‘Trip naar Gambia was zoals reizen per touringcar bedoeld is’

Als je een touringcar schenkt aan een school in Gambia is het een gemiste kans om hem er niet zelf heen te rijden, dacht Ton Schellings van Touringcarbedrijf De Avonturier. Veertien dagen, 6.000 kilometer en de nodige belevenissen later werd de bus in Gambia afgeleverd. “Je maakt zo’n reis omdat je samen iets wilt beleven en dat is helemaal gelukt.”

Touringcarbedrijf De Avonturier uit Rossum begon 25 jaar geleden met het verzorgen van studiereizen en groeide nadien uit tot een volwaardige touringcaronderneming. Een 27 jaar oude bus was naar Nederlandse (milieu)maatstaven aan het einde van zijn levensduur, maar elders ter wereld kon er wellicht nog een mooie bestemming voor worden gevonden. Via een andere touringcarondernemer kwam Ton Schellings in contact met een school in Gambia, die toevallig ook 25 jaar bestaat. Wat begon als een schooltje met zo’n vijftien leerlingen, is uitgegroeid tot een brede waaier aan opleidingen voor jong en oud, verdeeld over verschillende gebouwen.

Iets zinnigs mee doen

Het vervoer van en naar de school voor een deel van die leerlingen is noodzakelijk. Schellings had de bestemming gevonden voor het schenken van zijn touringcar. “De man die deze school heeft opgericht, werkt met een enorme bevlogenheid aan het opleiden van kinderen. Ik wilde mijn bus graag aan iemand schenken waarvan ik weet dat hij er echt iets zinnigs mee zou doen. Bij deze man heb ik dat vertrouwen volledig”, legt Schellings uit.

Hij maakte de reis afgelopen januari uiteraard niet alleen. In het eerste deel van de trip bestond het reisgezelschap uit tien personen, later uit acht. Via onder meer Spanje, Marokko, de westelijke Sahara, Mauritanië en Senegal werd in veertien dagen tijd van Rossum naar Gambia gereden. En het werd een reis om niet te vergeten. “Je ziet van alles, je beleeft van alles, je ontmoet leuke mensen. Eigenlijk was het zoals reizen per touringcar bedoeld is. Je maakt zo’n reis omdat je samen iets wilt beleven en dat is helemaal gelukt.”

Twee uur sleutelen

Natuurlijk viel er onderweg van alles voor, vertelt Schellings. “We moesten meerdere stukken van de route per veerboot afleggen en het was soms behoorlijk passen en meten om de touringcar aan boord te krijgen. In één geval moeten we zelf de uitlaatpijp demonteren om alles te laten passen. De touringcar werd blootgesteld aan temperaturen rond de 30 graden en hoogtes tot 2.200 meter, maar dat is allemaal goed gegaan. Onderweg hadden we slecht één gevalletje van materiaalpech, maar dat was met twee uur sleutelen en 60 euro voor de Marokkaanse monteurs die ons hielpen, opgelost. Niet slecht voor een 27 jaar oude touringcar op een rit van meer dan 6.000 kilometer, dacht ik zo.”

Minder leuke dingen kwamen ook voor. Soms werd het zelfs vervelend. “In Marrakesh zijn we beroofd van heel veel spullen, dat was natuurlijk een flinke tegenvaller. En aan de grens tussen Mauritanië en Senegal hebben we maar liefst vijftig uur stilgestaan voordat we verder mochten. Dat heeft ook te maken met de politieke onrust: men vond het wat vreemd dat wij naar Gambia wilden, juist in een periode dat veel mensen uit dat land vluchten naar Senegal. Maar uiteindelijk mochten we dus door.”

Nog jaren dienst doen

Na een bewogen reis arriveerden Schellings en zijn reisgenoten in Gambia, waar de bus door de school in kwestie in ontvangst werd genomen. Inmiddels wordt het voertuig al gebruikt om leerlingen van en naar school te brengen. Ton Schellings: “De bus heeft het tijdens de reis naar Gambia super gedaan, en dat geeft ook veel vertrouwen voor de toekomst. Ik ben ervan overtuigd dat de bus daar nog jaren dienst kan doen.”

Wil je ook elke week de gratis nieuwsbrief van TaxiPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van TaxiPro en het tijdschrift Nederlands Vervoer. Hij schrijft ook voor diverse andere titels van ProMedia.

1 reactie op “‘Trip naar Gambia was zoals reizen per touringcar bedoeld is’”

Rex Urban|02.03.17|16:52

Een inspirerende verhaal vol positiviteit.
Ton Schellings verdient een pluim !

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.