Vrouw met mondkapje. Foto: iStock / torwai

Reserveren en mondkapje verplicht in taxi en touringcar

Voor het reizen met taxi’s en touringcars is vanaf 1 juli reservering en een gezondheidscheck vooraf verplicht. Ook moet vanaf die datum aan boord van taxi’s en touringcars een niet-medisch mondkapje worden gedragen. Het aantal reizigers is dankzij die voorwaarden niet langer beperkt.

Dat blijkt uit de nieuwste versoepelingen van de coronamaatregelen. Daarmee gaat Nederland van een ‘intelligente lockdown’ naar ‘ruimte met regels’, zoals de regering het omschrijft. Mensen met klachten moeten nog steeds thuis blijven, zoals waar mogelijk thuis werken ook nog steeds de bedoeling is. Handen wassen en anderhalve meter afstand bewaren blijven onverminderd van kracht. Net als het advies om drukke plekken te mijden en zo min mogelijk in de spits te reizen.

Maar er verandert dus ook veel per 1 juli. Er mag feitelijk steeds meer. Zo worden de regels voor bezoek aan winkels, musea en horeca flink versoepeld. Bij vaste zitplaatsen, een reservering en een gezondheidscheck vooraf is voor zowel activiteiten binnen als buiten geen maximum aantal personen meer van kracht.

“Voor touringcars, taxi’s en personenbusjes volgt per 1 juli een versoepeling”, legt het ministerie van Infrastructuur uit. “Alle zitplaatsen zijn dan weer beschikbaar en ook hier wordt het mondkapje verplicht. Aanvullend moeten de aanbieders van dit vervoer voorafgaand aan de reis triage doen en gegevens van reizigers bijhouden, zodat er – mocht dat later nodig blijken – bron- en contactonderzoek gedaan kan worden. Dit geldt voor al het personenvervoer over de weg dat mensen van A naar B brengt.”

Touringcars mogen weer

Goed nieuws lijkt er dus vooral te zijn voor de touringcarbedrijven, maar het perspectief kon in feite ook niet slechter. Vrijwel alle bussen staan al maanden stil, nota bene in het hoogseizoen. Een eigen protocol voorzag in het rijden met half gevulde bussen, maar omdat de 1,5-meter strikt van toepassing bleef, zat zelfs dat er niet in. Nu mag er per 1 juli weer gereden worden en hoeft die afstand niet meer te worden bewaard.

Wel moet er dus worden geserveerd en moet er een gezondheidscheck plaatsvinden. Aan boord is het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht. Dat laatste zal de sector nog steeds als een compromis zien, maar er kan in elk geval weer gereden worden vanaf 1 juli. Voor vervoer per taxi’s gelden dezelfde voorwaarden: reserveren en gezondheidscheck vooraf en niet-medische mondkapjes aan boord zijn verplicht.

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij ProMedia. Binnen dat team is hij de vaste redacteur van Infrasite.nl.

36 reacties op “Reserveren en mondkapje verplicht in taxi en touringcar”

Ahmet Turkan Yazar|24.06.20|20:47

Maar op onze naam kunnen ze wel een steun van wreld bank kunnun krijgenom klm en hema te redden

Ali Ates|24.06.20|21:54

Daar gaat onze laatse klanten die er waren. Wat een onzin mondkapjes,nu dat de grote corona golf al voorbij is.

Raoul Renique|24.06.20|23:06

Hoe kan dit nu werken? iemand naar het ziekenhuis of huisarts brengen, denk niet dat die gezond is.

Ruben Brandenburg|25.06.20|07:33

Volgens mij is dit foute informatie, mondkapjes worden aangeraden en niet verplicht bij passagiers die niet uit één familie komen.bij passagiers uit één gezin hoeft het mondkapje niet

Peter Walgreen|25.06.20|10:17

Ruben,
In bovenstaand artikel staat toch overduidelijk dat mondkapjes verplicht zijn.

John van Wissen|25.06.20|10:21

Eindelijk kan het scherm dan de uit de auto was al redelijke onzin ze hadden allang alleen mondbeschermer moeten invoeren als je met 4 in de auto zit moet dat ding!!!!!…er uit.eindelijk heel veel hebben niet eens zo een plaat.

Jodokus|25.06.20|12:29

Mondkapjes bij Volle bezetting Dus als je op de achterbank in de bus incl afscheiding tussen chauffeur en klant 1 of 2 personen hebt is een mondkapje niet nodig Want dan zit je 1,5 m uit elkaar met een afscheiding ertussen

Spillner Klaas|25.06.20|12:33

dus we blijven met die mondkapjes verplicht rond rijden ik vind het toch al raar kinderen tot 10 jaar hoef niet ik heb er 2 die zijn 12 jaar moeten wel dus ik kan nu de hele dag met dat rond gaan rijden ik rij ook mensen met een beperking na hun werk altijd 8 met mijn er bij dan in de bus dus ze moeten allemaal een kapje op die mee rijden

J Reidsma|25.06.20|12:39

Als je scherm laat zitten moet chauffeur dan ook mond kapje

Henk Zalm|25.06.20|12:40

Ze weten Echt niet waar ze het over hebben daar in dat crises team elke dag komen ze weer met andere uitspraken.op

J Reidsma|25.06.20|12:40

Als je scherm laat zitten voorin moet chauffeur dan ook mondkapje dragen

Danny Kastelijn|25.06.20|12:58

Ik schaam me soms echt voor de DOMME reacties van ‘collega’s’ die op deze berichten reageren. Mijn god, leer toch eens begrijpelijk lezen en je gezond verstand gebruiken (en klaag nie zo).

harrie sanders|25.06.20|13:02

Ik heb met een mondkapje gereden ik vindt het vrezelijk en benauwd

Marco Mens|25.06.20|13:57

@danny niet iedere collega heeft een universiteit doorlopen ;) lezen is moeilijk begrijpend lezen nog moeilijker. Maar begrijpbare punt.
Scherm is geen verplichting sterker vele zijn illegaal vanwege verkeersveiligheid. Dat er voor mondkapjes gekozen wordt is dubbel gezien uitspraken aan het begin van de crisis. Niet- medische mondkapjes zorgen hooguit dat er minder kans op aerosols zal zijn. Maar het virus gaat er wel gewoon door… je verkleint de onderling te houden afstand daarmee.

Tonny Bonefaas|25.06.20|13:57

Nu hebben ze het helemaal voor elkaar, geen klanten meer vanaf de stations en het uitgaans publiek, als men moet reserveren is er geen vrije instap meer mogelijk en weer administratie erbij. Hoe blijf hierbij iemands privacy gewaarborgd, ik zet hier grote vraagtekens bij.

Marco Mens|25.06.20|14:04

Zoals @ Danny ook schrijft gebruik je gezond verstand..
En houd afstand, schenk meer aandacht voor hygiëne.
Blij met verruiming en duidelijkheid. Nu zal de vraag weer moeten gaan groeien..

Arash Ayubzadeh|25.06.20|14:27

Laatst werd ik besteld in Santpoort, midden in de nacht. Aangekomen, 4 personen wilden mee. Mama en 2 dochters gingen achter, papa bijna wilde voor naast mij zitten. Ik zei meneer we mogen 3 personen max meenemen achterin. Mama werd boos stapte uit sloeg keihard de deur dicht. Ik: mevrouw waarom slaat u de deur zo keihard dicht? Papa werd boos, legde zijn arm tegen mijn keel vertelde je mag niet tegen mijn vrouw praten en ik steek nu je auto in de fik, ik zorg dat je nooit meer kan rijden etc..

Arash Ayubzadeh|25.06.20|14:29

Ga daar tegen NOG vertellen dat ze een mondkapjes moeten dragen, dronken en onder invloed.

Roy Buitenhuis|25.06.20|14:34

Dan heeft toch iedereen slecht de persconferentie gevolgd mondkapjes in touringcars en treinen verplicht in taxibusjes en taxi’s is het alleen een advies wel van te voren een gezondheidscheck doe. Dat is precies wat Rutte zei. Dus taxipro heeft dus ook niet goed geluisterd en de foute info hier gezet.

Roy Buitenhuis|25.06.20|14:39

Volgens mij heeft iedereen niet opgelet mondkapjes niet verplicht alleen advies in de taxi wel een gezondheidscheck ( kijk en luister terug naar de persconferentie) dit geld alleen voor treinen en bussen. Reserveren is ook niet nodig

Roy Buitenhuis|25.06.20|14:42

Volgens mij is het alleen een advies en geen verplichting het dragen van mondkapjes ( kijk en hoor persconferentie)
Wel een gezondheidscheck. Reserveren is niet nodig

Erwin van Eekhout|25.06.20|14:59
Erwin van Eekhout|25.06.20|15:30

Maar de volgende vraag is dan of de chauffeur aansprakelijk en beboetbaar is als passagiers hun mondkapje niet op doen of die bijvoorbeeld halverwege de rit afdoen. En op straffe van wat? Boete? Zo ja, hoe hoog?

Weetikniet Freekie|25.06.20|16:32

zucht …. wilt u bij mij een taxi reserveren voor over een minuut … tuurlijk kan dat mevr/meneer.
dus kan je gewoon mensen op pikken van het station. Reserveren voor een terras werkte het zelfde.

Dus niet zo moeilijk gaan denken.
En anders vraag je aan je klant of ze je telefoon nummer bellen om te reserveren zodat je ze meteen kan meenemen.
Het is alleen allemaal zo krom. mahja dat is het hele corona gebeuren.

Arash Ayubzadeh|25.06.20|17:07

@Roy Buitenhuis: mondkapjes verplicht: zie NOS link
https://nos.nl/l/2338409

Arash Ayubzadeh|25.06.20|17:12

NOS nieuws 29:05
“…Ook voor taxi’s en touringcarbedrijven is er goed nieuws. Die mogen weer met volle voertuigen gaan rijden. Een mondkapje is verplicht; verder moet vooraf een gezondheidscheck worden gedaan. En tot slot de auto: iedere bestuurder mag straks weer iemand uit een ander huishouden meenemen. Bij het carpoolen geldt geen mondkapjesplicht, wel wordt geadviseerd om een te dragen …”

Arash Ayubzadeh|25.06.20|17:17

ht**p://nos.nl/l/2338409

Ben Aartsen|25.06.20|17:26

Gezondheidscheck? Ik ben niet onnozel maar ben geen arts. Is dat simpel antwoord laten geven op wat algemene gezondheidsvragen?

John van Wissen|25.06.20|21:38

Gezondheidschek……prima hij zij persoon A is 100% 2 min later komt persoon ;B tegen hai die geeft je virus…:( tja …….gezondheidschek 100% maar dan wel je hele leven thuis blijven.
.o ja App.???? Je persoonsgegevens zijn veilig!!! En je telefoon zeker niet…….volgens mij gaat alles via telefoon…wie houd wie voor de gek…..op wiens naam staat de telefoon??? Persoongegevens veilig???Ik ben 2 weken geleden nog gehackt op mijn telefoon……nu nieuw nummer na 10 jaar ga zo maar door.

John van Wissen|25.06.20|21:44

Mondkapjes taxi zijn 1 juli veplicht omdat er nu meerdere mee mogen.maar ik vind dat het scherm weg moet anders wordt het wel heeeeeeel broeierig met 5 man.
Het een of het ander zo simpel is het.
O ja die gene die zijn keel werdt dichtgeknepen door klant hoe komt het dat hij.zo dicht in de buur komt..van jou?!.Ik ben bezig sportruimte te zoeken ben 6e dan Taekwondo 20 jaar lesgegeven ik geef iedereen! gratis les *taxi als ik ruimte heb dan kunnen we ons zelf goed verdedigen tegen aanvallers dus.

Ruut Walkotte|25.06.20|23:23

graag het scherm laten ziiten zoals het is geeft toch enigszins bescherming en zo min mogelijk een klant voorin en moet de chauffeur nu een mondkapje op of niet ??

Ali Ates|26.06.20|10:29

Weer hoofdpijn,maar vind de reacties wel intersant.We gewoon door met nieuwe regels en hellaas met mondkapje ,maar ja ik was toch niet de knapste chauffeur in Amsterdam.

Na regen komt zonne schijn,vol houden jongens.

John van Wissen|30.06.20|17:06

Ik snap er niks meer van even mijn frustratie eerst dit dan weer dat…de regels zijn overal veruimd maar nee nu plotseling na maanden…..moet men in de taxi allemaal mondkapjes …na maanden weet iedereen wel wat voor onzin ze praten tegels verruimd volle tram bus maar taxi plotseling iedereen mondkapjes ook chauffeur toppie hoe nagedacht o ja en ook nog scherm …laat mij raden straks een helm!! Op in de taxi ik word er moe van wie bedenkt dit allemaal

John van Wissen|30.06.20|17:09

O ja nog een ding het staat niet in de wet mondkapjes verplicht het zijn de bedrijven die o!!!!!!zo goed willen voorkomen ….Vrijheidsberoving….iedereen bedenkt maar wat.
Eerst geen mondkapjes en nu plotseling alles gaat beter nee iedereen moet moet moet…….meer

Cora van der Keijl|09.07.20|11:03

Eerst heette het schijnveiligheid de mondkapjes. Hoe heet het nu dan?