Uber
MISBRUIK SPEELT AL JAREN

Honderden vrouwen klagen Uber aan wegens seksueel geweld chauffeurs

Chauffeurs van Uber zouden honderden vrouwen in de Verenigde Staten hebben ontvoerd, seksueel misbruikt, mishandeld, verkracht, vastgehouden, gestalkt of lastiggevallen. Volgens berichtgeving van de NOS en andere nieuwsbronnen hebben 550 vrouwen de taxidienst aangeklaagd.

De vrouwen hebben zich verenigd om de rechtszaak tegen Uber te voeren, die zal plaatsvinden in San Francisco. Ze zeggen dat het bedrijf al sinds 2014 op de hoogte was van het probleem, maar er al die tijd niets aan heeft gedaan. Nog eens 150 gevallen van aanranding zouden worden onderzocht.

Veel meer klachten

Uber reageert niet op de zaak. Het bedrijf heeft eerder bekendgemaakt dat het alleen al in 2019 en 2020 ruim 3.820 klachten heeft gekregen over seksueel grensoverschrijdend gedrag door chauffeurs. Volgens Uber is het aantal klachten in die periode met 28 procent afgenomen ten opzichte van 2017 en 2018. Het is niet duidelijk of de coronapandemie daarvan de oorzaak. “Hoewel het bedrijf deze crisis van seksueel geweld in de afgelopen jaren heeft erkend, is de reactie traag en ontoereikend geweest, met gruwelijke gevolgen”, citeert de NOS het advocatenkantoor in San Francisco.

Uber heeft de afgelopen jaren wel een aantal veiligheidsmaatregelen genomen. Zo worden chauffeurs gescreend wanneer ze zich aanmelden op het platform. Daarna volgt eenmaal per jaar een aanvullend onderzoek. Tegelijkertijd houdt het bedrijf vol dat het niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor het gedrag van chauffeurs. Zij zijn wat het bedrijf betreft zelfstandige ondernemers.

Auteur: Jacques Geluk

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.