Daklicht taxi, snelweg. Foto: 36clicks | iStock

Scherm tussen taxichauffeur en bijrijder verboden

Vanwege de verkeersveiligheid worden schermen tussen taxichauffeurs en passagiers op de bijrijdersstoel verboden. Schermen tussen de eerste en tweede zitrij zijn wel toegestaan, mits aan een aantal veiligheidscriteria wordt voldaan. Deze definitieve regels voor veiligheidsschermen treden over ongeveer twee maanden in werking.

Met dit besluit volgt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de adviezen van de RDW voor onder meer taxi’s en reguliere personenauto’s. “Het plaatsen van afscherming in de lengterichting tussen de bestuurder en de bijrijder wordt verboden in verband met de risico’s op het gebied van verkeersveiligheid”, schrijft het ministerie daarover. “Het plaatsen van afscherming in de breedterichting tussen de eerste en tweede zitrij wel wordt toegestaan, mits aan diverse veiligheidsvoorschriften is voldaan.” Dan gaat het om de volgende zaken:

  • De goede werking van veiligheidssystemen als de gordels en airbags mag niet worden gehinderd;
  • Er moet een rechterbuitenspiegel zijn gemonteerd, wat sowieso verplicht is voor alle voertuigen die in gebruik zijn genomen na 25 januari 2010;
  • Er mag geen sprake zijn van nadelige invloed op het zicht, door bijvoorbeeld schittering, vertekend beeld of gebrekkige ontwaseming;
  • Het moet mogelijk blijven de auto snel te kunnen verlaten. De afscherming mag de doorgang naar buiten niet belemmeren;
  • Het materiaal van de afscherming mag niet leiden tot lichamelijk letsel bij een aanrijding, bijvoorbeeld door versplintering van het scherm in scherpe delen. Polycarbonaat of gelijkwaardig materiaal versplintert niet of zeer moeilijk in scherpe delen. Het gebruik van plexiglas voldoet hier niet aan, omdat het kan breken of scheuren waarbij scherpe randen kunnen ontstaan die mogelijk verwondingen veroorzaken;
  • De afscherming moet deugdelijk bevestigd zijn en mag niet los op een zitplaats rusten.

Boete is mogelijk

De komende tijd wordt gebruikt om deze regels concreet te maken en dat zal naar verwachting een maand of twee duren. Voor de schermen tussen de chauffeur en de bijrijder is de boodschap duidelijk: deze worden verboden, en tussen de regels door laat het ministerie weten dat ermee rijden ook nu al niet wenselijk is. Voor de schermen tussen eerste en tweede zitrij zal er de komende maanden sprake zijn van een wat grijs gebied. In principe mag met elk soort scherm dat nu is aangebracht worden gereden. Maar het ministerie vraagt wel dat mensen zich ook nu al aan de genoemde veiligheidsvoorschriften houden.

Wie ervoor kiest met een al aangebrachte afscherming te rijden, moet er in elk geval voor zorgen “dat deze het zicht of de besturing van het voertuig niet hindert. Hierop kan door de politie worden gecontroleerd bij het gebruik van voertuigen met afschermingen op de weg. Dat kan ertoe leiden dat verkeersonveilige afschermingen moeten worden verwijderd en dat de voertuigeigenaren worden beboet.”

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij ProMedia. Binnen dat team is hij de vaste redacteur van Infrasite.nl.

2 reacties op “Scherm tussen taxichauffeur en bijrijder verboden”

Ruud Springintveld|18.06.20|19:26

Wanneer wordt het duidelijk hoeveel mensen we mogen vervoeren nu de vliegtuigen weer vol mogen. Moeten wij nu nog steeds de 1,5 meter aanhouden? DN mag ik dus maar 2 personen met de bus vervoeren?

Rudie Elmio|18.06.20|20:43

“dat deze het zicht of de besturing van het voertuig niet hindert.” bestel auto’s hebben gewoon een stalen of houten plaat , dat mag dus?