Rechter, rechtbank. Foto: iStock / Wavebreakmedia

Verkeersdelicten maken werken als taxichauffeur onmogelijk

Foto ter illustratie. Foto: iStock/Wavebreakmedia

Een man die in het verleden diverse verkeersovertredingen beging, kan de Verklaring omtrent Gedrag (VOG) die hij nodig heeft om als taxichauffeur te gaan werken wel vergeten. Ook in hoger beroep was de uitkomst dat het afwijzen van de aanvraag een terechte beslissing was van de minister van Rechtsbescherming.

Wanneer iemand een VOG aanvraagt om als taxichauffeur te gaan werken, wordt altijd gekeken of de aanvrager in de laatste vijf jaar met justitie in aanraking is gekomen. Als dat zo is, wordt afgewogen of die misstappen van invloed kunnen zijn op het functioneren als taxichauffeur. Gaat het bijvoorbeeld om meerdere verkeersdelicten, dan zal de aanvraag doorgaans worden afgewezen.

Flink te hard gereden

Dat gebeurde ook hier. In oktober 2017 werd de man veroordeeld voor het rijden zonder rijbewijs. Dat was voor een periode van zes maanden ingevorderd omdat hij niet veel eerder de maximumsnelheid met 80 kilometer per uur had overschreden. De derde overtreding beging hij enkele jaren eerder door op een scooter te rijden zonder aan de rijbewijsplicht te voldoen.

De man vindt dat op basis van deze overtredingen ten onrechte is besloten hem geen VOG te verschaffen. Zo was het rijden zonder rijbewijs volgens hem niet los te zien van de overtreding waardoor hij dat rijbewijs voor een half jaar moest inleveren. En de eerdere overtreding werd op een scooter begaan, dus die zou wat hem betreft niet mee moeten tellen in de beoordeling van de VOG-aanvraag.

Eigen besluit

De rechtbank was echter van mening dat met het genomen besluit niets mis was en het gerechtshof is het daarmee eens. De man is binnen de terugkijktermijn meerdere keren met justitie in aanraking gekomen vanwege verkeersdelicten. Dat één van die overtredingen het gevolg was van een eerdere misstap, betekent niet dat de individuele overtredingen minder zwaar wegen. Het was tenslotte zijn eigen besluit om zonder het rijbewijs te gaan rijden dan hij vanwege de forse snelheidsoverschrijding moest inleveren.

“De drie verkeersovertredingen zijn allemaal relevant en passen niet bij de functie van taxichauffeur”, aldus het gerechtshof in zijn uitspraak. De eerdere uitspraak van de rechtbank blijft dan ook van kracht.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

1 reactie op “Verkeersdelicten maken werken als taxichauffeur onmogelijk”

Bennie de Wit|07.01.20|17:58

Een normaal mens doet dit soort achterlijke dingen niet. Een keer te hard rijden en de pech hebben gepakt te worden kan gebeuren, maar daarna door rijden terwijl je geen rijbewijs hebt, is pas echt stom. Stel je rijdt per ongeluk iemand omver, je verzekering zal niet betalen en de persoon zit zijn leven lang met medische kosten. Je bent gewoon een eikel, terechte beslissing lijkt mij.

Verkeersdelicten maken werken als taxichauffeur onmogelijk | TaxiPro
Rechter, rechtbank. Foto: iStock / Wavebreakmedia

Verkeersdelicten maken werken als taxichauffeur onmogelijk

Foto ter illustratie. Foto: iStock/Wavebreakmedia

Een man die in het verleden diverse verkeersovertredingen beging, kan de Verklaring omtrent Gedrag (VOG) die hij nodig heeft om als taxichauffeur te gaan werken wel vergeten. Ook in hoger beroep was de uitkomst dat het afwijzen van de aanvraag een terechte beslissing was van de minister van Rechtsbescherming.

Wanneer iemand een VOG aanvraagt om als taxichauffeur te gaan werken, wordt altijd gekeken of de aanvrager in de laatste vijf jaar met justitie in aanraking is gekomen. Als dat zo is, wordt afgewogen of die misstappen van invloed kunnen zijn op het functioneren als taxichauffeur. Gaat het bijvoorbeeld om meerdere verkeersdelicten, dan zal de aanvraag doorgaans worden afgewezen.

Flink te hard gereden

Dat gebeurde ook hier. In oktober 2017 werd de man veroordeeld voor het rijden zonder rijbewijs. Dat was voor een periode van zes maanden ingevorderd omdat hij niet veel eerder de maximumsnelheid met 80 kilometer per uur had overschreden. De derde overtreding beging hij enkele jaren eerder door op een scooter te rijden zonder aan de rijbewijsplicht te voldoen.

De man vindt dat op basis van deze overtredingen ten onrechte is besloten hem geen VOG te verschaffen. Zo was het rijden zonder rijbewijs volgens hem niet los te zien van de overtreding waardoor hij dat rijbewijs voor een half jaar moest inleveren. En de eerdere overtreding werd op een scooter begaan, dus die zou wat hem betreft niet mee moeten tellen in de beoordeling van de VOG-aanvraag.

Eigen besluit

De rechtbank was echter van mening dat met het genomen besluit niets mis was en het gerechtshof is het daarmee eens. De man is binnen de terugkijktermijn meerdere keren met justitie in aanraking gekomen vanwege verkeersdelicten. Dat één van die overtredingen het gevolg was van een eerdere misstap, betekent niet dat de individuele overtredingen minder zwaar wegen. Het was tenslotte zijn eigen besluit om zonder het rijbewijs te gaan rijden dan hij vanwege de forse snelheidsoverschrijding moest inleveren.

“De drie verkeersovertredingen zijn allemaal relevant en passen niet bij de functie van taxichauffeur”, aldus het gerechtshof in zijn uitspraak. De eerdere uitspraak van de rechtbank blijft dan ook van kracht.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

1 reactie op “Verkeersdelicten maken werken als taxichauffeur onmogelijk”

Bennie de Wit|07.01.20|17:58

Een normaal mens doet dit soort achterlijke dingen niet. Een keer te hard rijden en de pech hebben gepakt te worden kan gebeuren, maar daarna door rijden terwijl je geen rijbewijs hebt, is pas echt stom. Stel je rijdt per ongeluk iemand omver, je verzekering zal niet betalen en de persoon zit zijn leven lang met medische kosten. Je bent gewoon een eikel, terechte beslissing lijkt mij.