Rechtbank

Taxichauffeur krijgt taakstraf en rijontzegging voor aanrijden scootmobieler

Bron: utah778 via iStock (vrij te gebruiken)

Een taxichauffeur die een vrouw in een scootmobiel aanreed, heeft een taakstraf en een voorwaardelijke rijontzegging van zes maanden opgelegd gekregen. De vrouw liep bij het ongeval zwaar lichamelijk letsel op. 

De chauffeur reed op 1 juli 2017 met zijn taxi over een trambaan op de Ceintuurbaan in Amsterdam. Toen de vrouw in de scootmobiel daar het zebrapad overstak, gaf hij haar geen voorrang. Hierdoor vond de aanrijding plaats. De vrouw brak haar bekken, ribben en een sleutelbeen. Ook kneusde ze haar hersenen.

Na technisch politieonderzoek is niet vast komen te staan wat de precieze snelheid van de chauffeur was op het moment van de aanrijding. Getuigen hebben wel verklaard dat de chauffeur te hard reed en bij het naderen van het zebrapad zelfs gas bij gaf. Het vermoeden van een getuige was dat het ging om een snelheid van 60 à 70 kilometer per uur.

Ook de taxichauffeur zelf gaf aan dat hij dacht dat hij deze snelheid reed. Volgens de rechtbank is dit sneller dan op dat moment verantwoord was en had hij mogelijk daardoor onvoldoende overzicht.

Stad is bekend terrein

Volgens de rechtbank hadden er voor de taxichauffeur meerdere redenen moeten zijn om extra voorzichtig te rijden en zijn snelheid te matigen. Zo is de man als taxichauffeur goed bekend in Amsterdam en wist hij dat er op de Ceintuurbaan meerdere voetgangersoversteekplaatsen zijn. De betreffende oversteekplaats werd bovendien ook aangegeven door middel van een verkeersbord aan de rechterkant van de weg.

Toen de taxichauffeur het zebrapad naderde had hij verder volgens de rechtbank moeten zien dat rechts naast hem op de rijbaan een auto stil stond vlak voor het zebrapad. Daarbij was extra voorzichtigheid geboden omdat hij op een trambaan reed, waardoor zijn remweg door de gladde tramrails langer zou kunnen zijn. Dit alles samen maakt dat de rechtbank concludeert dat er sprake was van meer dan een enkel moment van onoplettendheid. Het verkeersgedrag van de taxichauffeur wordt zelfs als aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend gezien.

Fysieke en psychische gevolgen

De gevolgen van het ongeval zijn van grote invloed geweest op het leven van het slachtoffer en haar familie, zo blijkt uit de slachtofferverklaring. Tot op de dag van vandaag heeft de vrouw nog te maken met zowel fysieke als psychische gevolgen van het ongeval. Ze stelt veel pijnklachten te hebben en te lijden aan vergeetachtigheid als gevolg van een hersenbeschadiging. Ook is ze in het dagelijks leven afhankelijk geworden van anderen en stelt ze niet meer de moeder te kunnen zijn voor haar dochters die ze zou willen zijn.

Gezien de ernst van de gedragingen van de taxichauffeur en de gevolgen daarvan, ziet de rechtbank een werkstraf van 120 uur als passend. Daarnaast wordt een rijontzegging als noodzakelijk gezien. Omdat het voorval inmiddels tweeënhalf jaar geleden heeft plaatsgevonden en in verband met het persoonlijke belang van de werkzaamheden voor de chauffeur, is deze straf in een voorwaardelijke vorm opgelegd.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.