Erwin van Eekhout, Eltax

Taxichauffeur met lockdownportret tussen de Rembrandts

Tijdens de eerste lockdownperiode in 2020 werden tweehonderd thuiszittende inwoners van Leiden en omstreken geportretteerd. Erwin van Eekhout van taxicentrale Eltax was hier één van. Tien van deze portretten, waaronder die van hem, worden nu getoond in museum De Lakenhal.  

De Leidenaren werden door fotografe Leonie van der Helm vastgelegd vanachter het glas bij hun thuis, en in het geval van Van Eekhout vanachter de separator in de taxi. Geportretteerden konden een bedrag doneren voor hun portret, bestemd voor de Nederlandse organisatie ‘Because We Carry’. Deze organisatie zet zich in voor vluchtelingen op Lesbos die tijdens de coronacrisis niet de luxe hebben om zich in hun huizen terug te trekken.

Van Eekhout kwam in contact met de fotografe omdat zij foto’s aan het maken was bij de voedselbank en de taxicentrale voor hen voedselpakketten rondbracht. “Veel mensen durfden vanwege corona niet naar de voedselbank te komen omdat ze bang waren om besmet te raken. Toen ik Leonie daar tegenkwam en sprak over haar initiatief hoorde besloot ik geld te doneren. De foto was voor mij eigenlijk niet nodig.”

De fotografe dacht hier anders over en vond het een leuk idee om hem in zijn taxi vast te leggen. De serie is op meerdere plaatsen getoond en bleek een succes. Museum De Lakenhal besloot uiteindelijk tien portretten te kopen en de serie ‘Locked Down’ op te zetten, die tot 26 september te bekijken is.

‘Groot omzetverlies was een shock’

Van Eekhout stelt het als apart te ervaren dat zijn portret is uitgekozen en nu tussen de schilderijen van grote namen als Rembrandt hangt. “Het voelt heel bijzonder dat ik daar als aanvoerder van het oudste taxibedrijf van Leiden bijhang.” Als hij wordt gevraagd om terug te blikken op de periode waarin de foto is genomen, is hetgeen dat hem het meest is bijgebleven de grote vraagafname. Het grote omzetverlies dat hiermee gepaard ging stelt hij als schokkend te hebben ervaren. “Ik had drie ritten per dag. Dat was het.”

“Gelukkig was er hulp vanuit de staat en kwam er in mijn geval een andere markt open te liggen. Denk aan ziekenhuisvervoer, vaccinatievervoer en het vervoer van personeel van en naar bedrijven. Dat doe ik nog steeds.” Toch hoopt Van Eekhout de coronaperiode snel achter zich te kunnen laten, met zijn portret als herinnering.

Lees ook:

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.