Rechter, rechtbank. Foto: iStock / Alexstar
Rechtspraak

Taakstraf en rijontzegging voor chauffeur die jong meisje aanreed

Rechter doet uitspraak.Foto: iStock / Alexstar

Een taxichauffeur die in 2019 een jong meisje aanreed op een oversteekplaats in Amsterdam, heeft een rijontzegging van zes maanden en zestig uur taakstraf gekregen. De man overtrad meerdere verkeersregels en liet het slachtoffer na de aanrijding in hulpeloze toestand achter.

Het ongeval vond 17 januari 2019 plaats nabij de Admiraal de Ruijterweg. De man keek niet op tijd, of niet goed genoeg of deze weg vrij was van verkeer. Hij verleende namelijk geen voorrang aan het meisje dat overstak, terwijl dit wel had gemoeten. De botsing ontstond en het slachtoffer liep een beenbreuk en een meervoudige schouderbreuk op. Hoewel de chauffeur besefte dat hij schade had aangericht, is hij weggereden en heeft hij het meisje achtergelaten.

De aanrijding heeft veel impact gehad op het meisje en haar familie. Zo heeft ze als gevolg van het ongeval een week in het ziekenhuis gelegen en heeft fysiotherapie moeten volgen. Het hof rekent het de chauffeur aan dat hij, ondanks dat hij bekend was in de buurt door zijn werk en hij wist dat er schoolkinderen op straat waren op dat moment, niet alert is geweest. Ook wordt het de man aangerekend dat hij vrijwel direct na het ongeval is weggereden bij de plaats van het ongeval en zich niet zelf direct heeft gemeld bij de politie.

Eventuele vervanging voor celstraf

Voor het overtreden van de verkeersregels en hierdoor het aanrijden van het meisje, krijgt de man de rij-ontzegging en veertig uur taakstraf. Als deze taakstraf niet naar behoren wordt uitgevoerd, zal de man twintig dagen de gevangenis in moeten. Wat betreft de rij-ontzegging zal een groot deel, namelijk vier maanden, niet ten uitvoer worden gelegd tenzij de rechter anders beslist. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan in het geval dat de verdachte zich voor het einde van de proeftijd van twee jaar aan een strafbaar feit schuldig maakt.

De overige twintig uur taakstraf worden opgelegd voor het handelen na het ongeval. Als deze taakstraf niet naar behoren wordt uitgevoerd, wordt hij vervangen door tien dagen celstraf.

Lees ook:

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

2 reacties op “Taakstraf en rijontzegging voor chauffeur die jong meisje aanreed”

Peter Walgreen|24.03.22|10:01

En dit noemen ze een straf?
Ik dacht dat het in Nederland zo is dat als je een slachtoffer in hulpeloze toestand achterlaat dat dat als een misdrijf gezien wordt…

Jan de Waal|24.03.22|11:18

Het Hof( Ook wel HELE ONNOZELE FIGUREN) genoemd en waarschijnlijk kinderloos