TaxiStories Frits Njio

Taxichauffeur deelt opvallende verhalen in TaxiStories

Frits Njio werkte jarenlang als journalist en begon zeven jaar geleden aan zijn tweede carrière als zelfstandig taxichauffeur. Zijn taxi bleek een plek waar mensen lief en leed kunnen delen, van gehaaste zakenlieden tot mensen uit het uitgaansleven. In de verhalenbundel ‘TaxiStories: de kunst van elektrisch rijden’ hebben deze verhalen een plek gekregen. 

Als student reed Njio eind jaren zeventig naar eigen zeggen al met veel plezier taxi in de weekenden. Toen de financiële crisis uitbrak in Nederland en zijn werk als journalist in zwaar weer verkeerde, besloot hij daarom ook de taxiwerkzaamheden weer op te pakken. Vandaag de dag werkt Njio als zelfstandig chauffeur voor Taxi Electric en Staxi, al is hij nooit gestopt met schrijven. 

Sociaal werker

De taxichauffeur legt uit dat er een gevoel van beslotenheid in de taxi lijkt te zijn. “Toch blijft het mij soms nog steeds verbazen hoe snel passagiers hun hele hebben en houden op het dashboard gooien.” Volgens Njio delen mensen hun verhalen omdat ze het idee hebben dat het gesprek binnen de taxi blijft. Hij vond het dan ook belangrijk om de verhalen zodanig te beschrijven dat de mensen niet herkenbaar zijn.

Uit de verhalenbundel blijkt dat geen enkele rit hetzelfde is. Njio meent dan ook dat het als taxichauffeur belangrijk is om je aan te passen aan de wens van de passagier. “Waar de een stilletjes naar buiten wil kijken, wil de ander iets kwijt. Zo kan je ineens met een zakenman zijn bedrijfsstrategie bespreken en spreek je even later iemand die uit het ziekenhuis komt en een dierbare is verloren.” Hij ziet zichzelf daarom soms ook als een soort sociaal werker. “Dit vind ik fijn. Buiten het feit dat ik auto rijden leuk vind, hoop ik mensen te helpen met een gesprek als ze dat willen.”

Perspectief in moeilijke tijd

Er is veel veranderd in de taxibranche de afgelopen jaren, vertelt de auteur. Zo noemt hij de komst van Uber iets dat de taxiwereld op zijn kop heeft gezet. “Daardoor is vrijwel de hele opstapmarkt verdwenen, met name in de grote steden.” Daarnaast heeft ook de coronacrisis volgens hem veel veranderd binnen de branche. “Sommige zelfstandige collega-taxichauffeurs hebben hierdoor besloten te stoppen. Dat vind ik triest.” 

Met zijn verhalenbundel hoopt Njio daarom onder andere taxichauffeurs die door corona in een moeilijke situatie terecht zijn gekomen, perspectief te bieden om door te gaan. “Het boek is een afspiegeling van het werk als taxichauffeur, en legt ook de leuke aspecten ervan bloot. Ik hoop hen hier mee op te vrolijken.” Doordat het korte verhalen zijn, is het naar zijn mening voor iedereen die van lezen houdt een ideaal boek om af en toe op te pakken.  

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

7 reacties op “Taxichauffeur deelt opvallende verhalen in TaxiStories”

Rinus Schaaf|25.03.21|13:22

Denkt hij dat hij uniek is in de taxiwereld!

Rinus Schaaf|25.03.21|13:23

Denkt hij de enige te zijn in de taxiwereld!

Taxi Volendam|25.03.21|14:16

Hij zal niet uniek zijn maar het is wel een leuk verhaal.
Dat is te waarderen Rinus.

John Van Wissen|25.03.21|14:51

Denk dat ik ook maar een boek ga schrijven gaat er wel een beerput open:), wordt ik toch nog miljonair!

Douwe Noordhof|25.03.21|18:20

Super leuk.Rij zelf met WMO mensen en inmiddels na 3 jaar honderden verhalen rijker.Jammer dat ik dit werk niet eerder ben gaan doen.

Ali Ates|25.03.21|18:38

Kunstenaar in verhalen vertellen dat ben ik ook, ik hou van taxi rijden duizende mensen ontmoeten .

Jenny van den Berg - Jaring|26.03.21|10:22

als je iets wil schrijven. moet je contact opnemen met chauffeurs uit Amsterdam die 30 a40 jaar gereden hebben groetjes PEUT