Standplaats taxibord

KNV: versoepeling goed nieuws maar we zijn er nog niet

Snorders opgepakt. Foto: TaxiPro (VK)

De versoepelingen van de coronamaatregelen betekenen dat taxi’s en touringcars weer met volle bezetting mogen rijden. Goed nieuws, vindt brancheorganisatie KNV. Toch valt er nog een hoop te winnen: in het zorgvervoer is doorbetaling van uitgevallen vervoer lang niet overal geregeld en de touringcarbedrijven hebben nog steeds extra geld nodig om de geleden schade te kunnen doorstaan.

Woensdag werd bekend dat de coronamaatregelen in Nederland per 1 juli verder worden versoepeld. Dat betekent ook dat er in taxi’s en touringcars geen beperking meer is aan het aantal mensen dat mag meereizen. Wel moeten alle reizigers vooraf reserveren en een gezondheidcheck ondergaan. Ook is aan boord van de taxi’s en touringcars het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht. KNV noemt de versoepeling goed nieuws en stelt dat de eigen lobby voor en achter de schermen niet voor niets is geweest.

Dat neemt niet weg dat er kanttekeningen zijn. “Helaas zijn we er nog niet met deze versoepeling van de maatregelen. De zorgvervoerders zijn bijvoorbeeld nog steeds in overleg over het doorbetalen van de vaste kosten van het uitgevallen zorgvervoer. Die worden lang niet altijd door opdrachtgevers vergoed en hierdoor komen zorgvervoerders in grote problemen”, stelt KNV. Ook speelt mee dat sommige reizigers in het doelgroepenvervoer geen mondkapjes kunnen dragen, dus ook daar zal een oplossing op maat voor gevonden moeten worden.

Herstel vraag grootste uitdaging

“Ook over de broodnodige extra steun voor de kapitaalintensieve touringcarbedrijven wordt nog steeds gepraat”, gaat het verder. Deze bedrijven staan al maanden stil tijdens wat eigenlijk het hoogseizoen is en die schade kan niet zonder hulp worden hersteld. “Ten slotte is de vraag naar vervoer nog lang niet hersteld. Minder vraag naar vervoer laat zich de komende tijd waarschijnlijk stevig gelden in het zakelijk vervoer per taxi en het taxivervoer in de opstapmarkt. Maar ook het zorgvervoer is nog niet op het niveau van voor de crisis. En de vraag naar touringcarvervoer is met deze maatregelen niet meteen op hetzelfde niveau als voor corona. Het herstellen van de vraag is misschien wel de grootste uitdaging waarvoor de sectoren nu staan.”

De coronaprotocollen voor taxivervoer zijn door de nieuwste versoepelingen achterhaald. De sociale partners gaan deze zo snel mogelijk actualiseren en verwachten voor 1 juli de bijgewerkte protocollen te kunnen publiceren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

KNV: versoepeling goed nieuws maar we zijn er nog niet | TaxiPro
Standplaats taxibord

KNV: versoepeling goed nieuws maar we zijn er nog niet

Snorders opgepakt. Foto: TaxiPro (VK)

De versoepelingen van de coronamaatregelen betekenen dat taxi’s en touringcars weer met volle bezetting mogen rijden. Goed nieuws, vindt brancheorganisatie KNV. Toch valt er nog een hoop te winnen: in het zorgvervoer is doorbetaling van uitgevallen vervoer lang niet overal geregeld en de touringcarbedrijven hebben nog steeds extra geld nodig om de geleden schade te kunnen doorstaan.

Woensdag werd bekend dat de coronamaatregelen in Nederland per 1 juli verder worden versoepeld. Dat betekent ook dat er in taxi’s en touringcars geen beperking meer is aan het aantal mensen dat mag meereizen. Wel moeten alle reizigers vooraf reserveren en een gezondheidcheck ondergaan. Ook is aan boord van de taxi’s en touringcars het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht. KNV noemt de versoepeling goed nieuws en stelt dat de eigen lobby voor en achter de schermen niet voor niets is geweest.

Dat neemt niet weg dat er kanttekeningen zijn. “Helaas zijn we er nog niet met deze versoepeling van de maatregelen. De zorgvervoerders zijn bijvoorbeeld nog steeds in overleg over het doorbetalen van de vaste kosten van het uitgevallen zorgvervoer. Die worden lang niet altijd door opdrachtgevers vergoed en hierdoor komen zorgvervoerders in grote problemen”, stelt KNV. Ook speelt mee dat sommige reizigers in het doelgroepenvervoer geen mondkapjes kunnen dragen, dus ook daar zal een oplossing op maat voor gevonden moeten worden.

Herstel vraag grootste uitdaging

“Ook over de broodnodige extra steun voor de kapitaalintensieve touringcarbedrijven wordt nog steeds gepraat”, gaat het verder. Deze bedrijven staan al maanden stil tijdens wat eigenlijk het hoogseizoen is en die schade kan niet zonder hulp worden hersteld. “Ten slotte is de vraag naar vervoer nog lang niet hersteld. Minder vraag naar vervoer laat zich de komende tijd waarschijnlijk stevig gelden in het zakelijk vervoer per taxi en het taxivervoer in de opstapmarkt. Maar ook het zorgvervoer is nog niet op het niveau van voor de crisis. En de vraag naar touringcarvervoer is met deze maatregelen niet meteen op hetzelfde niveau als voor corona. Het herstellen van de vraag is misschien wel de grootste uitdaging waarvoor de sectoren nu staan.”

De coronaprotocollen voor taxivervoer zijn door de nieuwste versoepelingen achterhaald. De sociale partners gaan deze zo snel mogelijk actualiseren en verwachten voor 1 juli de bijgewerkte protocollen te kunnen publiceren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.