nu alle banden verbroken met zijn geesteskind, waar hij in 2017 al werd gedwongen op te stappen als CEO.

Kalanick richtte Uber, toen nog UberCab, tien jaar geleden samen met Garrett Camp op. Zij wilden een goedkopere taxidienst aanbieden, nadat Camp op Oudejaarsavond meer dan 800 dollar moest neertellen voor een taxi in New York. De Uber-app zelf was in 2011 voor het eerst te gebruiken in San Francisco, waarna Uber dankzij de agressieve werkwijze van Kalanick zelf uitgroeide tot het grootste ‘taxibedrijf’ ter wereld, al heeft het zelf geen wielen op de weg. Uber houdt zich tegenwoordig ook bezig met maaltijdbezorging, vrachtbemiddeling en andere activiteiten.

Uber kreeg al snel te kampen met schandalen. Dat kwam en komt onder meer doordat er nauwelijks of geen toezicht is op de Uber-rijders, wat overal op de wereld leidt tot klachten over onaanvaardbaar gedrag of erger. Vorig jaar werden er in de VS duizenden aangiften wegens aanranding of andere seksuele misdragingen tegen Uber-chauffeurs ingediend. In Londen werd minstens één aangifte per dag geregistreerd, reden voor de burgemeester daar om de vergunning voor Uber in te trekken.

Opstappen wegens schandalen

Daarnaast waren er steeds meer problemen rond Kalanick zelf. Zo was hij de bedenker van Project Greyball, dat Uber in staat stelde illegaal door te draaien in landen of steden waar het was verboden of in de ban was gedaan. Bovendien werd hij als CEO regelmatig beschuldigd van seksistisch of hardhandig gedrag. Vanwege al die schandalen werd Kalanick na een onafhankelijk onderzoek in 2017 gedwongen als CEO op te stappen. Hij bleef echter wel één van de grootste aandeelhouders maar heeft nu in grote pakketten al die aandelen van de hand gedaan.

“Nu het decennium ten einde komt en nu Uber ook aan de beurs is genoteerd lijkt het ’t juiste moment om me te focussen op mijn huidige bedrijf en mijn filantropische activiteiten,” stelt Kalanick zelf in een verklaring. Dat huidige bedrijf is CloudKitchens, dat ruimte en apparatuur aan restaurants verkoopt en verhuurt waarmee die maaltijden voor de nog altijd groeiende bezorgmarkt kunnen produceren.

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij ProMedia. Binnen dat team is hij de vaste redacteur van Infrasite.nl.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.