Standplaats Rotterdam

Geen extra steun voor Rotterdamse taxichauffeurs

Er komt geen extra hulp vanuit de gemeente Rotterdam om taxichauffeurs door de coronacrisis heen te helpen. DENK had daar een motie voor ingediend, maar die is met een ruime meerderheid van stemmen afgewezen door de gemeenteraad.

DENK-raadslid Faouzi Achbar stelt in zijn motie dat veel zelfstandige taxichauffeurs in Rotterdam het door de coronacrisis erg moeilijk hebben. De gemeente heeft wel een paar maatregelen genomen om ze te steunen. Zo mogen taxi’s van chauffeurs die bij een Tijdelijke Taxi Organisatie zijn aangesloten hun taxi’s tijdelijk in gemeentelijke parkeergarages stallen. Ook hoeven de TTO’s tot 1 augustus geen verzekerings- en belastingpremie te betalen. Maar, zo stelt Achbar: omdat de kosten voor verzekering en lease van de taxi’s gewoon doorlopen, maken momenteel slechts vijftig van de circa 1.200 Rotterdamse TTO-chauffeurs van die mogelijkheden gebruik.

De motie vraagt van het college van burgemeester en wethouders dat zij in gesprek gaan met de Rotterdamse taxibranche om knelpunten en uitdagingen in kaart te brengen. Op die manier moet ook duidelijk worden of er behoefte is aan extra financiële steun en als dat zo is, wil Achbar graag dat het college daar plannen voor maakt.

Met klem afgeraden

Barbara Kathmann, de verantwoordelijke wethouder, had voordat de motie in de raad werd behandeld al een brief gestuurd waarin zij de gemeenteraad adviseert niet met de motie in te stemmen. Zij geeft aan dat er al overleg is tussen gemeente en TTO’s en dat daaruit in elk geval al blijkt dat door de versoepeling van de coronamaatregelen nauwelijks meer vraag naar taxivervoer is ontstaan. Verder meldt zij dat de kosten voor verzekering en lease ook voor corona al te hoog werden gevonden door taxiondernemers, maar die discussie moet volgens Kathmann op nationaal niveau worden gevoerd.

Directe financiële steun voor taxiondernemers vanuit de gemeente vindt de wethouder onwenselijk. Ze raadt dat dan ook met klem af. “De mogelijkheden voor de gemeente om directe financiële steun te verlenen aan getroffen sectoren zijn vele malen kleiner dan voor de Rijksoverheid.” Dat betekent in de ogen van de wethouder dat de taxiondernemers het met de bestaande noodsteun van de overheid moeten doen. En de gemeenteraad gaat daarin mee, want die keurde de motie met een meerderheid van ruim 80 procent af.

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij ProMedia. Binnen dat team is hij de vaste redacteur van Infrasite.nl.

2 reacties op “Geen extra steun voor Rotterdamse taxichauffeurs”

Simone Berkelmans|24.06.20|16:33

Frapant dat dit nieuws op 23 Juni, nationaal naar buiten komt en op 24 Juni het nieuws van UBER 3.0 naar buiten komt! Rotterdamse chauffeurs uitgesloten van degelijke en noodlijdende hulp, om verder bestaansrecht te hebben, na de Corona…Of zou Corona niet meer weg gaan…Volgens het nieuwsbericht van TAXIPRO over UBER electrisch niet! Uber 3.0 heeft de middelen, finaciele middelen, om al hun groene taxi’s uit te rusten met plastic tegen aerosolen! DIT STINKT NAAR handel met VOORBEDACHTEN rade

Simone Berkelmans|24.06.20|16:39

Dit moet uitgezocht worden… Ik vind het prima dat branche’s onder de loep worden genomen en verbeterd worden met transparantie en inmenging van publiek en branche! Dit ruikt naar corruptie op zeer grote schaal… Vooral in een tijd dat alle aandacht naar die HOAX maatregelen uitgaan! Dit gaat niet alleen Rotterdam aan, dit raakt alle gemeenten in Nederland! Zoveel Branches worden nu keihard geraakt en omgegooid. Meteen staan er MULTINATIONALS OP die het wel even oplossen, SCHANDE!