ABC-directrice Yvonne Botterhuis
ABC

Taxitrainer Yvonne Botterhuis: “Ik ben een echte vakidioot”

ABC-directrice Yvonne Botterhuis met RTX-flyers in haar hand. Foto: Yvonne Botterhuis

Yvonne Botterhuis zit al een leven lang in de taxibranche. Voorheen had Botterhuis een eigen taxibedrijf. Inmiddels biedt ze al jaren met haar huidige bedrijf ABC Taxikeurmerk Advies & Training cursussen en trainingen aan.  “Dat is behoorlijk uit de hand gelopen.”

“In 2005 werden taxichauffeurs geconfronteerd met het Taxikeurmerk. In het reglement stond geschreven dat je als chauffeur verplicht bent om jezelf bij te scholen. Ik vond dat eerst belachelijk”, blikt Yvonne Botterhuis terug op die tijd, toen ze nog zelf een taxibedrijf had. “Destijds moest je er nog allerlei diploma’s voor halen. Dat heb ik toen gedaan. Daarna ben ik gestart met het geven van trainingen. Dat is behoorlijk uit de hand gelopen. Momenteel ontwikkelen wij cursussen voor zowel grote als kleine taxibedrijven, maar ook voor diverse gemeenten in Nederland.”

RTX-keurmerk

Een van die gemeenten waar ABC actief is, is de gemeente Rotterdam. Om in de havenstad op taxistandplaatsen te mogen werken, moeten chauffeurs aangesloten zijn bij een Toegelaten Taxi Organisatie (TTO) en een RTX-keurmerk behalen. De cursussen en examens voor dit keurmerk doen de taxichauffeurs sinds vorige maand bij het bedrijf van Botterhuis. “Dat loopt als een speer. Veel chauffeurs melden zich daarvoor aan. Ze volgen cursussen over veiligheid, weerbaarheid en integriteit. Maar ook over de stad Rotterdam. Al deze chauffeurs worden als het ware ambassadeurs van de stad. De samenwerking met de gemeente Rotterdam verloopt perfect. Tientallen chauffeurs hebben inmiddels examen gedaan.”

Volgens Botterhuis zijn de verschillende cursussen die haar bedrijf aanbiedt van groot belang voor de taxibranche. Om de cursussen zo toegankelijk mogelijk te maken worden sommigen daarvan online aangeboden, zoals TX-Keur 2022. “Die cursussen hebben wij samen met de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) ontwikkeld”, zegt Botterhuis daarover. “De cursus houdt taxichauffeurs op de hoogte van alle wijzigingen qua wet- en regelgeving. Daarnaast heb je ook verdiepende cursussen die vooral ingaan op specifieke doelgroepen, zoals kinderen met autisme. Je ziet bij chauffeurs die zich verdiepen in de problematiek van deze kinderen, dat hun ritten vaak rustiger verlopen. En dat bevordert weer de veiligheid. Het belangrijkste is dat er rust in de taxi komt. Onze cursussen spelen daarop in.”

Drive

De ABC-directeur heeft dan ook een duidelijk doel voor ogen. Ze doet er alles aan om taxichauffeurs te motiveren om de diverse cursussen te volgen. “Sommige taxichauffeurs komen met een negatieve houding binnen. Alsof ze het allemaal niet hoeven te weten of niet belangrijk vinden. Dat komt vaak omdat ze het belang er niet van inzien. Of omdat ze vinden dat ze daarvoor te weinig betaald krijgen. Ik probeer die chauffeurs ervan te overtuigen dat alles wat ze hier leren relevant is voor zowel hun werkende als persoonlijke leven. Zoals bij de cursus levensreddend handelen, bijvoorbeeld. Wat nou als een maat van hun ineens neervalt op het voetbalveld? Dat is mijn drive.”

“Ik ben nogal gepassioneerd. Een echte vakidioot”, zegt Yvonne lachend over zichzelf. Aan stoppen denkt ze dan ook nog lang niet. “Ik ga nog een jaartje of tien door. Mocht ik er ooit een eind aan breien dan kan het bedrijf gelukkig voortgezet worden, omdat ook mijn zoon in de zaak zit. Dat is een fijn gevoel.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Taxitrainer Yvonne Botterhuis: “Ik ben een echte vakidioot” | TaxiPro
ABC-directrice Yvonne Botterhuis
ABC

Taxitrainer Yvonne Botterhuis: “Ik ben een echte vakidioot”

ABC-directrice Yvonne Botterhuis met RTX-flyers in haar hand. Foto: Yvonne Botterhuis

Yvonne Botterhuis zit al een leven lang in de taxibranche. Voorheen had Botterhuis een eigen taxibedrijf. Inmiddels biedt ze al jaren met haar huidige bedrijf ABC Taxikeurmerk Advies & Training cursussen en trainingen aan.  “Dat is behoorlijk uit de hand gelopen.”

“In 2005 werden taxichauffeurs geconfronteerd met het Taxikeurmerk. In het reglement stond geschreven dat je als chauffeur verplicht bent om jezelf bij te scholen. Ik vond dat eerst belachelijk”, blikt Yvonne Botterhuis terug op die tijd, toen ze nog zelf een taxibedrijf had. “Destijds moest je er nog allerlei diploma’s voor halen. Dat heb ik toen gedaan. Daarna ben ik gestart met het geven van trainingen. Dat is behoorlijk uit de hand gelopen. Momenteel ontwikkelen wij cursussen voor zowel grote als kleine taxibedrijven, maar ook voor diverse gemeenten in Nederland.”

RTX-keurmerk

Een van die gemeenten waar ABC actief is, is de gemeente Rotterdam. Om in de havenstad op taxistandplaatsen te mogen werken, moeten chauffeurs aangesloten zijn bij een Toegelaten Taxi Organisatie (TTO) en een RTX-keurmerk behalen. De cursussen en examens voor dit keurmerk doen de taxichauffeurs sinds vorige maand bij het bedrijf van Botterhuis. “Dat loopt als een speer. Veel chauffeurs melden zich daarvoor aan. Ze volgen cursussen over veiligheid, weerbaarheid en integriteit. Maar ook over de stad Rotterdam. Al deze chauffeurs worden als het ware ambassadeurs van de stad. De samenwerking met de gemeente Rotterdam verloopt perfect. Tientallen chauffeurs hebben inmiddels examen gedaan.”

Volgens Botterhuis zijn de verschillende cursussen die haar bedrijf aanbiedt van groot belang voor de taxibranche. Om de cursussen zo toegankelijk mogelijk te maken worden sommigen daarvan online aangeboden, zoals TX-Keur 2022. “Die cursussen hebben wij samen met de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) ontwikkeld”, zegt Botterhuis daarover. “De cursus houdt taxichauffeurs op de hoogte van alle wijzigingen qua wet- en regelgeving. Daarnaast heb je ook verdiepende cursussen die vooral ingaan op specifieke doelgroepen, zoals kinderen met autisme. Je ziet bij chauffeurs die zich verdiepen in de problematiek van deze kinderen, dat hun ritten vaak rustiger verlopen. En dat bevordert weer de veiligheid. Het belangrijkste is dat er rust in de taxi komt. Onze cursussen spelen daarop in.”

Drive

De ABC-directeur heeft dan ook een duidelijk doel voor ogen. Ze doet er alles aan om taxichauffeurs te motiveren om de diverse cursussen te volgen. “Sommige taxichauffeurs komen met een negatieve houding binnen. Alsof ze het allemaal niet hoeven te weten of niet belangrijk vinden. Dat komt vaak omdat ze het belang er niet van inzien. Of omdat ze vinden dat ze daarvoor te weinig betaald krijgen. Ik probeer die chauffeurs ervan te overtuigen dat alles wat ze hier leren relevant is voor zowel hun werkende als persoonlijke leven. Zoals bij de cursus levensreddend handelen, bijvoorbeeld. Wat nou als een maat van hun ineens neervalt op het voetbalveld? Dat is mijn drive.”

“Ik ben nogal gepassioneerd. Een echte vakidioot”, zegt Yvonne lachend over zichzelf. Aan stoppen denkt ze dan ook nog lang niet. “Ik ga nog een jaartje of tien door. Mocht ik er ooit een eind aan breien dan kan het bedrijf gelukkig voortgezet worden, omdat ook mijn zoon in de zaak zit. Dat is een fijn gevoel.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.