Rolstoelbus

Overgangstermijn Code VVR verlengd tot 1 januari 2021

Met het oog op veilig rolstoelvervoer conform de Code VVR moeten rolstoelen vanaf 1 juni 2020 ISO-gecertificeerd zijn. Vanwege de coronacrisis is de overgangstermijn hiervoor echter opgerekt tot en met 31 december van dit jaar.

De Code Veilig Vervoer Rolstoelinzittenden (Code VVR) ziet toe op veilig vervoer van mensen die hun rolstoel als zitplaats in de taxi gebruiken. Deze rolstoel dient in principe vanaf 1 juli 2020 ISO-gecertificeerd te zijn. Deze certificering is herkenbaar aan de sticker met het haaksymbool.

“Na de introductie van de herziene Code VVR bleek dat er nog gebieden zijn die in de praktijk extra aandacht verdienen. Er lopen gesprekken om de code zo breed en praktisch mogelijk toe te kunnen blijven passen, zodat de code voor alle (mede)passagiers en de chauffeur een passende en veilige vervoersoplossing biedt”, wordt in een toelichting gemeld.

Deadline niet meer reëel

“Zo wordt voor rolstoelinzittenden die niet over een ISO-gecertificeerde rolstoel kunnen beschikken, bijvoorbeeld vanwege de aard van hun beperking, naar een passende oplossing gezocht. Deze gesprekken kunnen nu niet doorgaan in verband met de coronacrisis. Hierdoor is de gestelde deadline van 1 juni 2020 voor implementatie niet reëel.” Dat deze deadline nu met een half jaar wordt verlengd, neemt niet weg dat de Code VVR onverminderd van kracht blijft. De partijen die zijn verenigd in het Platform Code VVR blijven dan ook aandacht vragen voor het belang van veilig rolstoelvervoer in taxi’s.

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij ProMedia. Binnen dat team is hij de vaste redacteur van Infrasite.nl.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.