Elektrische rolstoel. Foto: iStock / Teichert

Elektrische vrijwilligersbusjes moeten Zutphen toegankelijker maken

Binnen deze opdracht maken tenminste 900 Wmo-reizigers gebruik van een rolstoelvoertuig. Foto ter illustratie. Foto: iStock/Teichert

In Zutphen kunnen mensen die slecht ter been zijn en mindervaliden vanaf half juli uitproberen hoe het is om met een elektrisch minibusje door de binnenstad te reizen. De stichting Stap In Stap Uit zal met twee busjes vanaf begin september officieel hun routes gaan rijden.

De busjes van Stap In Stap Uit moeten het centrum met veel hobbelige keien en hoge stoepranden toegankelijker maken voor ouderen en minder mobiele Zutphenaren. Ze zouden vorig jaar oktober al de weg op gaan, maar toen gooiden de aangescherpte coronamaatregelen roet in het eten, meldt de Stentor. De organisatie gaf aan passagiers niet in gevaar te willen brengen voor het virus.

Nadat het project acht maanden in de ijskast heeft gestaan, gaan de busjes nu wel rijden. Begin juni werden ze goedgekeurd door de Rijksdienst voor het Wegverkeer en momenteel wordt er nog gewacht op kentekenplaten. De verwachting is dat er vanaf 15 juli proefritten gereden kunnen gaan worden.

Tijdens een proefperiode van anderhalve maand kunnen mensen gratis een ritje maken om te ervaren hoe het is en om er alvast aan te wennen. Naast haltevervoer is er ook vervoer op aanvraag mogelijk aan het begin van de ochtend en aan het eind van de middag. Reizigers kunnen ofwel per rit betalen, of een abonnement nemen waarmee ze ook korting krijgen op producten van ondernemers uit Zutphen.

10.000 euro per jaar

Stap In Stap Uit krijgt zal jaarlijks 10.000 euro van de gemeente krijgen voor de exploitatie van de twee busjes, die bestuurd zullen worden door vrijwilligers. Voor de oorspronkelijke startdatum hadden al 36 chauffeurs zich bereid getoond om als chauffeur aan de slag te gaan, maar het uitstel zorgde ervoor dat dit aantal is gedaald naar 26. Om de dienstregeling te kunnen rijden zouden er nog vijf à tien vrijwilligers aan moeten sluiten.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Elektrische vrijwilligersbusjes moeten Zutphen toegankelijker maken | TaxiPro
Elektrische rolstoel. Foto: iStock / Teichert

Elektrische vrijwilligersbusjes moeten Zutphen toegankelijker maken

Binnen deze opdracht maken tenminste 900 Wmo-reizigers gebruik van een rolstoelvoertuig. Foto ter illustratie. Foto: iStock/Teichert

In Zutphen kunnen mensen die slecht ter been zijn en mindervaliden vanaf half juli uitproberen hoe het is om met een elektrisch minibusje door de binnenstad te reizen. De stichting Stap In Stap Uit zal met twee busjes vanaf begin september officieel hun routes gaan rijden.

De busjes van Stap In Stap Uit moeten het centrum met veel hobbelige keien en hoge stoepranden toegankelijker maken voor ouderen en minder mobiele Zutphenaren. Ze zouden vorig jaar oktober al de weg op gaan, maar toen gooiden de aangescherpte coronamaatregelen roet in het eten, meldt de Stentor. De organisatie gaf aan passagiers niet in gevaar te willen brengen voor het virus.

Nadat het project acht maanden in de ijskast heeft gestaan, gaan de busjes nu wel rijden. Begin juni werden ze goedgekeurd door de Rijksdienst voor het Wegverkeer en momenteel wordt er nog gewacht op kentekenplaten. De verwachting is dat er vanaf 15 juli proefritten gereden kunnen gaan worden.

Tijdens een proefperiode van anderhalve maand kunnen mensen gratis een ritje maken om te ervaren hoe het is en om er alvast aan te wennen. Naast haltevervoer is er ook vervoer op aanvraag mogelijk aan het begin van de ochtend en aan het eind van de middag. Reizigers kunnen ofwel per rit betalen, of een abonnement nemen waarmee ze ook korting krijgen op producten van ondernemers uit Zutphen.

10.000 euro per jaar

Stap In Stap Uit krijgt zal jaarlijks 10.000 euro van de gemeente krijgen voor de exploitatie van de twee busjes, die bestuurd zullen worden door vrijwilligers. Voor de oorspronkelijke startdatum hadden al 36 chauffeurs zich bereid getoond om als chauffeur aan de slag te gaan, maar het uitstel zorgde ervoor dat dit aantal is gedaald naar 26. Om de dienstregeling te kunnen rijden zouden er nog vijf à tien vrijwilligers aan moeten sluiten.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.