Hyundai robotaxi

Hyundai onthult zelfrijdende robotaxi

Foto: persbericht Hyundai

Hyundai heeft een zelfstandig rijdende auto ontwikkeld: de IONIQ 5-robotaxi. De robotaxi is een product van Motional, een samenwerkingsverband tussen Hyundai en techbedrijf Aptiv, dat zich bezighoudt met de ontwikkeling van volledig autonome rijtechnologie.

De robotaxi is gebaseerd op de elektrische Hyundai IONIQ 5, die eerder dit jaar wereldwijd werd gelanceerd. Volgens Hyundai gaat het om een Level 4 autonoom rijdend voertuig, wat betekent dat de automatische piloot van de auto in staat is om het voertuig in bijna elk mogelijk scenario te besturen.

Hiervoor worden dertig sensoren ingezet die aan de buitenkant zichtbaar zijn. Het gaat hierbij om een combinatie van camera’s, radars en lidar die moeten zorgen voor een 360-gradenwaarneming. Als een ongebruikelijk verkeersscenario zich voordoet, zoals wegwerkzaamheden of overstromingen, kan een externe operator verbinding maken met het voertuig om deze naar een andere route te leiden.

Communiceren met het voertuig

De IONIQ 5 staat op het nieuwe Electric Global Modular Platform (E-GMP) van Hyundai. Dit is een platform ontwikkeld voor elektrische Hyundai’s en maakt het onder meer mogelijk om meer interieurruimte te creëren. Hierdoor zou het voertuig geschikter zijn om dienst te doen als taxi. Ook kan er met het voertuig gecommuniceerd worden, bijvoorbeeld om een opdracht te geven zoals het maken van een extra stop.

De bedoeling is dat Motional in 2023 begint met het vervoer van passagiers in de IONIQ 5-robotaxi. Daarvoor werkt het bedrijf samen met taxiplatform en leverancier van technologie voor zelfrijdende auto’s Lyft. De nieuwe robotaxi zal voor het eerst te zien zijn op de internationale autoshow IAA Mobility 2021, die plaatsvindt van 7 tot en met 12 september in het Trade Fair Center in München.

Lees ook:

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.