Geld. Foto: iStock / darkojow

Taxi- en touringcarbedrijven zijn 54% winst kwijt aan belastingschuld

Foto ter illustratie. Foto: iStock / darkojow

Taxi-, touringcar- en openbaar vervoerbedrijven moeten de komende vijf jaar gemiddeld 54 procent van hun winst gebruiken om de belastingschuld af te betalen die zij in de coronacrisis hebben opgebouwd. 

Dit heeft ABN Amro berekend op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), zo meldt de NOS. Het gaat om het belastinguitstel waar ondernemers tijdens de coronacrisis gebruik van hebben kunnen maken. Deze regeling liep 1 oktober af en vanaf 1 oktober 2022 moet de belastingschuld afgelost worden.

Dat ondernemers vijf jaar de tijd hebben om hun schuld af te lossen zorgt voor een verlichting van de druk, stelt ABN Amro. Het baart de bank wel zorgen dat de schulden maar bij een beperkte groep zitten. Naast de taxi- en touringcarbranche zijn de schulden bijvoorbeeld hoog bij kleding- en schoenenwinkels, uitzendbureaus en elektronicawinkels. Bij de laatstgenoemde branche is zelfs gemiddeld 96 procent van de winst nodig om de belastingschuld af te lossen.

42 miljard euro voor uitstel belastingbetaling

In totaal hebben 376.000 ondernemers een aanvraag gedaan voor uitstel van belastingbetaling. In totaal gaat het om zo’n 42 miljard euro. Een groot gedeelte hiervan, namelijk 17 miljard euro, is echter al afgelost. Ook bleek dat de Belastingdienst in sommige gevallen de belasting te hoog had vastgesteld. Hierdoor kan er nog 5,4 miljard euro van dit totaalbedrag afgetrokken worden.

Veel ondernemers, waaronder in de taxi- en touringcarbranche, wachten echter nog op een reactie of uitbetaling van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Hier deden 35.000 ondernemers uit verschillende branches aanspraak op. Door het grote aantal aanvragen lukt het niet om binnen de beloofde termijn van acht weken een beslissing te nemen over de aanvragen. De uitbetaling loopt hierdoor ook vertraging op.

Waarschuwing voor faillisementen

Desondanks heeft de coronasteun ervoor gezorgd dat het aantal faillisementen historisch laag is. ABN Amro waarschuwt wel voor faillisementen van bedrijven die de belastingschuld nog moeten afbetalen. Veel bedrijven hebben namelijk ook andere schulden, zoals bij leveranciers of familie. In deze analyse is hier geen rekening mee gehouden.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Taxi- en touringcarbedrijven zijn 54% winst kwijt aan belastingschuld | TaxiPro
Geld. Foto: iStock / darkojow

Taxi- en touringcarbedrijven zijn 54% winst kwijt aan belastingschuld

Foto ter illustratie. Foto: iStock / darkojow

Taxi-, touringcar- en openbaar vervoerbedrijven moeten de komende vijf jaar gemiddeld 54 procent van hun winst gebruiken om de belastingschuld af te betalen die zij in de coronacrisis hebben opgebouwd. 

Dit heeft ABN Amro berekend op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), zo meldt de NOS. Het gaat om het belastinguitstel waar ondernemers tijdens de coronacrisis gebruik van hebben kunnen maken. Deze regeling liep 1 oktober af en vanaf 1 oktober 2022 moet de belastingschuld afgelost worden.

Dat ondernemers vijf jaar de tijd hebben om hun schuld af te lossen zorgt voor een verlichting van de druk, stelt ABN Amro. Het baart de bank wel zorgen dat de schulden maar bij een beperkte groep zitten. Naast de taxi- en touringcarbranche zijn de schulden bijvoorbeeld hoog bij kleding- en schoenenwinkels, uitzendbureaus en elektronicawinkels. Bij de laatstgenoemde branche is zelfs gemiddeld 96 procent van de winst nodig om de belastingschuld af te lossen.

42 miljard euro voor uitstel belastingbetaling

In totaal hebben 376.000 ondernemers een aanvraag gedaan voor uitstel van belastingbetaling. In totaal gaat het om zo’n 42 miljard euro. Een groot gedeelte hiervan, namelijk 17 miljard euro, is echter al afgelost. Ook bleek dat de Belastingdienst in sommige gevallen de belasting te hoog had vastgesteld. Hierdoor kan er nog 5,4 miljard euro van dit totaalbedrag afgetrokken worden.

Veel ondernemers, waaronder in de taxi- en touringcarbranche, wachten echter nog op een reactie of uitbetaling van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Hier deden 35.000 ondernemers uit verschillende branches aanspraak op. Door het grote aantal aanvragen lukt het niet om binnen de beloofde termijn van acht weken een beslissing te nemen over de aanvragen. De uitbetaling loopt hierdoor ook vertraging op.

Waarschuwing voor faillisementen

Desondanks heeft de coronasteun ervoor gezorgd dat het aantal faillisementen historisch laag is. ABN Amro waarschuwt wel voor faillisementen van bedrijven die de belastingschuld nog moeten afbetalen. Veel bedrijven hebben namelijk ook andere schulden, zoals bij leveranciers of familie. In deze analyse is hier geen rekening mee gehouden.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.