OR Citax en Voet na grootschalige verkiezingen van start gegaan

Een ondernemingsraad (OR) is verplicht voor vervoersbedrijven met meer dan vijftig medewerkers. Toch hebben niet al deze bedrijven er een, bijvoorbeeld door het gebrek aan animo. Bij Citax Tiel en Voet Personenvervoer was van het tegendeel sprake. Gezien de grote belangstelling organiseerden zij in elke regio waar zij actief zijn verkiezingen voor de totstandkoming van hun gezamenlijke OR.

Dit kwam aan bod tijdens de laatste uitzending van TaxiPro TV. Het hebben van een OR is niet uniek binnen de taxibranche. Sommige grotere bedrijven hebben sinds jaar en dag zo’n werknemersraad. Dit lijkt logisch, gezien het een wettelijke verplichting is. Toch slagen niet alle bedrijven er in om er een op te zetten.

Na uitvoerig overleg met onder andere KNV en het Sociaal Fonds Mobiliteit heeft Citax Tiel en Voet Personenvervoer op 21 januari 2021 definitief besloten om een gemeenschappelijke OR op te richten. Volgens de regels van de sociaal economische raad (SER) moest de ondernemingsraad – gezien de omvang van het personeelsbestand – bestaan uit negen leden.

26 aanmeldingen voor 9 plekken

Waar het in andere bedrijven niet altijd een gemakkelijke opgave is om voldoende belangstelling te genereren om deze plekken te vervullen, reageerden er volgens directeur Wick Verhoeven in hun geval 26 werknemers op de aankondiging. Gezien de grote bereidheid om voor het lidmaatschap, zijn er verkiezingen georganiseerd in elke regio waar de bedrijven actief zijn. Kevin de Nijs, onder andere chauffeur en taxiopleider bij Citax, werd verkozen als voorzitter.

Op 2 november vond de eerste officiële OR-vergadering onder zijn leiding plaats. Verhoeven vermoedt dat er naar aanleiding van de vergaderingen niet veel gaat veranderen in de organisatie. “Ik hoop dat we het al zo georganiseerd hebben dat de mensen al redelijk tevreden zijn.”

De Nijs stelt dat hij als zijnde chauffeur goed weet wat er op de werkvloer speelt. “Je hoort en ziet verschillende signalen als iets niet helemaal goed loopt. Ik heb telkens initiatief genomen om dit aan te kaarten bij het bestuur. Veel ideeën zijn positief ontvangen en uitgevoerd, maar andere ideeën liggen nog op de plank.” Hier wil hij verandering brengen met de OR.

Bekijk de uitzending met Wick Verhoeven en Kevin de Nijs hier terug:

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

OR Citax en Voet na grootschalige verkiezingen van start gegaan | TaxiPro

OR Citax en Voet na grootschalige verkiezingen van start gegaan

Een ondernemingsraad (OR) is verplicht voor vervoersbedrijven met meer dan vijftig medewerkers. Toch hebben niet al deze bedrijven er een, bijvoorbeeld door het gebrek aan animo. Bij Citax Tiel en Voet Personenvervoer was van het tegendeel sprake. Gezien de grote belangstelling organiseerden zij in elke regio waar zij actief zijn verkiezingen voor de totstandkoming van hun gezamenlijke OR.

Dit kwam aan bod tijdens de laatste uitzending van TaxiPro TV. Het hebben van een OR is niet uniek binnen de taxibranche. Sommige grotere bedrijven hebben sinds jaar en dag zo’n werknemersraad. Dit lijkt logisch, gezien het een wettelijke verplichting is. Toch slagen niet alle bedrijven er in om er een op te zetten.

Na uitvoerig overleg met onder andere KNV en het Sociaal Fonds Mobiliteit heeft Citax Tiel en Voet Personenvervoer op 21 januari 2021 definitief besloten om een gemeenschappelijke OR op te richten. Volgens de regels van de sociaal economische raad (SER) moest de ondernemingsraad – gezien de omvang van het personeelsbestand – bestaan uit negen leden.

26 aanmeldingen voor 9 plekken

Waar het in andere bedrijven niet altijd een gemakkelijke opgave is om voldoende belangstelling te genereren om deze plekken te vervullen, reageerden er volgens directeur Wick Verhoeven in hun geval 26 werknemers op de aankondiging. Gezien de grote bereidheid om voor het lidmaatschap, zijn er verkiezingen georganiseerd in elke regio waar de bedrijven actief zijn. Kevin de Nijs, onder andere chauffeur en taxiopleider bij Citax, werd verkozen als voorzitter.

Op 2 november vond de eerste officiële OR-vergadering onder zijn leiding plaats. Verhoeven vermoedt dat er naar aanleiding van de vergaderingen niet veel gaat veranderen in de organisatie. “Ik hoop dat we het al zo georganiseerd hebben dat de mensen al redelijk tevreden zijn.”

De Nijs stelt dat hij als zijnde chauffeur goed weet wat er op de werkvloer speelt. “Je hoort en ziet verschillende signalen als iets niet helemaal goed loopt. Ik heb telkens initiatief genomen om dit aan te kaarten bij het bestuur. Veel ideeën zijn positief ontvangen en uitgevoerd, maar andere ideeën liggen nog op de plank.” Hier wil hij verandering brengen met de OR.

Bekijk de uitzending met Wick Verhoeven en Kevin de Nijs hier terug:

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.